...

Πώς το ξύλο κοπής θα γυαλίζει πάντα σαν καινούργιο

Τα βακτήρια στις ρωγμές μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, εξαιτίας της σαλμονέλας και του E-coli

Πώς το ξύλο κοπής θα γυαλίζει πάντα σαν καινούργιο

Το ξύλο κοπής αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, προκειμένου να ψιλοκόψουμε και να τεμαχίσουμε κρέατα και λαχανικά.

Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως το πρακτικό αυτό εργαλείο, αποτελεί παράλληλα εστία εκατομμύρια βακτηρίων που αναπαράγονται κυρίως στις μικρές ρωγμές.

Μάλιστα, αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, λόγω της σαλμονέλας και του E-coli.

Συνεπώς, είναι απαραίτητο να καθαρίζουμε σχολαστικά την ξύλινη σανίδα κοπής, ώστε να αποτρέψουμε δυσάρεστα περιστατικά.

Δείτε ακόμα: 7 σημάδια πως οι ξύλινες κουτάλες πρέπει να… συνταξιοδοτηθούν

Πώς το ξύλο κοπής θα γυαλίζει πάντα σαν καινούργιο

Ως γνωστόν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τοποθετήσετε το ξύλο κοπής μέσα στο πλυντήριο πιάτων, δεδομένου ότι η αυξημένη θερμότητα και το απορρυπαντικό μπορούν να το παραμορφώσουν και να καταστρέψουν την επιφάνεια του.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος καθαρισμού είναι με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απολυμάνετε το ξύλο κοπής και να εξουδετερώσετε τα βακτήρια είναι η χλωρίνη.

Η χλωρίνη είναι ένα ισχυρό προϊόν που σκοτώνει βακτήρια, ιούς και μύκητες, γεγονός που την καθιστά πολύ χρήσιμη για την απολύμανση επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Δείτε ακόμα: Πώς να καθαρίζετε τις ξύλινες επιφάνειες κοπής

Πώς το ξύλο κοπής θα γυαλίζει πάντα σαν καινούργιο

Πριν χρησιμοποιήσετε χλωρίνη για τον καθαρισμό του ξύλου κοπής, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικά μέτρα για να αποφύγετε φθορές στην επιφάνεια του ξύλου, αλλά και για να προστατεύσετε την υγεία σας. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να αραιώσετε την χλωρίνη με νερό, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρίξετε απευθείας χλωρίνη πάνω στην ξύλινη επιφάνεια.

Σε μια λεκάνη, ρίξτε ελάχιστη ποσότητα χλωρίνης (περίπου 1 κουταλάκι) και προσθέστε 1 λίτρο νερού.

Χρησιμοποιώντας γάντια καθαρισμού για να αποφύγετε την άμεση επαφή της χλωρίνης με το δέρμα σας, μουλιάστε την σανίδα κοπής στο διάλυμα για λίγα λεπτά. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα εξολοθρεύσετε αποτελεσματικά τα βακτήρια, ώστε να μην μεταφερθούν στις υπόλοιπες τροφές που θα κόψετε, όταν χρησιμοποιήσετε ξανά την σανίδα κοπής. Έπειτα, ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων.

Τέλος, για να απολυμάνετε πλήρως την σανίδα κοπής και για να απομακρύνετε την μυρωδιά της χλωρίνης, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα που θα αποτελείται από νερό και λευκό ξύδι. Εφαρμόστε το διάλυμα στο ξύλο κοπής, αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και έπειτα σκουπίστε με ένα καθαρό πανί.

Avatar of Kate S.
Η Kate γράφει για διατροφή, άθληση και γενικότερα για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευζωία, αφού η γυμναστική αποτελεί το πάθος της. Παράλληλα, δεν μπορεί να αντισταθεί και να μην μοιραστεί τις ιδέες της για την ομορφιά, τη μόδα και το στυλ.