Χριστούγεννα έρχονται και τα ψητά κρέατα θα έχουν την τιμητική τους. Σκεφτείτε να τα έχετε φτιάξει στο σπίτι ένα απολαυστικό κομμάτι κρέας στον φούρνο.
Αυτό, όμως, που θα απογειώσει ένα ζουμερό ψητό ή θα «σώσει» μία αδιάφορη προσπάθεια, είναι η σάλτσα!
Μάθετε το Deglazing, την απλή τεχνική που «ξυσίματος» του πάτου του ταψιού ή της κατσαρόλας με μία ξύλινη κουτάλα, ώστε να πάρουμε όλα τα κομμάτια νοστιμιάς που έχουν κολλήσει και είναι έντονα σε γεύση.
Μόλις, λοιπόν το κρέας ψηθεί και το βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε κάποιο υγρό -όπως κρασί, ζωμό ή απλώς ζεστό νερό- στο σκεύος όπου μαγειρέψαμε το κρέας για να συλλέξουμε το λίπος από τον πάτο.
Εάν προτιμήσετε αλκοόλ, αφήστε το τηγάνι, την κατσαρόλα, ή το ταψί στη φωτιά για λίγα λεπτά, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αφού, λοιπόν ξύσω το σκεύος, ξεκολλήσω τα κομμάτια που έχουν όλη την ουσία, με την προσθήκη υγρού και τη βοήθεια της ξύλινης κουτάλας, σουρώνω το ζουμί.
Δείτε ακόμα: Μήπως οι κατσαρόλες σας είναι τοξικές; Πόσο ασφαλή είναι τα μαγειρικά σας σκεύη;
Πώς να φτιάξεις την απόλυτη σάλτσα ψητού
Το επόμενο στάδιο είναι η παρασκευή ενός Roux! Το Roux, είναι μια πηχτή κρέμα σαν μπεσαμέλ, χωρίς γάλα, η οποία πήζει με αλεύρι και το ζουμί με το λίπος που έχουμε ήδη σουρώσει.
Φτιάχνουμε το gravy roux με ίσα μέρη βούτυρο ή μαγειρικό λίπος και ίσα αλεύρι. Τα καβουρδίζουμε καλά, μαζί, στο τηγάνι, μέχρι να ψηθεί καλά το αλεύρι.
Μόλις ροδίσει το μείγμα, ρίχνουμε σιγά σιγά, ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πιάσει. Όταν τη σάλτσα μας γίνει λεία, θα προσθέσουμε το σουρωμένο μείγμα που περισυλλέξαμε από το σκεύος ψησίματος.
Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να φτάσουμε στην επιθυμητή σύσταση, έχοντας κατά νου ότι η σάλτσα θα πήξει ελαφρώς και στη συνέχεια, όσο θα κρυώνει.
Τέλος, αλατίζουμε και βάζουμε πιπέρι, αφού δοκιμάσουμε, για να μην μας «ξεφύγει» σε ένταση, η γεύση. Εάν είναι ήδη αλμυρό, μπορούμε να προσθέσουμε μερικές σταγόνες λεμόνι και λίγο βραστό νερό.
Αν, παρά το καλό ανακάτεμα, η σάλτσα έχει κάποιους σβώλους, την περνάμε από σήτα ώστε να μείνει λεία. Αν είναι πολύ πηχτή για να περάσει από τη σήτα, την αραιώνουμε με λίγο ζωμό ή νερό για να περάσει.
Στη συνέχεια, μόλις γίνει εξαιρετικά λεία, μπορείτε να της δώσετε την πυκνότητα που σας αρέσει, μαγειρεύοντας τη, για λίγα λεπτά ακόμα.
Δείτε ακόμα: Το μυστικό για να γλυκάνεις τη σάλτσα ντομάτας χωρίς ζάχαρη