Πρέπει να μουλιάζουμε για ώρες τα φασόλια;

Μούλιασμα με μέτρο!

Πρέπει να μουλιάζουμε για ώρες τα φασόλια;

Είναι ευρέως γνωστό πως τα φασόλια χρειάζονται καλό μούλιασμα πριν το μαγείρεμα, αλλά και εξίσου καλή διαλογή, ώστε να μείνουν μόνο όσα πρέπει.

Οι περισσότεροι τα αφήνουν μάλιστα να μουλιάσουν για ώρες, κάτι που μειώνει σημαντικά τον χρόνο μαγειρέματός τους.

Το καλό μούλιασμα είναι ικανό να ρίξει τον χρόνο μαγειρέματος κατά 20-30 λεπτά, όμως από την άλλη οδηγεί και σε απώλεια τμήματος της γεύσης, αφού το νερό που πετάμε περιέχει ένα σημαντικό κομμάτι της γεύσης των φασολιών, αλλά και σημαντικές ποσότητες βιταμινών και φυτικών ινών.

Φασόλια και μούλιασμα;

Επιπρόσθετα, το μούλιασμα μειώνει πράγματι την αεριώδη φύση των φασολιών, αφαιρώντας λεκτίνες και φυτικό οξύ, και ενεργοποιεί ένζυμα που μεταβολίζουν άμυλο και σάκχαρα, κάνοντας έτσι ευκολότερη τη χώνεψή τους.

Όμως, αν αναζητούμε πραγματική γεύση, τότε πρέπει να αποφεύγουμε το πολύωρο μούλιασμα με κρύο νερό (μέσα ή έξω από το ψυγείο).

Αντιθέτως, προτείνεται το γρήγορο μούλιασμα. Αφού ξεπλύνουμε καλά τα φασόλια σε κρύο νερό και ξεδιαλύνουμε τα καλά από τα χαλασμένα, τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε 4 φορές την ποσότητά τους σε νερό.

Τα βάζουμε στη φωτιά μέχρι να αρχίσουν να σιγοβράζουν (χωρίς να βράσουν) και κλείνουμε κατόπιν το μάτι. Τα σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 ώρα.

Τα ξεπλένουμε και ξεκινάμε το μαγείρεμα, αφού έχουν φουσκώσει σαν να τα είχαμε όλη νύχτα στο νερό.

Δείτε ακόμα: Ποια τρόφιμα μπορώ να βάλω στην κατάψυξη και πως