Το βετέξ είναι από τα αντικείμενα, το οποίο χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε πολλές διαφορετικές βρωμιές και σε πολλές διαφορετικές επιφάνειες -από το τραπέζι που τρώμε, μέχρι το πάτωμα και τα κάγκελα του μπαλκονιού-.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που νομίζουν πως με ένα απλό ξέπλυμα στον νιπτήρα με νερό, το βετέξ είναι καθαρό για την επόμενη χρήση, όμως κάνουν μεγάλο λάθος, αφού το ότι ένα βετέξ δε «φαίνεται» βρώμικο, δε σημαίνει πως είναι και καθαρό.
Μάλιστα, το βετέξ είναι από εκείνα τα αντικείμενα, όπου υπάρχουν τα περισσότερα βακτήρια και ως εκ τούτου χρειάζονται σωστή απολύμανση.
Δείτε ακόμα: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις το σφουγγάρι για τα πιάτα;
Πώς καθαρίζονται σωστά τα βετέξ της κουζίνας
Λεμόνι και ξύδι
Τόσο το λεμόνι, όσο και το ξύδι είναι πολύ αποτελεσματικοί φυσικοί παράγοντες καθαρισμού. Το λεμόνι έχει στυπτικές, λευκαντικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, ενώ το ξύδι έχει αποσμητική και αντιμυκητιακή δράση.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και να το προσθέστε το σε διάλυμα από ίσες ποσότητες ξυδιού και λεμονιού.
Μουλιάστε μέσα το βετέξ ή το πανί για λίγες ώρες. Ενώ το ύφασμα είναι βρεγμένο, τρίψτε το λίγο σε τακτά χρονικά διαστήματα για να φύγουν τυχόν λεκέδες και αφήστε το διάλυμα να «γεμίσει» τους πόρους του υφάσματος.
Μετά από μερικές ώρες βγάλτε το από το διάλυμα και ξεπλύντε το καλά με άφθονο ζεστό νερό. Στη συνέχεια στεγνώστε το καλά και θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ξανά.
Βράσιμο με νερό και μαγειρική σόδα
Το βραστό νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να σκοτώσετε τα βακτήρια και να απομακρύνετε τις βρομιές. Η μαγειρική σόδα είναι ένας άλλος παράγοντας που λειτουργεί όπως και το ξύδι και το λεμόνι.
Πάρτε περίπου δύο με τρεις κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και προσθέστε το σε ένα δοχείο με νερό. Τοποθετήστε το βετέξ ή το πανί κουζίνας στο δοχείο και αφήστε το να βράσει. Αφήστε το ύφασμα να παραμείνει στο διάλυμα που βράζει για μερικά λεπτά.
Έπειτα, αφήστε το νερό να κρυώσει και αφαιρέστε το βετέξ/πανί. Ξεπλύνετέ το και στεγνώστε το.
Φούρνος μικροκυμάτων
Η θερμότητα και τα μικροκύματα που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των τροφών είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος αποστείρωσης.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μουλιάστε το βετέξ σε ένα διάλυμα από ξύδι και νερό για λίγα λεπτά. Τρίψτε το πανί και βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 10-15 δευτερόλεπτα σε υψηλή θερμοκρασία.
Η μέθοδος αυτή μπορεί να γίνεται ακόμα και κάθε μέρα.
Δείτε ακόμα: Γιατί δεν πρέπει να πλένεις τα πιάτα με σφουγγάρι