Το food pairing είναι ο συνδυασμός διαφορετικών γεύσεων ή συστατικών, προκειμένου να ενισχύουν η μία την άλλη και να δημιουργούν μια πιο απολαυστική γευστική εμπειρία.
Αντί να συνδυάζουμε τυχαία τρόφιμα, το food pairing βασίζεται σε επιστημονική ανάλυση των γεύσεων, των αρωμάτων και των χημικών ενώσεων τροφών και ποτών.
Αυτό συμβαίνει, διότι ορισμένα τρόφιμα ταιριάζουν καλύτερα μεταξύ τους επειδή έχουν κοινές χημικές ενώσεις ή αναδεικνύουν το ένα το άλλο.
Το food pairing με κρασί είναι φυσικά το πιο διαδεδομένο, όμως αυτή η γευστική πρακτική δεν περιορίζεται μόνο στο κρασί.
Δείτε ακόμα: Στην υγειά μας! Πώς να φτιάξεις αυθεντικό ρακόμελο
Πώς να συνδυάσετε ούζο και τσίπουρο με το φαγητό
Τα αποστάγματα -με την πολυπλοκότητα και το βάθος γεύσεων που διαθέτουν- μπορούν εξίσου να απογειώσουν μια γευστική εμπειρία, όταν συνδυαστούν κατάλληλα με το φαγητό.
Δείτε μερικούς από τους καλύτερους συνδυασμούς, προκειμένου να απολαύσετε το αγαπημένο σας απόσταγμα.
Ούζο
Το ούζο είναι ένα αλκοολούχο ποτό με άνηθο και άλλα βότανα, με έντονη γεύση και χαρακτηριστική αρωματική ένταση. Συνδυάζεται πολύ καλά με ελαφριά και αλμυρά πιάτα.
Μεζέδες: Ούζο και μεζέδες όπως τυροκομικά (φέτα, μυζήθρα), ελιές, ντολμαδάκια, και παξιμάδια.
Θαλασσινά: Το ούζο πάει εξαιρετικά με θαλασσινά, όπως χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες, και μύδια. Τα φρέσκα ή μαγειρεμένα θαλασσινά αναδεικνύουν τη γεύση του ούζου.
Λαδερά πιάτα: Μπορείς να το συνδυάσεις με φαγητά όπως φασολάδα ή φάβα, που έχουν ήπιες γεύσεις αλλά και καλή ένταση λόγω του λαδιού.
Τυριά: Ούζο και φέτα ή άλλο αλμυρό τυρί ταιριάζουν τέλεια, καθώς η αλμυρότητα του τυριού ισορροπεί με την ένταση του ούζου.
Δείτε ακόμα: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε κρασί
Τσίπουρο
Το τσίπουρο είναι πιο ισχυρό και «πιο στεγνό» σε γεύση από το ούζο, με πιο καθαρές αρωματικές νότες που θυμίζουν σταφύλια ή ροδάκινα, ανάλογα με την παραγωγή του. Συχνά συνοδεύει πιάτα με πιο έντονες γεύσεις ή κρεατικά.
Κρεατικά: Το τσίπουρο είναι υπέροχο με ψητά κρεατικά, όπως σουβλάκι, κοκορέτσι, ή αρνί, καθώς η «στεγνή» γεύση του βοηθάει να καθαρίσει τον ουρανίσκο από τα πλούσια λιπαρά των κρεάτων.
Σαλάτες: Μια απλή ελληνική σαλάτα με φέτα, ντομάτα, αγγούρι και ελιές συνδυάζεται υπέροχα με τσίπουρο, καθώς η οξύτητα της ντομάτας και η αλμυρότητα της φέτας αναδεικνύουν τη γεύση του ποτού.
Μεζέδες: Παρόμοια με το ούζο, το τσίπουρο συνοδεύει ιδανικά διάφορους μεζέδες, όπως φάβα, χταπόδι, φρέσκες σαλάτες, μανιτάρια σχάρας και τυριά.
Τυριά: Το τσίπουρο ταιριάζει πολύ με πιο «πικάντικα» τυριά, όπως η καπνιστή φέτα ή το ανθότυρο, λόγω της έντονης γεύσης του.
Δείτε ακόμα: Πόσες μέρες μετά το άνοιγμα αντέχει το κρασί πριν γίνει ξίδι;
Η επιλογή του σωστού αποστάγματος για το γεύμα σας μπορεί να προσθέσει μια νέα διάσταση στην απόλαυση του φαγητού. Δοκιμάστε τους παραπάνω συνδυασμούς, πειραματιστείτε και βρείτε το δικό σας αγαπημένο pairing!