...

Μην βάζεις τα πλαστικά τάπερ στην κατάψυξη ή στον φούρνο μικροκυμάτων!

Πόσο ασφαλές είναι να ζεσταίνεις ή να καταψύχεις φαγητό σε πλαστικά τάπερ και δοχεία;

τάπερ

Πολλά πλαστικά πιάτα και τάπερ φέρουν την ένδειξη “κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων”, αλλά μια πρόσφατη συλλογική αγωγή θέτει υπό αμφισβήτηση αυτές τις δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο health.com, η αγωγή ισχυρίζεται ότι η εταιρεία S.C. Johnson, κατασκευάστρια των προϊόντων Ziploc, παραπλάνησε τους καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια ορισμένων σακουλών και δοχείων Ziploc, καθώς δεν τους προειδοποίησε επαρκώς ότι τα προϊόντα αυτά μπορεί να απελευθερώσουν μικροπλαστικά όταν ζεσταίνονται ή καταψύχονται.

Παρά τις ετικέτες τους, αυτά τα είδη θεωρούνται “ουσιαστικά ακατάλληλα για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων και κατάψυξη”, λόγω του κινδύνου έκθεσης σε μικροπλαστικά.

«Πιστεύουμε ότι τα προϊόντα Ziploc είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και ότι η αγωγή δεν έχει βάση», δήλωσε εκπρόσωπος της S.C. Johnson στο περιοδικό Health.

Ανεξαρτήτως μάρκας, είναι τελικά τόσο κακό να ζεσταίνεις ή να καταψύχεις πλαστικό; Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε:

Δες εδώ πώς να καθαρίζεις το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων;

μικροκυμάτων

Τι είναι ακριβώς τα μικροπλαστικά; Είναι επικίνδυνα;

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού, μικρότερα από 5 χιλιοστά. Προκύπτουν όταν μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού διασπώνται.

Οι άνθρωποι εκτίθενται σε μικροπλαστικά μέσω του φαγητού, του νερού και του αέρα. Καθώς έρχονται σε επαφή με το σώμα μας, συσσωρεύονται.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι σύγχρονοι εγκέφαλοι ανθρώπων ενδέχεται να περιέχουν την ποσότητα μικροπλαστικών που αντιστοιχεί σε ένα κουτάλι πλαστικού.

Οι επιστήμονες ακόμα μελετούν τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην υγεία — και τα έως τώρα δεδομένα είναι ανησυχητικά.

Η Δρ. Katie Pelch δήλωσε ότι τα μικροπλαστικά “υποψιάζονται ότι βλάπτουν” το αναπαραγωγικό, το πεπτικό και το αναπνευστικό σύστημα και ενδέχεται να σχετίζονται με καρκίνο του παχέος εντέρου και των πνευμόνων.

Άλλες μελέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες και για τις επιδράσεις στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

Αυξάνει η θέρμανση και η κατάψυξη πλαστικού την έκθεση σε μικροπλαστικά;

Ναι. Μελέτη του 2023 έδειξε ότι δοχεία από πολυπροπυλένιο (είδος πλαστικού) απελευθέρωσαν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο περιεχόμενό τους όταν ζεστάθηκαν για μόλις 3 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων. Η έκθεση ήταν μικρότερη, αλλά υπαρκτή, και σε συνθήκες αποθήκευσης σε θερμοκρασία δωματίου.

Η κατάψυξη επίσης μπορεί να αυξήσει την απελευθέρωση μικροπλαστικών, επειδή το πλαστικό γίνεται πιο εύθραυστο σε χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον καθηγητή Carmen Marsit.

κατάψυξη

Υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι από το ζέσταμα πλαστικών;

Πολλά πλαστικά περιέχουν χημικές ουσίες όπως PFAS (χημικά «παντοτινά»), φθαλικά άλατα και BPA, που θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία.

Τα PFAS έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, μείωση της ανοσίας, αναπαραγωγικά προβλήματα και καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά.

Η θέρμανση πλαστικών διευκολύνει τη «διαρροή» αυτών των ουσιών στο φαγητό. Αν παρατηρήσετε ότι το πλαστικό δοχείο μαλακώνει μετά τη θέρμανση, είναι σημάδι ότι οι χημικές ουσίες διαρρέουν.

Η ένδειξη “κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων” απλώς σημαίνει ότι δεν θα λιώσει ή πιάσει φωτιά—δεν σημαίνει ότι δεν θα απελευθερώσει χημικά ή μικροπλαστικά.

Πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε πλαστικά στην κουζίνα;

Η πλήρης αποφυγή του πλαστικού είναι δύσκολη, αλλά μπορείτε να μειώσετε τη χρήση του:

Χρησιμοποιείτε γυάλινα ή κεραμικά σκεύη για ζέσταμα ή κατάψυξη.

Αποφύγετε πλαστικά καπάκια στο φούρνο μικροκυμάτων.

Αντικαταστήστε πλαστικές επιφάνειες κοπής και μπλέντερ με μη πλαστικές επιλογές.

Αποφύγετε αντικολλητικά σκεύη (που περιέχουν PFAS).

Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς τα πλαστικά (καθώς σχεδόν όλα τα τρόφιμα είναι συσκευασμένα σε αυτά), προσπαθήστε τουλάχιστον να μειώσετε την επαφή των τροφίμων με το πλαστικό, ειδικά όταν ζεσταίνονται ή καταψύχονται.

Δες εδώ πώς να ζεστάνεις το φαγητό αν δεν θέλεις να χρησιμοποιείς φούρνο μικροκυμάτων

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.