...

Πώς να φτιάξεις σπιτικούς κύβους λαχανικών – Χωρίς συντηρητικά, μόνο με φυσικά υλικά

Θες να δώσεις γεύση στα φαγητά σου με φυσικό τρόπο; Μάθε πώς να φτιάξεις εύκολα σπιτικούς κύβους λαχανικών με υλικά της κουζίνας σου.

Σε παρακολουθεί το air fryer; Η αλήθεια πίσω από τη «συνωμοσία» της κουζίνας

Οι κύβοι λαχανικών του εμπορίου περιέχουν συντηρητικά, υπερβολικό αλάτι και τεχνητά αρώματα. Αν όμως αγαπάς τη μαγειρική και θέλεις φυσική γεύση με έλεγχο των υλικών, τότε ήρθε η ώρα να φτιάξεις τους δικούς σου σπιτικούς κύβους.

Είναι εύκολο, γίνεται με ό,τι λαχανικά έχεις ήδη στο ψυγείο και κρατάει για μήνες στην κατάψυξη.

Δείτε ακόμα: Πώς να διατηρείς τον πελτέ ντομάτας μετά το άνοιγμα: 5 πρακτικοί και ασφαλείς τρόποι

Πώς να φτιάξεις σπιτικούς κύβους λαχανικών – Χωρίς συντηρητικά, μόνο με φυσικά υλικά

Τι θα χρειαστείς:

-2 καρότα

-2 κρεμμύδια

-2 κλωνάρια σέλινο

-1 πράσο

-2 σκελίδες σκόρδο

-1 μικρή πατάτα (προαιρετικά, για σώμα)

Αρωματικά/μυρωδικά:

-Λίγο μαϊντανό

-1-2 φύλλα δάφνης

-1 κλαδάκι δεντρολίβανο ή θυμάρι

-Πιπέρι σε κόκκους

Προαιρετικά:

-1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

-Ελάχιστο αλάτι (αν θες)

Πώς να φτιάξεις σπιτικούς κύβους λαχανικών – Χωρίς συντηρητικά, μόνο με φυσικά υλικά

Εκτέλεση:

1. Κόψιμο & σοτάρισμα:

Κόψε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο (ή νερό για light εκδοχή), σοτάρισε όλα τα υλικά για 5–7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

2. Σιγοβράσιμο:

Πρόσθεσε 2–3 φλιτζάνια νερό και άφησέ τα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 30–40 λεπτά, μέχρι να μείνει λίγη ποσότητα – σχεδόν σαν πάστα.

3. Πολτοποίηση:

Βγάλε τη δάφνη και τα μεγάλα κοτσάνια από τα μυρωδικά.
Πολτοποίησε το μείγμα με ραβδομπλέντερ ή σε μούλτι μέχρι να γίνει παχύρρευσος πολτός.

4. Κατάψυξη σε παγοθήκη:

Βάλε το μείγμα σε παγοθήκες σιλικόνης ή μερίδες σιλικόνης. Μόλις παγώσουν, ξεφόρμαρέ τα και φύλαξέ τα σε σακούλα κατάψυξης ή τάπερ.

Δείτε ακόμα: Πώς να φτιάξετε αυθεντικό λιμοντσέλο στο σπίτι – Το πιο δροσερό λικέρ του καλοκαιριού

Διάρκεια & χρήση:

Διατηρούνται για 3–4 μήνες στην κατάψυξη.

Ρίξε 1–2 κύβους σε σούπες, ριζότο, ζυμαρικά, φακές, κοκκινιστά και θα έχεις φυσική, σπιτική γεύση σε δευτερόλεπτα.

Πώς να φτιάξεις σπιτικούς κύβους λαχανικών – Χωρίς συντηρητικά, μόνο με φυσικά υλικά

Tips & Παραλλαγές για σπιτικούς κύβους λαχανικών:

Μπορείς να προσθέσεις ντομάτα για πιο μεσογειακό άρωμα.

Αν θες κύβους για κρέας ή κοτόπουλο, πρόσθεσε λίγο χυμό λεμονιού και δάφνη.

Για κύβους «χωρίς θερμίδες», βράσε μόνο τα λαχανικά με νερό, χωρίς λάδι και αλάτι.

Δείτε ακόμα: Σανγκρία: Πώς να φτιάξεις το απόλυτο ισπανικό καλοκαιρινό ποτό

Οι σπιτικοί κύβοι λαχανικών είναι μια απλή, υγιεινή συνήθεια που θα απογειώσει τη μαγειρική σου χωρίς περιττά πρόσθετα.

Μπορείς να τους προσαρμόσεις με τα υλικά που αγαπάς, να τους φτιάξεις μια φορά και να έχεις έτοιμη γεύση για μήνες.

Avatar of Kate S.
Η Kate γράφει για διατροφή, άθληση και γενικότερα για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευζωία, αφού η γυμναστική αποτελεί το πάθος της. Παράλληλα, δεν μπορεί να αντισταθεί και να μην μοιραστεί τις ιδέες της για την ομορφιά, τη μόδα και το στυλ.