Το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες βάζουν σε δοκιμασία την αντοχή των τροφίμων, ειδικά αν δεν έχουμε οργανώσει σωστά το ψυγείο μας. Όχι, δεν αρκεί απλώς να «χωρέσουν όλα».
Η σωστή τοποθέτηση και θερμοκρασία παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο θα κρατήσουν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μαγειρεμένα φαγητά.
Δες παρακάτω πώς να οργανώσεις σωστά το ψυγείο σου το καλοκαίρι για να κερδίζεις σε φρεσκάδα, υγεία και… λιγότερες σπατάλες!
Δείτε ακόμα: Αυτά τα φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει ΠΟΤΕ να μπαίνουν στο ψυγείο – Το κάνεις λάθος κάθε μέρα!
Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία ψυγείου το καλοκαίρι;
Η ιδανική θερμοκρασία για το κεντρικό μέρος του ψυγείου είναι 3-5°C.
Τοποθέτησε ένα θερμόμετρο ψυγείου στο κέντρο και κάνε μικρές ρυθμίσεις ανάλογα με τον καιρό.
Μην το γεμίζεις υπερβολικά: περιορίζει την κυκλοφορία του αέρα.
Πώς να οργανώσεις τα ράφια – Τι μπαίνει πού:
Πάνω ράφι:
Σταθερή θερμοκρασία → ιδανικό για αυγά, βούτυρο, γιαούρτι και τυριά.
Μέσο ράφι:
Για μαγειρεμένα φαγητά, αλλαντικά, σάλτσες και leftovers.
Χρησιμοποίησε διάφανες θήκες για να τα βλέπεις εύκολα.
Κάτω ράφι:
Εδώ κάνει περισσότερη ψύξη → ιδανικό για ωμό κρέας ή ψάρι (πάντα σε κλειστό δοχείο ή σακούλα για αποφυγή σταξίματος).
Συρτάρι (κράισπερ):
Φρούτα και λαχανικά – αλλά όχι όλα μαζί!
Τα φρούτα παράγουν αιθυλένιο και ωριμάζουν γρηγορότερα τα λαχανικά.
Ιδανικά χώρισέ τα ή τύλιξέ τα σε χαρτί κουζίνας.
Πόρτα ψυγείου:
Είναι το πιο θερμό σημείο. Εκεί βάζουμε νερά, χυμούς, μουστάρδες και σάλτσες, όχι αυγά ή γάλα.
Δείτε ακόμα: Η ιδανική θερμοκρασία για το ψυγείο το καλοκαίρι – Η απάντηση που σώζει τρόφιμα
Πρακτικά tips για το καλοκαίρι:
Βγάλε τα φρούτα από τις πλαστικές σακούλες – κρατούν υγρασία και προκαλούν μούχλα.
Άφησε τα τρόφιμα να κρυώσουν πριν τα βάλεις στο ψυγείο. Τοποθέτηση ζεστού φαγητού αυξάνει τη θερμοκρασία μέσα στο θάλαμο.
Μην ανοίγεις το ψυγείο συνεχώς, ειδικά σε περιόδους καύσωνα.
Καθάρισε συχνά τα λάστιχα και τα ράφια από σταγονίδια ή μούχλα.
Βάλε χαρτί κουζίνας στα συρτάρια των λαχανικών – απορροφά την υγρασία και τα διατηρεί περισσότερο.
Συχνά λάθη:
Τοποθετούμε γάλα και αυγά στην πόρτα (λάθος – εκεί κάνει πιο ζέστη).
Βάζουμε όλα τα φρούτα και λαχανικά μαζί (το αιθυλένιο τα “χαλάει”).
Αφήνουμε ανοιχτά τάπερ – στεγνώνουν και μαζεύουν μυρωδιές.
Δεν καθαρίζουμε τα φίλτρα και τις τρύπες αποστράγγισης → μούχλα και δυσάρεστες οσμές.
Δείτε ακόμα: Πρέπει να πλένουμε τα αυγά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο;
Το ψυγείο είναι σύμμαχός σου – αν το οργανώσεις σωστά! Με λίγες μόνο κινήσεις, μπορείς να διατηρήσεις τα τρόφιμα φρέσκα περισσότερο, να μειώσεις τις σπατάλες και να προστατεύσεις την υγεία σου, ειδικά το καλοκαίρι που οι υψηλές θερμοκρασίες δεν συγχωρούν αμέλεια.