Υπάρχει λόγος που το βουβαλίσιο κρέας έχει μπει δυναμικά στο διατροφολόγιο όσων αναζητούν έξτρα πρωτεΐνη ή προσέχουν τη χοληστερίνη τους. Οι λάτρεις του κρέατος το προτιμούν όλο και περισσότερο, καθώς αποτελεί ένα κόκκινο κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, με λίγα λιπαρά και διπλάσιο σίδηρο από το μοσχάρι.
Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν πως αποδίδει λιγότερες θερμίδες και χοληστερίνη σε σχέση με τα περισσότερα κρέατα, ακόμη και από το κοτόπουλο. Ενδεικτικά:
- 100 γρ. κιλότο με κόκκαλο: 2 γρ. λίπος, 113 θερμίδες, 21 γρ. πρωτεΐνη
- 100 γρ. νουά: 2 γρ. λίπος, 116 θερμίδες, 22 γρ. πρωτεΐνη
- 100 γρ. φιλέτο χωρίς κόκκαλο: 2 γρ. λίπος, 122 θερμίδες, 23 γρ. πρωτεΐνη
Πέρα από το καθαρό κρέας, στην αγορά κυκλοφορούν πλέον και αλλαντικά από βουβάλι που έχουν σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες από τα συμβατικά. Ιδανικό για όσους ακολουθούν διατροφή υψηλής πρωτεΐνης ή επιθυμούν να μειώσουν τη χοληστερίνη.
Συνταγή: Βουβαλίσιο ραγού με παπαρδέλες
Μια πεντανόστιμη παραλλαγή του κλασικού ραγού με υγιεινό twist.
Υλικά
- 1 κιλό βουβάλι Κερκίνης (σπάλα ή ελιά)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 καρότα, 2 κλωνάρια σέλερι
- 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1 κούπα κόκκινο κρασί
- 2 ντομάτες τριμμένες, 3 κούπες ζωμός λαχανικών
- Φύλλα δάφνης, θυμάρι, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι
- 400 γρ. παπαρδέλες
- Αρσενικό τριμμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σοτάρετε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέστε λαχανικά, πελτέ και σβήστε με κρασί.
- Ρίξτε τις ντομάτες, ζωμό και μπαχαρικά. Βράστε 2 ώρες.
- Βράστε τις παπαρδέλες, σερβίρετε με ραγού και τυρί.
Είναι το βουβαλίσιο κρέας κατάλληλο για διατροφή με χαμηλά λιπαρά;
Ναι. Έχει εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος (περίπου 2%) και λιγότερες θερμίδες από άλλα κόκκινα κρέατα.
Πού μπορώ να βρω βουβαλίσιο κρέας;
Διατίθεται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, κυρίως από εκτροφές στις Σέρρες (Κερκίνη).
Μπορώ να το καταναλώσω αν έχω χοληστερίνη;
Ναι. Είναι ιδανικό για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη, καθώς περιέχει λιγότερη και από το κοτόπουλο.
Τι γεύση έχει το βουβαλίσιο κρέας;
Έχει γεμάτη και μεστή γεύση, παρόμοια με το μοσχάρι, αλλά πιο φίνα και λιγότερο λιπαρή.