Γιατί τα μυρωδικά χαλάνε τόσο γρήγορα;
Το σκηνικό είναι κλασικό: αγοράζετε μια όμορφη ματσούκα μαϊντανό ή άνηθο για μια συνταγή, χρησιμοποιείτε λίγο και σε δύο μέρες στο ψυγείο τα φύλλα έχουν ήδη κιτρινίσει, μαραθεί ή μαυρίσει. Το ίδιο συμβαίνει με τον δυόσμο και τον βασιλικό, που αντί να μοσχομυρίζουν, καταλήγουν πεταμένα στον κάδο.
Ο λόγος είναι ότι τα φρέσκα μυρωδικά είναι πολύ ευαίσθητα στην υγρασία, στο κρύο, στον αέρα και στο «στρίμωγμα», γι’ αυτό η τυχαία αποθήκευση στη σακούλα του σούπερ μάρκετ σχεδόν εγγυάται ότι θα χαλάσουν γρήγορα.
Η καλή είδηση είναι ότι με μερικά απλά τρικ μπορείτε να κρατήσετε φρέσκα τα μυρωδικά σας για πολλές περισσότερες μέρες – σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και για εβδομάδες.
Είτε μιλάμε για μαϊντανό και άνηθο, είτε για δυόσμο και βασιλικό, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι αποθήκευσης που διατηρούν το χρώμα, τη μυρωδιά και τη γεύση τους, ώστε να τα έχετε έτοιμα κάθε φορά που μαγειρεύετε χωρίς σπατάλη.
Δείτε ακόμα: Περίσσεψε κιμάς; Πώς να τον μετατρέψεις σε 10 νέα γεύματα

Πώς να κρατήσετε φρέσκα τα μυρωδικά – Μυστικά για μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο & βασιλικό που διαρκούν μέρες
Ήπιο πλύσιμο, καλό στέγνωμα, σωστή «αναπνοή»
Πριν σκεφτείτε σακουλάκια και βάζα, το πιο σημαντικό βήμα είναι το πώς θα χειριστείτε τα μυρωδικά αμέσως μόλις τα φέρετε στο σπίτι. Αν είναι πολύ λερωμένα, ξεπλύνετέ τα απαλά με κρύο νερό και τινάξτε τα καλά για να φύγει το πολύ νερό. Ιδανικά, ακουμπήστε τα πάνω σε χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τα να στραγγίξουν, μέχρι τα φύλλα να μην γυαλίζουν από το νερό.
Η υπερβολική υγρασία είναι από τους βασικούς εχθρούς: εγκλωβίζεται στις σακούλες και δημιουργεί ιδανικό περιβάλλον για μούχλα και σήψη. Από την άλλη, δεν θέλετε να τα ξεράνετε τελείως. Στόχος είναι να είναι νωπά αλλά όχι μούσκεμα. Μόλις φτάσουν σε αυτό το σημείο, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε με έναν από τους παρακάτω τρόπους.
Πώς να κρατήσετε φρέσκο τον μαϊντανό και τον άνηθο στο ψυγείο
Ο μαϊντανός και ο άνηθος ανήκουν στα μυρωδικά που αγαπούν το κρύο, αρκεί να προστατεύονται από την απευθείας επαφή με τον αέρα του ψυγείου και από την υπερβολική υγρασία. Δύο μέθοδοι δουλεύουν εξαιρετικά:
1. Σαν «μπουκέτο» σε βάζο με νερό
Κόψτε ελαφρά τις άκρες από τα κοτσάνια με ένα μαχαίρι.
Βάλτε τα μυρωδικά σε ένα ποτηράκι ή μικρό βάζο με λίγο κρύο νερό (2–3 εκατοστά).
Καλύψτε τα φύλλα χαλαρά με μια σακούλα τροφίμων ή διάφανη μεμβράνη, χωρίς να τα πιέζετε.
Βάλτε το βάζο στην πόρτα ή σε ράφι του ψυγείου.
Αλλάζετε το νερό κάθε 1–2 μέρες και αφαιρείτε τυχόν φύλλα που μαυρίζουν.
Έτσι, ο μαϊντανός και ο άνηθος μπορούν να μείνουν φρέσκοι έως και μια εβδομάδα ή και παραπάνω, ανάλογα με την αρχική τους φρεσκάδα.
2. Τυλιγμένα σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας
Αφού στραγγίξουν καλά, απλώστε τα μυρωδικά πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Τυλίξτε τα απαλά σε ένα «ρολό» με το χαρτί, ώστε να είναι καλυμμένα αλλά όχι πολύ σφιχτά.
Βάλτε το ρολό μέσα σε σακουλάκι τροφίμων, χωρίς να κλείσετε εντελώς τον αέρα (αφήστε μικρό άνοιγμα).
Τοποθετήστε το πακέτο στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου.
Με αυτόν τον τρόπο, το χαρτί απορροφά την υπερβολική υγρασία, ενώ τα μυρωδικά μένουν προστατευμένα και δροσερά.
Πώς να κρατήσετε φρέσκο τον δυόσμο
Ο δυόσμος είναι κάπου στη μέση: αγαπά την υγρασία αλλά όχι το «πνίξιμο». Η καλύτερη λύση είναι συνήθως το βάζο με νερό:
Κόψτε τις άκρες των κοτσανιών, βάλτε τα κλωνάρια σε μικρό βάζο με νερό και αφήστε τα είτε στο ψυγείο (με κάλυμμα όπως παραπάνω) είτε σε δροσερό πάγκο κουζίνας, μακριά από ήλιο και θερμότητα.
Αν τον κρατήσετε εκτός ψυγείου, αλλάζετε το νερό καθημερινά και αφαιρείτε ό,τι δείχνει κουρασμένο.
Μπορείτε επίσης να ψιλοκόψετε λίγο δυόσμο και να τον κρατήσετε σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο για χρήση μέσα σε 1–2 ημέρες, αλλά για μεγαλύτερη διάρκεια το βάζο και – ακόμη περισσότερο – η κατάψυξη είναι πιο αξιόπιστες λύσεις.
Δείτε ακόμα: Μυρίζει το σπίτι τηγανίλα; 5 τρόποι για να φύγει η μυρωδιά από το τηγάνισμα

Βασιλικός: Γιατί δεν αντέχει το ψυγείο και τι να κάνετε
Ο βασιλικός είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Σε αντίθεση με τον μαϊντανό και τον άνηθο, δεν αγαπά το έντονο κρύο. Αν τον βάλετε στο ψυγείο, πολύ συχνά τα φύλλα μαυρίζουν γρήγορα και χάνει άρωμα. Γι’ αυτό, ο πιο ασφαλής τρόπος βραχυπρόθεσμης φύλαξης είναι στον πάγκο:
Βάλτε τα κλωνάρια βασιλικού σε ένα βάζο με νερό, όπως θα κάνατε με λουλούδια.
Αφήστε το βάζο σε δροσερό σημείο, μακριά από άμεσο ήλιο και ζέστη.
Μπορείτε να καλύψετε χαλαρά τα φύλλα με μια σακούλα για λίγο έξτρα προστασία, αλλά όχι αεροστεγώς.
Αλλάζετε το νερό κάθε μέρα.
Για μακροχρόνια φύλαξη, ο βασιλικός είναι ιδανικός για κατάψυξη ή για να τον μετατρέψετε σε πέστο (με λάδι, ξηρούς καρπούς και λίγο τυρί) και να τον διατηρήσετε σε βαζάκια ή παγοκυψέλες στην κατάψυξη.
Πώς να καταψύξετε μυρωδικά χωρίς να χάσουν όλη τη γεύση τους
Αν θέλετε να έχετε μαϊντανό, άνηθο ή δυόσμο «έτοιμο» για μαγείρεμα για εβδομάδες, η κατάψυξη είναι εξαιρετική λύση. Φυσικά, η υφή των φύλλων θα αλλάξει, αλλά το άρωμα και η γεύση θα παραμείνουν πολύ χρήσιμα για σούπες, σάλτσες και μαγειρευτά.
Μέθοδος 1: Ψιλοκομμένα μυρωδικά σε σακουλάκια
Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα μυρωδικά.
Ψιλοκόψτε τα, όπως θα κάνατε αν τα βάζατε στο φαγητό.
Μοιράστε τα σε σακουλάκια κατάψυξης ή μικρά δοχεία, σε μικρές ποσότητες (όσο για 1–2 συνταγές).
Σημειώστε απ’ έξω το είδος του μυρωδικού και την ημερομηνία κατάψυξης.
Έτσι, όταν μαγειρεύετε, απλώς παίρνετε λίγο από την κατάψυξη και το ρίχνετε κατευθείαν στο ζεστό φαγητό.
Μέθοδος 2: Μυρωδικά σε παγάκια με νερό ή λάδι
Ψιλοκόψτε τα μυρωδικά (ιδανικό για μαϊντανό, άνηθο, βασιλικό, δυόσμο).
Μοιράστε τα στις θήκες παγοκυψέλης.
Γεμίστε τις θήκες είτε με λίγο νερό είτε με ελαιόλαδο (ιδανική επιλογή για μαγείρεμα).
Βάλτε τις στην κατάψυξη μέχρι να γίνουν «παγάκια μυρωδικών».
Ξεφορμάρετε τα παγάκια και αποθηκεύστε τα σε σακουλάκι κατάψυξης.
Αυτά τα παγάκια είναι τέλεια για να δώσουν άρωμα σε σάλτσες, σούπες, μαγειρευτά ή ακόμα και σε ζεστό τσάι/αφεψήματα (στην περίπτωση του δυόσμου).
Δείτε ακόμα: Πώς να φύγει η μυρωδιά αυγού από πιάτα και ποτήρια – Ο απόλυτος οδηγός καθαρισμού
Τα πιο συχνά λάθη που καταστρέφουν τα μυρωδικά
Για να κρατήσετε φρέσκα τα μυρωδικά, δεν αρκεί να ακολουθήσετε τα «μυστικά» – πρέπει και να αποφύγετε ορισμένα συνηθισμένα λάθη:
Τα αφήνετε στη σακούλα του σούπερ μάρκετ: ο ιδρώτας, η υγρασία και η έλλειψη αερισμού τα καταστρέφουν γρήγορα.
Τα πλένετε και τα βάζετε στο ψυγείο μούσκεμα: το νερό επάνω στα φύλλα είναι «πρόσκληση» για μούχλα.
Τα στριμώχνετε σε μικρά δοχεία: τα φύλλα τσακίζονται, τραυματίζονται και σαπίζουν πιο γρήγορα.
Τα αφήνετε στον ήλιο ή κοντά σε εστίες θερμότητας: ειδικά ο βασιλικός και ο δυόσμος μαραίνονται αστραπιαία.
Δεν αφαιρείτε τα χαλασμένα φύλλα: λίγα μαυρισμένα ή μουχλιασμένα φύλλα μπορούν να «μολύνουν» το υπόλοιπο μάτσο.
Αν φροντίζετε να διορθώσετε αυτά τα λάθη, η διάρκεια ζωής των μυρωδικών σας θα αυξηθεί θεαματικά.
Μικρή ρουτίνα μετά τα ψώνια: Το μυστικό για πάντα φρέσκα μυρωδικά
Για να εκμεταλλευτείτε πλήρως τα μυρωδικά σας χωρίς να τα πετάτε, δοκιμάστε την εξής απλή ρουτίνα κάθε φορά που γυρίζετε από τη λαϊκή ή το σούπερ μάρκετ:
Διαλογή: πετάξτε αμέσως κίτρινα, μαυρισμένα ή πολύ ταλαιπωρημένα φύλλα.
Γρήγορο ξέπλυμα & στέγνωμα: αφαιρέστε χώματα, μαζέψτε τα με χαρτί κουζίνας.
Άμεση αποθήκευση: μαϊντανό–άνηθο–δυόσμο στο ψυγείο με τις μεθόδους που είδαμε, βασιλικό σε βάζο εκτός ψυγείου.
Προγραμματισμός κατάψυξης: αν βλέπετε ότι δεν θα προλάβετε να τα χρησιμοποιήσετε όλα, κρατήστε ένα μέρος για φρέσκο και καταψύξτε το υπόλοιπο την ίδια μέρα.
Με αυτόν τον τρόπο, έχετε σχεδόν πάντα μυρωδικά έτοιμα για χρήση, χωρίς να ψάχνετε τελευταία στιγμή μαραμένα ματσάκια στο βάθος του ψυγείου.
Δείτε ακόμα: Μανιτάρια: Πώς να τα διαλέγεις και να τα κρατάς φρέσκα














