Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις το σφουγγάρι για τα πιάτα;

Δείτε κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε το σφουγγάρι πιάτων και πώς να το διατηρείτε καθαρό και φρέσκο

Το «μυστικό» για να καθαρίζεις εύκολα τον τρίφτη τυριού – Χωρίς ματωμένα δάχτυλα

Το σφουγγάρι για τα πιάτα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο της κουζίνας, όμως παράλληλα είναι και ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι.

Συνεπώς, η συχνότητα αντικατάστασής του και ο τρόπος χρήσης του είναι κρίσιμα για την υγεία μας και την αποτελεσματικότητά του.

Το σφουγγάρι μπορεί να είναι μικρό, αλλά παίζει μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της υγιεινής της κουζίνας σας. Με σωστή φροντίδα, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του και να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης σε βακτήρια.

Δείτε ακόμα: Πριν πλύνετε τα πιάτα κάντε αυτό το κόλπο με το αλάτι στο σφουγγάρι

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις το σφουγγάρι για τα πιάτα;

Μπορεί να το κρατάς πολύ περισσότερο, όμως καλό θα ήταν το σφουγγάρι να αλλάζεται κάθε δύο εβδομάδες.

Επιπλέον, αν παρατηρήσετε δυσάρεστη μυρωδιά ή σημάδια φθοράς, τότε πρέπει να το αντικαταστήσετε άμεσα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα σφουγγάρια αποτελούν εστία βακτηρίων και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις το σφουγγάρι για τα πιάτα;

Πώς να διατηρείς το σφουγγάρι καθαρό

Καθημερινός καθαρισμός: Ξεπλένετε καλά το σφουγγάρι μετά από κάθε χρήση και στύψτε το για να απομακρύνετε την υγρασία. Αφήστε το σε μέρος που αερίζεται καλά.

Απολύμανση: Βάλτε το σφουγγάρι σε ζεστό νερό με ξύδι ή λεμόνι για 5 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείτε να το ζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό (αρκεί να είναι βρεγμένο) ή να το πλύνετε στο πλυντήριο πιάτων.

*Χρησιμοποιείτε ξεχωριστά σφουγγάρια για διαφορετικές δουλειές.

Δείτε ακόμα: Πώς με αυτές τις 5 συμβουλές θα κάνετε το πλύσιμο των πιάτων εύκολο

Πώς να μειώσεις τα βακτήρια στο σφουγγάρι:

Αποφύγετε να το αφήνετε βρεγμένο ή βυθισμένο στο νερό, αφού η υγρασία βοηθά στην ανάπτυξη βακτηρίων.

Επιλέξτε σφουγγάρια αντιβακτηριδιακά ή με υλικά που καθυστερούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Δείτε ακόμα: Πώς το σφουγγάρι της κουζίνας θα είναι πάντα καθαρό

Κατερινά Σκλάβου
Η Kate Sklavou είναι Συντάκτρια Ευεξίας στο E-HowTo.gr, με ιδιαίτερο πάθος και εμπειρία στον χώρο της γυμναστικής και της ισορροπημένης διατροφής.Εξειδίκευση & Εμπειρία:Γράφει για διατροφή, άσκηση και ευεξία, μετατρέποντας την πρακτική της εμπειρία σε απλά, ασφαλή βήματα: ισορροπημένα γεύματα, γρήγορες προπονήσεις στο σπίτι, έξυπνες συνήθειες για ενέργεια και καλή διάθεση.Παράλληλα, καλύπτει θέματα ομορφιάς, μόδας και στυλ (Lifestyle).Μεθοδολογία & Trust (Πολιτική Ασφάλειας):Επειδή καλύπτει θέματα Υγείας (Διατροφή), δουλεύει με αυστηρή τεκμηρίωση από έγκυρες πηγές (π.χ. WHO/EFSA, ACSM, PubMed) και αποφεύγει υπερβολικές υποσχέσεις. Ό,τι προτείνει είναι ρεαλιστικό, ασφαλές και ξεκάθαρο.