Η old school συνταγή για σάλτσα που θα απογειώσει τα μακαρόνια

Μην πετάτε το νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά!

Η σπιτική σάλτσα μπολονέζ αποτελεί τη βάση για το αγαπημένο «ζεστό» δείπνο της οικογένειάς μου. Πρόκειται για μια σάλτσα που μαγειρεύεται αργά, αποκτώντας βάθος γεύσης και πλούσια, μεστή υφή.

Απαιτεί χρόνο και υπομονή, όμως το αποτέλεσμα είναι ασύγκριτα πιο νόστιμο από οποιαδήποτε έτοιμη σάλτσα του εμπορίου.

Δείτε Πώς να βάλετε stop τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι

Όταν ο καιρός κρυώνει, τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα πιάτο αυθεντικού comfort food. Οι απλές, γεμάτες γεύση συνταγές είναι αυτές που κάνουν τα φαγητά του χειμώνα τόσο παρηγορητικά και χορταστικά. Οι κατσαρόλες που σιγοβράζουν και οι πλούσιες σάλτσες δημιουργούν εκείνη τη θαλπωρή που όλοι αναζητούμε στο οικογενειακό τραπέζι.

Η μπολονέζ της Kelli Foster συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς συνταγές της χρονιάς. Είναι βαθιά γευστική, πλούσια και εξαιρετικά τρυφερή — κάτι που οφείλεται σε ένα όχι και τόσο αναμενόμενο υλικό: το γάλα. Αν και χρειάζεται χρόνο για να σιγοβράσει, η συνταγή είναι απολύτως εφικτή ακόμη και για λιγότερο έμπειρους μάγειρες.

Γιατί αυτή η μπολονέζ ξεχωρίζει

Πρόκειται για μια σάλτσα που κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις. Είναι ιδανική για οικογενειακά τραπέζια και δύσκολα θα μείνει κάποιος στη μία μερίδα. Παράλληλα, αποδεικνύει πως με απλά, ποιοτικά υλικά και λίγη υπομονή, μπορεί κανείς να δημιουργήσει φαγητό επιπέδου εστιατορίου στο σπίτι.

 

Πώς παρασκευάζεται η σάλτσα μπολονέζ

Η διαδικασία ξεκινά με το σοτάρισμα των λαχανικών. Κρεμμύδι, καρότο, σέλερι και σκόρδο μαγειρεύονται σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν τα αρώματά τους.

Στη συνέχεια προστίθεται άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ο κιμάς σοτάρεται μέχρι να ροδίσει καλά και να εξαφανιστούν τα ροζ σημεία.

Ακολουθεί το γάλα, το οποίο αφήνεται να εξατμιστεί πλήρως, πριν προστεθεί το λευκό ξηρό κρασί, που επίσης μειώνεται με αργό βράσιμο. Τέλος, μπαίνουν τα αποφλοιωμένα ντοματάκια και ο ζωμός κοτόπουλου, και η σάλτσα σιγοβράζει μέχρι να αποκτήσει πλούσια υφή και έντονη γεύση.

Δείτε Πώς να στενέψετε ένα δαχτυλίδι

Χρήσιμες συμβουλές

Η χρήση πολυκόφτη για το ψιλοκόψιμο των λαχανικών εξοικονομεί χρόνο και εξασφαλίζει ομοιόμορφη υφή.

Το γάλα είναι βασικό συστατικό: μαλακώνει το κρέας και εξισορροπεί την οξύτητα της ντομάτας. Το πλήρες γάλα είναι ιδανικό, αλλά λειτουργεί και το ημιάπαχο.

Η συνταγή διπλασιάζεται εύκολα. Η σάλτσα διατηρείται στην κατάψυξη σε μερίδες, ώστε να είναι έτοιμη για ένα γρήγορο και ποιοτικό γεύμα οποιαδήποτε στιγμή.