Μήπως οι κατσαρόλες σας είναι τοξικές; Πόσο ασφαλή είναι τα μαγειρικά σας σκεύη;

Ακατάλληλα μαγειρικά σκέυη. Ποια πρέπει να προτιμάτε;

τηγάνι

Τοξικές ή καρκινογόνες κατσαρόλες και τηγάνια; Γίνεται;

Δυστυχώς ναι γίνεται.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την σημασία της υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι πως τα σκεύη που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το φαγητό είναι εξίσου σημαντικά όπως το ίδιο το φαγητό. Ακόμα και η πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία εάν τα μαγειρικά σας σκεύη είναι τοξικά.

Μαγειρικά σκεύη υπάρχουν πολλών ειδών: Ανοξείδωτο ατσάλι, γυαλί, τεφλόν, χυτοσίδηρος, χαλκός… Οι επιλογές είναι πολλές, όπως και τα ερωτήματα: Ποιο έχει την καλύτερη ποιότητα; Ποιο είναι πιο αντικολλητικό; Ωστόσο υπάρχει ένα ερώτημα που είναι το σημαντικότερο: Ποιο είδος μαγειρικού σκεύους είναι πιο ασφαλές για να μαγειρεύετε;

Κάθε υλικό που χρησιμοποιείται σε μαγειρικά σκεύη λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Μερικά είναι καλύτερα για θερμική αγωγιμότητα, ορισμένα μέταλλα αντιδρούν με όξινα τρόφιμα, άλλα είναι πιο ανθεκτικά και άλλα πιο εύκολα στη φροντίδα. Ωστόσο εκείνο που θα πρέπει να έχετε ως προτεραιότητα όταν αγοράζετε ένα μαγειρικό σκεύος είναι η υγεία σας. Τι να επιλέξετε λοιπόν;

Τα πάντα εξαρτώνται από την επικάλυψη στα μαγειρικά σκεύη. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως ο τύπος του υποκείμενου μετάλλου, η επίστρωση και ο τρόπος εφαρμογής του.

Δες εδώ πώς να καθαρίσεις τον πάτο από τηγάνια και κατσαρόλες

ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ

Δείτε ποια είδη είναι ασφαλή και ποια ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία σας

Τι να αποφεύγετε:

1. Σκεύη από τεφλόν

Το τεφλόν είναι πιθανώς το πιο επικίνδυνο υλικό στην λίστα και πολλοί το επιλέγουν επειδή είναι βολικό και αντικολλητικό. Είναι όμως το πιο τοξικό.

Όταν αυτό το υλικό ζεσταθεί στους πάνω από 300 βαθμούς Κελσίου, απελευθερώνει τοξίνες στο φαγητό. Αυτές οι τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως τη γρίπης και είναι επικίνδυνες και για ζώα.

Δοκιμάστε μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο. Είναι μία ασφαλής επιλογή που αντέχει στον χρόνο. Ζεσταίνει καλά και ομοιόμορφα και δεν απελευθερώνει καμία τοξίνη στο φαγητό.

2. Σκεύη από αλουμίνιο

Το αλουμίνιο είναι ευρέως διαδεδομένο, υπάρχει σε αφθονία στην φύση, είναι δυνατό, ελαφρύ και ανακυκλώσιμο. Ωστόσο, η χρήση του κρύβει κινδύνους.

Το αλουμίνιο είναι ένα μέταλλο που δρα ως νευροτοξίνη και συνδέεται με ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος, Αλτσχάιμερ και άνοια. Παρόλο που έχει προστατευτική επίστρωση, με τον καιρό θα φθαρεί και θα απελευθερώνονται τοξίνες στο φαγητό.

Προτιμήστε γυάλινα σκεύη. Είναι μία πιο ασφαλής επιλογή, αντέχουν στο χρόνο και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Το μόνο πρόβλημα είναι πως δεν είναι αντικολλητικά αλλά είναι μικρό το τίμημα.

3. Χάλκινα σκεύη

Φαίνονται πολύ όμορφα αυτά τα σκεύη. Πιθανώς να έχετε ακούσει και πως είναι πολύ καλοί αγωγοί θερμότητας. Το ξέρετε όμως πως μπορούν να γίνουν επικίνδυνα στο μαγείρεμα;

Όπως και άλλα βαρέα μέταλλα, ο χαλκός είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας σε μικρές ποσότητες. Αλλά αν οι ποσότητες αυτές αυξηθούν, τότε μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση. Εάν φθαρεί η επίστρωση, τότε το σκεύος θα απελευθερώνει χαλκό όταν μαγειρεύετε με υψηλή οξύτητα. Και όταν έχει επίστρωση, η επίστρωση περιέχει νικέλιο, άλλο ένα τοξικό στοιχείο.

Δοκιμάστε σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι. Είναι μία πολύ καλή επιλογή, αρκετά ελαφριά και ανθεκτικά στον χρόνο. Να παίρνετε υψηλής ποιότητας σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι για να μην περιέχουν νικέλιο ή χρώμιο.

4. Σκεύη με κεραμική επίστρωση

Φαίνονται ωραία και ασφαλή με μια πρώτη ματιά. Εξάλλου, τα κεραμικά υλικά είναι 100% ασφαλή για την μαγειρική. Ωστόσο, η επίστρωση ενός τέτοιου σκεύους συνήθως κρύβει άσχημα υλικά.

Η μαλακή κεραμική επίστρωση δεν είναι πολύ ανθεκτική και θα αρχίσει να χαλάει μετά από μερικούς μήνες χρήσης. Όταν συμβεί αυτό, ο μόλυβδος και το κάδμιο που περιέχει θα καταλήξουν στο φαγητό και αργότερα στο σώμα σας.

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος δηλητηρίασης και μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά, πονοκεφάλους, υπογονιμότητα και άλλες επιπλοκές στην υγεία (σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και κώμα ή θάνατο). Ακόμα και όταν δεν έχουν μόλυβδο, τα σκεύη αυτά ακόμα είναι επικίνδυνα, αφού συνήθως υπάρχει αλουμίνιο κάτω από την κεραμική επίστρωση.

Αντί γι’αυτό, επιλέξτε 100% κεραμικά σκεύη. Είναι μία από τις καλύτερες και ασφαλέστερες επιλογές αφού τα σκεύη αυτά είναι φτιαγμένα από εντελώς φυσικά υλικά, δεν είναι τοξικά και δεν χαλάει η επίστρωσή τους. Επίσης είναι αντικολλητικά και μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων. Μπορεί να είναι λίγο ακριβά, αλλά θα κρατήσουν για πολύ καιρό.

φαγητό

Τα υλικά που πρέπει να προτιμάτε

1. Κεραμικά

Εμαγιέ χυτοσίδηρος και πήλινα σκεύη θεωρούνται από τα ασφαλέστερα είδη. Η επιφάνεια ψησίματος εμαγιέ θεωρείται μη αντιδραστική και τα επικίνδυνα χημικά προϊόντα δεν θα καταλήξουν στο φαγητό σας. Το σμάλτο είναι καλό στη διατήρηση και την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας σε όλη την επιφάνεια του σκεύους ενώ είναι επίσης κατάλληλο για σόμπα και φούρνο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα γυαλιστικά και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή τους, υλικά τα οποία μπορεί να περιέχουν κάδμιο, μια ουσία που έχει συνδεθεί με διάφορες βλάβες στην υγεία. Γι’ αυτό φροντίστε να επιλεγετε λευκά κεραμικά, που είναι συνήθως πιο ασφαλή σε σχέση με τα πολύχρωμα και να πετάτε τα κεραμικά σκεύη που έχουν φθαρεί από το χρόνο ή το πλύσιμο.

2. Ανοξείδωτος χάλυβας

Ο ανοξείδωτος χάλυβος χαρίζει ανθεκτικά μαγειρικά σκεύη και το μέταλλο δεν επεμβαίνει στην τελική γεύση του πιάτου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους μαγείρεμα αλλά θερμαίνεται γρήγορα. Επειδή ο ανοξείδωτος χάλυβας δεν είναι ένας πολύ καλός αγωγός της θερμότητας, έτσι ώστε η θερμότητα δεν κατανέμεται ισομερώς σε όλη την κατσαρόλα, ψάξτε για τηγάνια και σκεύη με ενδιάμεσες επιστρώσεις χαλκού. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι αντικολλητικός. Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι λιγότερο ακριβός από τα κεραμικά, και είναι εύκολο να καθαριστεί και να διατηρηθεί από το χυτοσίδηρο.

3. Χυτοσίδηρος

Διατηρεί τη θερμότητα και είναι μια δημοφιλής επιλογή. Ιδανικό για συνταγές που πρέπει να μεταφερθούν από την μαγειρική εστία στο φούρνο, για σοτάρισμα και γρήγορο ψήσιμο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σίδηρος μπορεί να καταλήξει στο φαγητό σας κατά το μαγείρεμα ενώ αντιδρά με όξινα τρόφιμα (τομάτες, λεμόνια κλπ) και μπορεί ν’ αλλοιωθεί η γεύση των τροφίμων και να αποχρωματίσει το τηγάνι.

4 Types of Toxic Cookware to Avoid and 4 Safe Alternatives

Δες εδώ πως θα καθαρίσεις σωστά τα τηγάνια και τα λάθη που πρέπει να αποφεύγεις

 

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.