Και ποιος δεν λατρεύει τις τηγανιτές πατάτες. Οι τηγανητές πατάτες αποτελούν ίσως το πιο αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων, αρκεί βέβαια να είναι καλομαγειρεμένες.
Το ιδανικό είναι να είναι εξωτερικά τραγανές, ενώ το εσωτερικό τους να είναι μαλακό. Μπορεί να ακούγεται εύκολο, όμως στην πράξη μπορεί να είναι πιο δύσκολο από όσο φαίνεται.
Οι πατάτες αποτελούνται από νερό και άμυλο. Όσο περισσότερο νερό έχει μια πατάτα, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να αφυδατωθεί το νερό στο εσωτερικό της, κατά το τηγάνισμα, και ως εκ τούτου, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οι πατάτες να είναι υγρές.
Το τραγανό εξωτερικό περίβλημα στις πατάτες επιτυγχάνεται όταν η θερμότητα από το λάδι στο τηγάνισμα δημιουργεί μια κρούστα στην εξωτερική πλευρά του φαγητού και ταυτόχρονα αναγκάζει το νερό μέσα σε αυτό να εξατμιστεί.
Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από πατάτες, με διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και γεύσεις. Φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν είναι όλες η καλύτερη επιλογή για τηγάνισμα.
Δείτε ακόμα: Πότε φυτεύουμε πατάτα;
Μικρά μυστικά για να φτιάξεις τις πιο τραγανές τηγανητές πατάτες
- Χρησιμοποιήστε ώριμες πατάτες
- Κόψτε ομοιόμορφα τις πατάτες σας
- Μουλιάστε τις πατάτες σας σε νερό πριν τις μαγειρέψετε
- Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο λάδι για τηγάνισμα (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο)
- Μαγειρέψτε τις πατάτες στη σωστή θερμοκρασία
- Σε κάθε στάδιο πρέπει να στραγγίζετε τις πατάτες
- Αλατοπιπερώστε τις πατάτες αμέσως
- Σερβίρετε τις πατάτες σε ευρύχωρο σκεύος
Δείτε ακόμα: Πώς οι πατάτες δεν θα βγάζουν φύτρες
Χρησιμοποιήστε ώριμες πατάτες
Οι πατάτες μπορούν να διαρκέσουν για αρκετούς μήνες, όταν φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Αν έχουν μείνει μερικές πατάτες στο πίσω μέρος του ντουλαπιού της κουζίνας σας, μην βιαστείτε να τις αποσύρετε. Εκτός από το ότι μπορούν να καταναλωθούν, είναι κατάλληλες για την τραγανή γεύση που θέλετε να πετύχετε.
Καθώς περνάει ο καιρός τα σάκχαρα και τα άμυλα γερνούν, με αποτέλεσμα οι τηγανητές πατάτες να γίνονται πιο τραγανές. Καθώς οι πατάτες ωριμάζουν και χάνουν υγρασία, έχουν υψηλότερη αναλογία αμύλου και λιγότερου νερού στο τηγάνισμα.
Εάν στις πατάτες σας δείτε μούχλα ή κάποια αλλοίωση ή αν μυρίζουν άσχημα, θα πρέπει να τις πετάξετε αμέσως.
Κόψτε ομοιόμορφα τις πατάτες σας
Όταν φτιάχνετε τηγανητές πατάτες στο σπίτι και μπορείτε να ελέγξετε το σχήμα τους, είναι καλό να είναι κομμένες ομοιόμορφα. Αν, λοιπόν, τις κόβετε με το χέρι, βεβαιωθείτε ότι έχουν όλες ίδιο μέγεθος, διότι όπως είναι λογικό τα μεγαλύτερα σε μέγεθος κομμάτια μαγειρεύονται πιο αργά σε σχέση με τα μικρότερα.
Αυτή η διαφορά στον χρόνο μαγειρέματος σημαίνει ότι μερικές από τις πατάτες σας θα ψηθούν, ενώ άλλες θα παραμείνουν μαλακές και εν μέρει ωμές. Έτσι δεν θα έχετε μια ομοιόμορφη, τραγανή γεύση σε όλες.
Το ιδανικό θα ήταν να κόβετε τις πατάτες σε πάχος τριών χιλιοστών. Οι πατάτες δεν πρέπει, επίσης, να είναι πολύ επίπεδες ή χοντρές και ιδανικά να έχουν ομοιόμορφο παραλληλόγραμμο σχήμα. Φυσικά, μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρο να μετράτε το μέγεθος καθώς κόβετε τις πατάτες με το χέρι. Γι’ αυτό υπάρχουν αρκετά εργαλεία κουζίνας που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το πάχος που θα έχουν οι φέτες της πατάτας.
Μουλιάστε τις πατάτες σε νερό πριν τις μαγειρέψετε
Οι πατάτες είναι γεμάτες άμυλο και αυτός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός όταν θέλετε να πετύχετε τραγανή γεύση. Η περιεκτικότητα σε άμυλο εμποδίζει την εξάτμιση του νερού όταν τις μαγειρεύετε. Αυτή η εξάτμιση είναι που κάνει τις πατάτες σας τόσο τραγανές, καθώς η πατάτα αφυδατώνεται όταν τηγανίζεται στο καυτό λάδι.
Για να αφαιρέσετε την περίσσεια αμύλου από τις πατάτες, μόλις τις ξεφλουδίσετε, τοποθετήστε τις σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό και αφήστε τις στο ψυγείο για κάποιες ώρες. Στη συνέχεια, κόψτε τις πατάτες στο επιθυμητό σχήμα και μουλιάστε τις ξανά σε ένα μπολ με φρέσκο νερό.
Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο λάδι για τηγάνισμα
Όταν φτιάχνετε τηγανιτές πατάτες καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα παίζει η επιλογή του σωστού λαδιού. Όταν τηγανίζετε, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε λάδι που έχει υψηλό σημείο καπνού. Όταν χρησιμοποιείτε λάδι που δεν είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, ο καπνός που απελευθερώνει μπορεί να δώσει στα τρόφιμα μια δυσάρεστη γεύση καμένου.
Στην Ελλάδα ζούμε, οπότε η επιλογή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είναι μονόδρομος.
Μαγειρέψτε τις πατάτες στη σωστή θερμοκρασία
Όταν μαγειρεύετε τηγανητές πατάτες, πρέπει να προσέχετε τη θερμοκρασία ψησίματος. Αν το λάδι είναι πολύ καυτό, τότε οι πατάτες σας θα καούν εξωτερικά πριν ψηθούν εσωτερικά. Αντίθετα, αν το λάδι είναι πολύ κρύο οι πατάτες θα μείνουν λαδωμένες και ανεπαρκώς ψημένες.
Σε κάθε στάδιο πρέπει να στραγγίζετε τις πατάτες
Καλό είναι να στραγγίζετε και να στεγνώνετε τις τηγανητές πατάτες με μια πετσέτα κουζίνας κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη τραγανότητα.
Το πρώτο στράγγισμα θα πρέπει να γίνει μόλις βγάλετε τις πατάτες από το νερό, για να αφαιρέσετε τυχόν υγρασία στην επιφάνειά τους, καθώς και κάθε περίσσεια αμύλου που παραμένει σε αυτές. Η απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερου νερού, αποτρέπει το πιτσίλισμα με λάδι, όταν τοποθετούνται οι πατάτες στο τηγάνι.
Επίσης, όταν τοποθετείτε τις πατάτες σε χαρτί κουζίνας φεύγει το περιττό λάδι στην επιφάνειά τους κάνοντας τις λιγότερο λιπαρές.
Αλατοπιπερώστε τις πατάτες αμέσως μόλις ψηθούν
Σχεδόν σε κανέναν δεν αρέσουν οι τηγανιτές πατάτες χωρίς καρυκεύματα, των οποίων η προσθήκη δεν βελτιώνει μόνο τη γεύση αλλά αυξάνει και την τραγανότητα. Το ιδανικό είναι να ρίχνετε τα καρυκεύματα αμέσως μόλις βγουν οι πατάτες από το τηγάνι ή όταν είναι ακόμα ζεστές.
Όταν αλατοπιπερώνετε αμέσως τις πατάτες σας, το καυτό λάδι στην εξωτερική πλευρά τους βοηθά να κολλήσουν τα καρυκεύματα και να γίνουν πιο νόστιμες. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα γιατί αν περιμένετε να αλατοπιπερώσετε τις πατάτες σας, τους δίνετε πολύ περισσότερο χρόνο να κρυώσουν και να γίνουν μαλακές.
Σερβίρετε τις πατάτες σε ευρύχωρο σκεύος
Μόλις τηγανίσετε τις πατάτες τοποθετείστε τις σε ένα φαρδύ πιάτο ή άλλο σκεύος, για να μην κολλήσουν η μία πάνω στην άλλη. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να τοποθετήσετε ένα στρώμα από χαρτοπετσέτες κάτω από τις πατάτες, το οποίο θα απορροφήσει την υγρασία και την περίσσεια λαδιού.
Τέλος, αποφύγετε τη χρήση ενός μπολ σερβιρίσματος που είναι πολύ βαθύ, γιατί η θερμότητα που θα παγιδευτεί μέσα στο μπολ θα κάνει υγρές τις πατάτες.
Δείτε ακόμα: Πατάτες: Πως μπορείτε να τις διατηρείτε κομμένες