Αν υπάρχει ένα γλυκό που θυμίζει ζεστασιά, θαλπωρή και παιδικές αναμνήσεις, αυτή είναι η γαλατόπιτα. Απλή, ρουστίκ και κρεμώδης, με την πλούσια γεύση του φρέσκου γάλακτος και μια απαλή νότα λεμονιού, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά επιδόρπια της ελληνικής κουζίνας.
Σήμερα θα σου δείξουμε πώς να την ετοιμάσεις σωστά – όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες – αλλά με μια φρουτένια ανατροπή: σάλτσα φράουλας με λικέρ!
Δείτε ακόμα: Τα παλιά φαγητά που μυρίζουν… γιαγιά – Οι γεύσεις που μας μεγάλωσαν
Πώς να φτιάξεις αυθεντική γαλατόπιτα που θα ζήλευε και η γιαγιά
Υλικά:
Για την κρέμα:
-1 λίτρο φρέσκο γάλα
-170 γρ. ζάχαρη
-130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
-3 αυγά
2 βανίλιες
-Ξύσμα από 1 λεμόνι
-40 γρ. φρέσκο βούτυρο
Για το άλειμμα:
-1 κρόκος αυγού
-2 κ.σ. ζάχαρη
Για τη σάλτσα φράουλας:
-100 γρ. φράουλες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
-70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-20 γρ. λικέρ (π.χ. Cointreau ή λικέρ φράουλα)
Δείτε ακόμα: 10 υπέροχες DIY ιδέες για να μεταμορφώσεις τα παλιά σεμεδάκια της γιαγιάς
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Όταν η κρέμα πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας γρήγορα ώστε να μην ψηθούν. Έπειτα, ρίχνουμε το βούτυρο σε κομμάτια, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
2. Ψήσιμο:
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Ρίχνουμε την κρέμα και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
Χτυπάμε τον κρόκο με τη ζάχαρη και αλείφουμε την επιφάνεια της γαλατόπιτας με πινέλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.
3. Σάλτσα φράουλας:
Σε μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά. Μόλις λιώσουν, προσθέτουμε το λικέρ και αφήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Tips επιτυχίας:
Αν θες πιο αφράτη υφή, χώρισε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτύπησε τα ασπράδια μαρέγκα πριν τα προσθέσεις.
Μπορείς να αρωματίσεις τη γαλατόπιτα και με ξύσμα πορτοκαλιού.
Σερβίρεται υπέροχα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου με τη σάλτσα φράουλας στο πλάι.
Δείτε ακόμα: Πώς να διατηρούμε τα αμπελόφυλλα σε βαζάκι όλο τον χρόνο – Το μυστικό της γιαγιάς ζωντανεύει
Η γαλατόπιτα είναι από εκείνα τα γλυκά που δεν χρειάζονται φανταχτερά υλικά – μόνο αγάπη και σωστό ανακάτεμα! Με την προσθήκη της αρωματικής σάλτσας φράουλας, αποκτά μια μοντέρνα πινελιά που την απογειώνει.
Δοκίμασε τη συνταγή και… ετοιμάσου για επανάληψη!