...

Ο Νο1 υδατάνθρακας που είναι πιο επικίνδυνος από τη ζάχαρη

Ο Υδατάνθρακας που ανεβάζει το Σάκχαρο περισσότερο από τη ζάχαρη.

Ο Νο1 υδατάνθρακας που είναι πιο επικίνδυνος από τη ζάχαρη

Αν προσέχετε το σάκχαρό σας, υπάρχει ένας υδατάνθρακας που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε, καθώς είναι πιο επικίνδυνος ακόμα και από τη ζάχαρη. Σύμφωνα με τον Δρ Έρικ Μπεργκ, ειδικό στην κέτωση και τη διαλείπουσα νηστεία, αυτός ο υδατάνθρακας μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας.

Δείτε ακόμα: Πως οι φύτρες ενός λαχανικού ρυθμίζουν το σάκχαρο και αποτρέπουν τον διαβήτη

Τι είναι η Κέτωση και πώς βοηθά στη ρύθμιση του Σακχάρου;

Η κέτωση είναι μια μεταβολική κατάσταση όπου το σώμα καίει λίπος αντί για γλυκόζη. Συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Βελτίωση της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα
  • Μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Απώλεια βάρους και περιορισμός της πείνας
  • Ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας
  • Βελτίωση της υγείας του δέρματος

Η Μαλτοδεξτρίνη: Ένας «κρυφός» κίνδυνος

Ο Δρ Μπεργκ προειδοποιεί ότι η μαλτοδεξτρίνη είναι πιο επικίνδυνη από τη ζάχαρη, καθώς έχει πολύ υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη:

  • Ζάχαρη: 65
  • Γλυκόζη: 100
  • Μαλτοδεξτρίνη: 116-136

Αυτό σημαίνει ότι η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος με ταχύτερο ρυθμό από τη ζάχαρη, δημιουργώντας μεγαλύτερο κίνδυνο για άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τι είναι η Μαλτοδεξτρίνη και πού βρίσκεται;

Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένας επεξεργασμένος υδατάνθρακας που χρησιμοποιείται ως πυκνωτικό, σταθεροποιητικό και συντηρητικό σε πολλά τρόφιμα. Μπορεί να προέρχεται από σιτάρι, καλαμπόκι ή πατάτα και χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων.

Βρίσκεται σε:

  • Ψωμί, μπάρες δημητριακών και αρτοποιήματα
  • Δημητριακά πρωινού
  • Αναψυκτικά, καραμέλες και γλυκά
  • Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Σάλτσες σαλάτας και έτοιμες σούπες
  • Υποκατάστατα κρέατος και αθλητικά ποτά
  • Τεχνητά γλυκαντικά

Γιατί πρέπει να την αποφεύγετε;

Αν και δεν θεωρείται ζάχαρη, η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να προκαλέσει:

  • Απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος
  • Αυξημένη πιθανότητα αποθήκευσης λίπους
  • Ενισχυμένο κίνδυνο διαβήτη
  • Πιθανή παρουσία γλουτένης (αν προέρχεται από σιτάρι), κάτι που μπορεί να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία

Υγιεινές εναλλακτικές επιλογές

Αντί για τροφές με μαλτοδεξτρίνη, προτιμήστε:

  • Ολικής άλεσης δημητριακά
  • Φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Φασόλια και όσπρια
  • Φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια ή το μέλι (με μέτρο)

Η αποφυγή της μαλτοδεξτρίνης και η επιλογή πιο φυσικών και ανεπεξέργαστων υδατανθράκων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά και να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία.

Δείτε ακόμα: Το super όσπριο που ρίχνει χοληστερόλη και σάκχαρο

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet