Πώς να μουλιάσετε τα όσπρια σε χρόνο εξπρές

Δεν προλαβαίνετε να μουλιάσετε τα όσπρια; Έτσι θα μαλακώσουν σε μόλις μία ώρα!

Πώς να μουλιάσετε τα όσπρια σε χρόνο εξπρές

Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε σκεφτεί να ρίξετε στο τσουκάλι όσπρια, όμως δεν μπορείτε να τα μαγειρέψετε, διότι δυστυχώς δεν τα είχατε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ;

Με τις τόσες υποχρεώσεις και τους ασταμάτητους ρυθμούς της καθημερινότητας, δεν είναι πάντα εύκολο να προετοιμάζουμε τα γεύματά μας από την προηγούμενη μέρα και να περιμένουμε τα όσπρια για ώρες να μαλακώσουν.

Αν, όμως, δεν το γνωρίζετε υπάρχει ένα απλό κόλπο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Πρώτα από όλα, όσπρια όπως η φακή, η φάβα ή τα μαυρομάτικα φασόλια δεν χρειάζονται μούλιασμα. Τι γίνεται, όμως, με τα φασόλια γίγαντες, τη φασολάδα και τα ρεβίθια;

Δείτε ακόμα: Το super όσπριο που ρίχνει χοληστερόλη και σάκχαρο

Πώς να μουλιάσετε τα όσπρια σε χρόνο εξπρές

Βάζετε τα όσπρια που θέλετε να μαγειρέψετε σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 5 με 10 λεπτά. Έπειτα, κλείνετε το μάτι της κουζίνας και τα αφήνετε στο καυτό νερό για 1 ώρα. Όταν περάσει η ώρα, τα στραγγίζετε και ακολουθείτε τα βήματα της συνταγής που έχετε επιλέξει.

Ναι ναι ήταν τόσο εύκολο!

Δείτε ακόμα: Το ταπεινό όσπριο που σε γεμίζει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες

Πώς να μουλιάσετε τα όσπρια σε χρόνο εξπρές

Tips για τα όσπρια

-Μην ανακατεύετε διαφορετικές ποικιλίες οσπρίων στην ίδια κατσαρόλα, διότι ο χρόνος μαγειρέματός τους ενδέχεται να διαφέρει.

-Θα πρέπει να καθαρίζετε και να ξεπλένετε προσεκτικά τα όσπρια πριν το μαγείρεμα, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν ξένα σώματα όπως πετραδάκια, χαλασμένα σποράκια και διάφορες ίνες, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσετε χύμα κι όχι συσκευασμένα.

-Κατά τη διάρκεια του μουλιάσματος πιθανόν κάποια όσπρια να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Αυτά θα πρέπει να τα πετάξετε, καθώς το πιθανότερο είναι κούφια.

-Η πρακτική του να αλλάζουμε πολλές φορές το νερό στα όσπρια, είναι πλέον παλιά. Οι νέες έρευνες λένε πώς αλλάζοντας συχνά νερό όσο μουλιάζουν ή ακόμα και όταν βράζουν, χάνουμε σημαντικό μέρος των θρεπτικών τους συστατικών. Το ίδιο ισχύει και για το ξάφρισμα καθώς και εκεί πετάμε μαζί και λίγες από τις πρωτεΐνες τους.

Δείτε ακόμα: Πρέπει να μουλιάζουμε για ώρες τα φασόλια;

Κατερινά Σκλάβου
Η Kate Sklavou είναι Συντάκτρια Ευεξίας στο E-HowTo.gr, με ιδιαίτερο πάθος και εμπειρία στον χώρο της γυμναστικής και της ισορροπημένης διατροφής.Εξειδίκευση & Εμπειρία:Γράφει για διατροφή, άσκηση και ευεξία, μετατρέποντας την πρακτική της εμπειρία σε απλά, ασφαλή βήματα: ισορροπημένα γεύματα, γρήγορες προπονήσεις στο σπίτι, έξυπνες συνήθειες για ενέργεια και καλή διάθεση.Παράλληλα, καλύπτει θέματα ομορφιάς, μόδας και στυλ (Lifestyle).Μεθοδολογία & Trust (Πολιτική Ασφάλειας):Επειδή καλύπτει θέματα Υγείας (Διατροφή), δουλεύει με αυστηρή τεκμηρίωση από έγκυρες πηγές (π.χ. WHO/EFSA, ACSM, PubMed) και αποφεύγει υπερβολικές υποσχέσεις. Ό,τι προτείνει είναι ρεαλιστικό, ασφαλές και ξεκάθαρο.