...

Πώς να διατηρείς τον πελτέ ντομάτας μετά το άνοιγμα: 5 πρακτικοί και ασφαλείς τρόποι

Έξυπνοι τρόποι για να μην χαλάει ο πελτές που περισσεύει

ντομάτα

Ο πελτές ντομάτας είναι βασικό υλικό στην ελληνική κουζίνα, χαρίζοντας έντονη γεύση και πλούσιο χρώμα σε φαγητά όπως οι σάλτσες, τα λαδερά και τα μαγειρευτά. Είναι πυκνοσυμπυκνωμένος χυμός ντομάτας, πράγμα που σημαίνει ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και συνεπώς μικρότερη διάρκεια ζωής μόλις ανοιχτεί.

Όμως, επειδή χρησιμοποιείται συχνά σε μικρές ποσότητες, είναι πολύ σύνηθες να μας περισσεύει και να μην ξέρουμε πώς να τον κρατήσουμε φρέσκο μέχρι την επόμενη χρήση. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να διατηρηθεί ο πελτές ντομάτας για εβδομάδες ή και μήνες χωρίς να αλλοιωθεί ή να μουχλιάσει.

Δες εδώ όλα τα tips για να δένει πάντα η σάλτσα ντομάτας

ντομάτα

1. Κάλυψη με ελαιόλαδο

Μόλις χρησιμοποιήσεις την ποσότητα που χρειάζεσαι, στρώσε μια λεπτή στρώση ελαιόλαδου στην επιφάνεια του πελτέ. Το λάδι δημιουργεί ένα φυσικό φράγμα ενάντια στο οξυγόνο και τα μικρόβια. Φρόντισε να προσθέτεις λίγο ακόμα κάθε φορά που παίρνεις πελτέ, ώστε η επιφάνεια να μένει πάντα καλυμμένη.

Ιδανικά: Μεταφέρεις τον πελτέ σε γυάλινο βάζο με καπάκι, γιατί το μέταλλο από τις κονσέρβες μπορεί να οξειδωθεί μετά το άνοιγμα.

2. Κατάψυξη σε μικρές δόσεις

Ο πιο ασφαλής και πρακτικός τρόπος: μοίρασε τον πελτέ σε παγοθήκες ή σε μικρές μερίδες μέσα σε σακουλάκια ή ταπεράκια κατάψυξης. Όταν παγώσουν, μπορείς να τα αποθηκεύσεις όλα μαζί σε ένα σακουλάκι. Χρησιμοποιείς κατευθείαν από την κατάψυξη όταν χρειαστεί – δε χρειάζεται απόψυξη.

Πλεονέκτημα: Διατηρείται για 2–3 μήνες χωρίς καμία αλλοίωση.

3. Μεταφορά σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο

Αν ο πελτές είναι σε κονσέρβα ή αλουμινένιο δοχείο, καλό είναι να μην τον αφήσεις μέσα σε αυτό μετά το άνοιγμα. Μετάγγισέ τον σε καθαρό, αποστειρωμένο βάζο, που κλείνει καλά. Έτσι, αποφεύγεις τη μεταλλική επίγευση και αυξάνεις τη διάρκεια ζωής του.

Συνδύασέ το με ελαιόλαδο στην επιφάνεια για καλύτερο αποτέλεσμα.

4. Οξινισμός (προαιρετικά)

Μπορείς να προσθέσεις μερικές σταγόνες ξυδιού ή χυμού λεμονιού στον πελτέ – η οξίνιση δυσκολεύει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Ωστόσο, πρόσεξε γιατί μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς τη γεύση του φαγητού.

5. Καθαρά κουτάλια πάντα!

Ποτέ μην βάζεις κουτάλι που έχει αγγίξει άλλο φαγητό ή τη γλώσσα σου στον πελτέ. Χρησιμοποίησε καθαρό, στεγνό κουταλάκι κάθε φορά. Η μικρότερη επιμόλυνση μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση και μούχλα.

Δες εδώ γιατί δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο

ντομάτα

Πόσο διατηρείται ο πελτές αφού ανοιχτεί;

Στο ψυγείο χωρίς συντήρηση: 5–7 ημέρες

Με λάδι στην επιφάνεια: 2–3 εβδομάδες

Στην κατάψυξη: 2–3 μήνες

Ο πελτές είναι ένας θησαυρός γεύσης, αλλά εύκολα αλλοιώνεται αν δεν τον προσέξουμε. Με μερικά απλά κόλπα – όπως η κάλυψη με ελαιόλαδο, η μεταφορά σε γυάλινο βάζο ή η αποθήκευση στην κατάψυξη – μπορούμε να τον διατηρήσουμε φρέσκο για πολύ περισσότερο και να απολαύσουμε τις σπιτικές μας σάλτσες χωρίς σπατάλη και περιττή ταλαιπωρία.

Μικρές κινήσεις, μεγάλη διαφορά στην κουζίνα!

 

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet