Σε μία μόνιμη πανδημία έχει εξελιχθεί η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, με τα περιστατικά να πληθαίνουν συνεχώς και τις γυναικοκτονίες να διαδέχονται η μία την άλλη
«Πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς συνέπειες»
Δεν μπορεί παρά να σοκάρει το γεγονός πως το ερώτημα «πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς συνέπειες» αποτελεί ένα από αυτά που αναζητήθηκε χιλιάδες φορές στο ίντερνετ.
Τα περιστατικά γυναικοκτονιών στην Ελλάδα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια -και ιδίως μετά τις καραντίνες- με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο αναγκαία η θέσπιση ενός αυστηρότερου νομικού πλαισίου προστασίας των γυναικών από την κακοποίηση και την βία.
Οι γυναικοκτονίες αποτελούν μια μαύρη κηλίδα στο κορμί της κοινωνίας μας. Η βία υπάρχει για τα καλά μέσα στα ελληνικά σπίτια. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, για να μπορέσει η μάνα, η σύζυγος, η σύντροφος να στηριχθεί για να εγκαταλείψει τον κακοποιητή. Πρέπει αυτές οι γυναίκες να υποστηριχτούν από την πολιτεία.
Δεν μπορεί να είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως το 2024 έχουν κατεβάσει την εφαρμογή του panic button 3.500 θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Μόνο κατά τη διάρκεια του φετινού χρόνου περίπου 400 φορές χτυπήθηκε το panic button!
Δείτε ακόμα: Πώς να κάνετε καταγγελία για bullying στο σχολείο μέσω gov.gr
Panic Button: Πώς λειτουργεί – Πώς να το εγκαταστήσετε
Η γυναίκα θα εγκαθιστά την εφαρμογή στο κινητό της με αριθμημένο κωδικό. Το πρώτο βήμα είναι να γίνει η εγγραφή της εφαρμογής.
Το panic button μπορεί να εγκατασταθεί σε κινητά τηλέφωνα έξυπνης τεχνολογίας (smartphones), που υποστηρίζουν λογισμικά ios και android, ανεξαρτήτως του παρόχου κινητής τηλεφωνίας με τον οποίο είναι συμβαλλόμενο το εγγεγραμμένο πρόσωπο.
Για την εγγραφή στην εφαρμογή απαιτείται η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου, του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και των στοιχείων διαμονής και επικοινωνίας της δικαιούχου, καθώς και η εισαγωγή του αριθμητικού κωδικού, που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα καταχωρείται και κάθε άλλη απαραίτητη πληροφορία που ζητείται από την δικαιούχο.
Να αναφέρουμε ότι η διαδικασία εγγραφής και συμπλήρωσης των απαιτούμενων προσωπικών στοιχείων γίνεται με ευθύνη της, καθώς παρέχει ρητή συναίνεση στους όρους χρήσης.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η γυναίκα έχει την δυνατότητα να ειδοποιεί την διεύθυνση άμεσης δράσης Αττικής («100»), με το πάτημα της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου της, σε περίπτωση που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ή σε απειλή κινδύνου της ζωής της ή της σωματικής ακεραιότητάς της.
Με το πάτημα της ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, η εφαρμογή ενεργοποιείται και αμέσως αποστέλλεται sms στο επιχειρησιακό κέντρο της διεύθυνσης άμεσης δράσης Αττικής, με τις απαραίτητες εξατομικευμένες πληροφορίες του εγγεγραμμένου προσώπου, που βρίσκονται καταχωρημένες ως δεδομένα της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, καθώς και ο σύνδεσμος με την θέση γεωεντοπισμού της γυναίκας που κινδυνεύει, όπως εμφανίζεται κατά τον χρόνο ενεργοποίησης της εφαρμογής.
Δείτε ακόμα: Διαζύγιο: Γονική μέριμνα, επιμέλεια ή συνεπιμέλεια;