Η υγρασία αποτελεί ένα συνηθισμένο πρόβλημα, το οποίο δημιουργείται τόσο από εξωγενείς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του καιρού, όσο και από ενδογενείς, όπως κάποια υδραυλική βλάβη, κακή μόνωση του σπιτιού ή λόγω των υψηλών επιπέδων υδρατμών στο μπάνιο, αλλά και της έλλειψης σωστού αερισμού.
Όταν το νερό εισχωρήσει στον τοίχο, τότε, συνήθως σχηματίζονται μαύρες ή κίτρινες κηλίδες (μούχλα), ενώ η μπογιά με την πάροδο του χρόνου φουσκώνει και ξεφλουδίζει.
Όπως είναι γνωστό, η υπερβολική υγρασία ενδέχεται να προκαλέσει φθορές στους τοίχους ή το ταβάνι του σπιτιού, αλλά και προβλήματα υγείας στους ανθρώπους.
Ωστόσο, μη σας πιάνει πανικός, αφού υπάρχουν μερικές εύκολες συμβουλές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση μούχλας, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να αγοράσετε αφυγραντήρα.
Δείτε ακόμα: Πως θα απαλλαγείτε από την υγρασία και τη μούχλα στα παράθυρα με αυτό το απλό tip
Πώς να μειώσετε την υγρασία στο σπίτι χωρίς αφυγραντήρα
Αερισμός
Οι υδρατμοί που δημιουργούνται από το μπάνιο και το μαγείρεμα αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι. Συνεπώς, ο τακτικός αερισμός των χώρων του σπιτιού μπορεί να περιορίσει δραστικά την υγρασία.
Φροντίστε, λοιπόν, να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Επιπλέον, ο τακτικός αερισμός θα σας εξασφαλίσει την καλύτερη την ροή του αέρα στην ατμόσφαιρα.
Έλεγχος για τυχόν βλάβες στα υδραυλικά
Μην αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια στους τοίχους σας, όπως οι χαρακτηριστικές στάμπες υγρασίας που προκαλούν μούχλα.
Ενδέχεται να υπάρχει βλάβη στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σας και διαρροή από τις σωληνώσεις.
Προφανώς, θα πρέπει να καλέσετε κάποιον υδραυλικό, ο οποίος θα εκτιμήσει το πρόβλημα και θα προχωρήσει τις απαιτούμενες επισκευές.
Δείτε ακόμα: Πώς να μη μυρίζουν μούχλα οι ντουλάπες
Φυτά εσωτερικού χώρου που απορροφούν την υγρασία
Η χρήση φυτών για τη μείωση της υγρασίας είναι μια φυσική, οικονομική και λύση. Μερικά φυτά εσωτερικού χώρου που μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας είναι ο φίκος, το σπαθίφυλλο, η φτέρη, ο κισσός και η καλαθέα.
Ωστόσο, το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν χρειάζονται συχνό πότισμα, καθώς το υπερβολικό νερό σε συνδυασμό με την υγρασία μπορούν να καταστρέψουν τις ρίζες τους.
Μην απλώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι
Φροντίστε να μην απλώνετε τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι για να στεγνώσουν, διότι αυξάνονται τα επίπεδα υγρασίας. Επίσης, είνα σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρέπει να τοποθετείτε τα ρούχα σας πάνω στα καλοριφέρ, καθώς, έτσι, μπορεί να προκληθούν περαιτέρω προβλήματα στο αναπνευστικό σας σύστημα (π.χ. άσθμα), εξαιτίας της ανάπτυξης σπόρων μούχλας.
Παρότι το το στέγνωμα των ρούχων την περίοδο του χειμώνα είναι μια δύσκολη υπόθεση, προτιμήστε τουλάχιστον να εντοπίσετε εκείνο το σημείο στο μπαλκόνι σας που φυσά ο άνεμος πιο έντονα και τοποθετήστε εκεί την απλώστρα σας.
Αλάτι
Το αλάτι έχει πραγματικά μεγάλη απορροφητικότητα και καταπολεμά την υγρασία. Γεμίστε ένα δοχείο (ή και περισσότερα) με χοντρό αλάτι και τοποθετήστε το στους χώρους του σπιτιού σας που έχετε διαπιστώσει ότι αναπτύσσεται υγρασία.
Όταν διαπιστώσετε ότι το αλάτι είναι υπερβολικά υγρό ή έχει μαυρίσει, πρέπει να το ανανεώσετε.
Δείτε ακόμα: Πώς να «σώσεις» τα φρούτα από τη μούχλα