...

7 σημάδια πως οι ξύλινες κουτάλες πρέπει να… συνταξιοδοτηθούν

Ίσως η αγαπημένη σας ξύλινη κουτάλα ήρθε η ώρα να βγει στη σύνταξη

Ξύλινες κουτάλες: Δε φαντάζει πόσο βρώμικες είναι - Ο μόνος τρόπος να καθαρίσουν 

Οι ξύλινες κουτάλες αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα. Όμως πόση διάρκεια ζωής έχουν; Μπορούμε να τις κρατάμε για πάντα ή πρέπει να αντικαθίστανται μετά από κάποιο διάστημα;

Οι ξύλινες κουτάλες είναι ελαφριές, ανθεκτικές στη θερμότητα, αλλά και φιλικές προς το περιβάλλον.

Αυτή τους η μαλακιά σύνθεση δεν καταστρέφουν τα μαγειρικά σκεύη, όπως υπάρχει ο κίνδυνος με τις μεταλλικές κουτάλες.

Οι ξύλινες κουτάλες είναι εξαιρετικές για σοτάρισμα, ανακάτεμα, ανάμειξη στερεών υλικών στη ζαχαροπλαστική ή ακόμη και για το μάζεμα της ζύμης.

Παρότι, βέβαια, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, εντούτοις δεν διαρκούν για πάντα και δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε για πολύ καιρό.

Δείτε ακόμα: Πώς θα καθαρίσεις σωστά τις ξύλινες κουτάλες

7 σημάδια πως οι ξύλινες κουτάλες πρέπει να... συνταξιοδοτηθούν

7 σημάδια πως οι ξύλινες κουτάλες πρέπει να… συνταξιοδοτηθούν

Ρωγμές και σχίσματα

Το πιο εμφανές σημάδι ότι η ξύλινη κουτάλα χρειάζεται αντικατάσταση είναι όταν παρατηρήσετε ορατές ρωγμές ή σχίσματα στην επιφάνεια.

Και αυτό γιατί οι ρωγμές μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία και τα σωματίδια τροφής, δυσχεραίνοντας τον σωστό καθαρισμό της.

Το ξύλο είναι πορώδες, πράγμα που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου ένα ξύλινο κουτάλι μπορεί να γίνει πεδίο αναπαραγωγής βακτηρίων.

Τραχιά αφή

Δεν είναι ασυνήθιστο, ένα ξύλινο κουτάλι να είναι τραχύ στην αφή μετά από συνεχή χρήση και έκθεση σε θερμότητα και νερό. Η τραχιά επιφάνεια ενδέχεται να χαλάσει τα μαγειρικά σας σκεύη.

Αν παρατηρήσετε πως το ξύλινο κουτάλι είναι ανομοιόμορφο, τότε αλλάξτε το χωρίς δεύτερη σκέψη.

Λεκέδες και αποχρωματισμοί

Με την πάροδο του χρόνου η ξύλινη κουτάλα μπορεί να αρχίσει να δείχνει σημάδια λεκέδων ή αποχρωματισμού, ενδείξεις πως ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσετε.

Οι λεκέδες υποδεικνύουν ότι τα έλαια και τα υπολείμματα τροφών, έχουν διεισδύσει βαθιά στο ξύλο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυσικό χρώμα, όπως η σάλτσα ντομάτας, μπορεί να αφήσουν αβλαβείς λεκέδες, αλλά οι σκούροι λεκέδες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με το τρίψιμο υποδεικνύουν ότι η κουτάλα ολοκλήρωσε την πορεία ζωής της.

Οσμές

Η πορώδης φύση του ξύλου σημαίνει ότι απορροφά εύκολα γεύσεις και αρώματα. Αν οι μυρωδιές παραμένουν ακόμα και μετά το πλύσιμο, είναι σημάδι ότι το κουτάλι έχει απορροφήσει σωματίδια τροφής και βακτήρια.

Τα βακτήρια είναι επιβλαβή για την υγεία, ενώ οι επίμονες οσμές ενδέχεται να επηρεάσουν τις γεύσεις του φαγητού μας.

Το ξύλο ξεφλουδίζει

Τα ξύλινα κουτάλια μπορεί να γίνουν μαλακά ή να αρχίσουν να ξεφλουδίζουν μετά από πολλά πλυσίματα και χρήση. Όταν αρχίσει να συμβαίνει αυτό, ήρθε η ώρα για αντικατάσταση, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν τρίμματα ξύλου στο φαγητό μας.

«Στραβωμένα» κουτάλια

Μετά από παρατεταμένες εναλλαγές θερμοκρασίας και έκθεση στην υγρασία, τα ξύλινα κουτάλια συνήθως παραμορφώνονται, πράγμα που τα καθιστά μη αξιόπιστα και μη λειτουργικά.

Φυσική φθορά

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά έχετε φροντίσει και συντηρήσει το ξύλινο κουτάλι σας, η φθορά θα επικρατήσει όπως και να έχει. Εάν, λοιπόν, έχετε χρησιμοποιήσει για πολλά χρόνια μια ξύλινη κουτάλα -ακόμη και χωρίς ορατή ζημιά- ίσως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να τη βάλετε στην ανακύκλωση.

Δείτε ακόμα: Πώς να καθαρίζετε τις ξύλινες επιφάνειες κοπής