Η πλαστική μεμβράνη είναι από τα πιο συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα. Τυλίγουμε με αυτή τοστ, σκεπάζουμε πιάτα, αποθηκεύουμε φαγητό στο ψυγείο. Όμως, είναι τελικά τόσο αθώα όσο φαίνεται;
Ας δούμε τι ισχύει πραγματικά για τη χρήση της πλαστικής μεμβράνης στο φαγητό και πότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Δείτε ακόμα: Πώς να μην «σκίζεται» το αλουμινόχαρτο
Τι είναι η πλαστική μεμβράνη;
Η πλαστική μεμβράνη είναι λεπτό φύλλο πολυαιθυλενίου ή PVC. Είναι φτιαγμένη για να κολλά εύκολα πάνω σε επιφάνειες και να κρατάει το φαγητό φρέσκο, προστατεύοντάς το από την υγρασία και τα μικρόβια.
Όμως, δεν είναι όλες οι μεμβράνες ίδιες. Ορισμένες περιέχουν χημικές ουσίες που δεν ενδείκνυνται για χρήση σε ζεστά τρόφιμα ή για επαναθέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων.
Μεμβράνη: Πότε ΔΕΝ πρέπει να τη χρησιμοποιείς
Όταν το φαγητό είναι ζεστό
Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει τη μεταφορά βλαβερών ουσιών από το πλαστικό στο φαγητό, ειδικά αν η μεμβράνη περιέχει PVC.
Στον φούρνο μικροκυμάτων
Αν δεν αναγράφεται ρητά ότι είναι “κατάλληλη για μικροκύματα”, μην τη χρησιμοποιείς! Υπάρχει κίνδυνος να λιώσει ή να εκπέμψει τοξικές ουσίες.
Σε τρόφιμα με πολύ λίπος ή οξύτητα
Το λίπος και τα όξινα συστατικά (π.χ. λεμόνι, ντομάτα) μπορούν να αντιδράσουν με το υλικό της μεμβράνης και να επηρεάσουν την ασφάλεια του φαγητού.
Δείτε ακόμα: Μην βάζεις τα πλαστικά τάπερ στην κατάψυξη ή στον φούρνο μικροκυμάτων!
Μεμβράνη: Πότε είναι ασφαλής
Για κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου φαγητά, όπως φρούτα, σαλάτες, σάντουιτς.
Για προσωρινή αποθήκευση στο ψυγείο, αρκεί το φαγητό να έχει κρυώσει πρώτα.
Όταν η μεμβράνη φέρει την ένδειξη “κατάλληλη για τρόφιμα” και δεν περιέχει BPA ή PVC.
Τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί για πλαστική μεμβράνη;
Αν θέλεις να αποφύγεις το πλαστικό εντελώς, υπάρχουν εναλλακτικές:
Υφασμάτινα καλύμματα με κερί μέλισσας (beeswax wraps)
Γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία με καπάκι
Επαναχρησιμοποιούμενα καπάκια σιλικόνης
Πιάτα ή μπολ με ανάποδο πιατάκι από πάνω
Δείτε ακόμα: Πότε πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια; Πριν ή μετά το πρωινό;
Η πλαστική μεμβράνη μπορεί να είναι βολική, αλλά θέλει σωστή χρήση. Απόφυγε τη σε ζεστά φαγητά και σε μικροκύματα και φρόντισε να χρησιμοποιείς μεμβράνες ασφαλείς για τρόφιμα.
Αν θες να προστατέψεις την υγεία σου και το περιβάλλον, είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις πιο φιλικές, επαναχρησιμοποιούμενες λύσεις.