Τα Χριστούγεννα δεν ξεκινούν αν δεν μοσχομυρίσει το σπίτι γαρύφαλλο και κανέλα. Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς: η επιτυχία στα μελομακάρονα κρίνεται σε ένα και μόνο σημείο – στο σιρόπιασμα.
Είναι το σημείο που τρομάζει τους περισσότερους. Θα βγουν πολύ μαλακά και θα διαλυθούν; Θα μείνουν σκληρά στο κέντρο; Η απάντηση βρίσκεται στη χημεία του σιροπιού.
Αν, λοιπόν, ψάχνετε πώς να φτιάξετε το τέλειο σιρόπι για μελομακάρονα, ακολουθούν τα 5 μυστικά που εφαρμόζουν οι επαγγελματίες ζαχαροπλάστες για αποτέλεσμα τραγανό απέξω και μελωμένο μέσα. Τα δοκιμάσαμε και πάθαμε πλάκα!
Δείτε ακόμα: Πόσες μέρες διατηρούνται τα μελομακάρονα και οι κουραμπίεδες;

1. Ο χρυσός κανόνας: Κρύο σιρόπι, ζεστά μελομακάρονα
Μία πολύ συχνή ερώτηση στο Google κάθε Δεκέμβριο είναι: “Πότε σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα;”.
Υπάρχουν τρεις σχολές, αλλά μόνο μία εγγυάται το κλασικό, πετυχημένο αποτέλεσμα:
Η Σωστή Μέθοδος: Κρύο σιρόπι, Ζεστά μελομακάρονα. Φτιάχνετε το σιρόπι πρώτα (ή από την προηγούμενη μέρα) και το αφήνετε να κρυώσει τελείως. Μόλις βγουν τα καυτά μελομακάρονα από τον φούρνο, τα ρίχνετε στο κρύο σιρόπι. Το “σοκ” της θερμοκρασίας βοηθάει το μπισκότο να “ρουφήξει” το σιρόπι μέχρι το κέντρο, χωρίς να λασπώσει.
Γιατί να αποφύγετε το “Ζεστό-Ζεστό”: Αν ρίξετε ζεστά μελομακάρονα σε ζεστό σιρόπι, θα διαλυθούν και θα γίνουν σούπα.
Η εξαίρεση: Ζεστό σιρόπι σε Κρύα μελομακάρονα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται σπάνια, κυρίως αν ξεχάσατε να φτιάξετε σιρόπι νωρίτερα, αλλά έχει μεγαλύτερο ρίσκο αποτυχίας.
2. Η Ποιότητα των Υλικών Κάνει τη Διαφορά
Το σιρόπι δεν είναι απλώς ζαχαρόνερο. Είναι αυτό που δίνει το άρωμα.
Το Μέλι: Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας ελληνικό μέλι (ιδανικά θυμαρίσιο ή ανθέων) για έντονο άρωμα.
Τα Αρωματικά: Μην τσιγκουνευτείτε την κανέλα (ξύλο) και το γαρύφαλλο (καρφάκια).
Η Φλούδα Πορτοκαλιού: Απαραίτητη! Βάλτε μεγάλες φλούδες πορτοκαλιού μέσα στο βρασμό για να δώσουν τα αιθέρια έλαιά τους.
3. Πότε Προσθέτουμε το Μέλι; (Το Μυστικό της Γιαγιάς)
Εδώ γίνεται το μεγαλύτερο λάθος. Μην βράζετε το μέλι μαζί με τη ζάχαρη από την αρχή!
Αν το μέλι βράσει σε υψηλές θερμοκρασίες, χάνει το άρωμά του, τις βιταμίνες του και τη γεύση του.
Το σωστό βήμα:
Βράζετε νερό, ζάχαρη, ξύλο κανέλας και φλούδα πορτοκαλιού.
Μόλις δέσει το σιρόπι, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Τότε και μόνο τότε ρίχνετε το μέλι και ανακατεύετε απαλά να διαλυθεί. Έτσι κρατάει όλη τη γεύση ζωντανή.
4. Ο Χρόνος Βρασμού και το Ξάφρισμα
Πόση ώρα πρέπει να βράζει το σιρόπι;
Μετράμε τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός (όχι από την ώρα που το ανάβουμε).
Συνήθως χρειάζονται 3 με 4 λεπτά βρασμού. Θέλουμε ένα σιρόπι μέτριο – ούτε πολύ νερό, ούτε καραμέλα.
Ξάφρισμα: Κατά τη διάρκεια του βρασμού, αφαιρέστε τον λευκό αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια με μια τρυπητή κουτάλα για να μείνει το σιρόπι διαυγές.
5. Η Διαδικασία της “Βουτιάς”
Πόση ώρα αφήνουμε τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι;
Ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι σε δόσεις (περίπου 10-12 κομμάτια κάθε φορά, ανάλογα την κατσαρόλα).
Τα αφήνουμε περίπου 10-20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα (“να στάζουν”), αφήστε τα λίγο παραπάνω.
Αν τα θέλετε πιο τραγανά (“μπισκοτένια”), βουτήξτε τα γρήγορα και βγάλτε τα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάμε σε σχάρα για να στραγγίξουν ελαφρώς, πριν τα πασπαλίσουμε με καρύδι.
Δείτε ακόμα: Φτιάξε τα υπέροχα μελομακάρονα της τελευταίας στιγμής

Το τέλειο μέλωμα είναι τέχνη, αλλά με αυτά τα μυστικά είναι αδύνατον να αποτύχετε. Θυμηθείτε: Υπομονή με το κρύωμα του σιροπιού και καλό μέλι στο τέλος. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!
Συχνές Ερωτήσεις (Troubleshooting)
Γιατί ζαχάρωσε το σιρόπι μου; Το σιρόπι ζαχαρώνει αν το ανακατεύετε συνεχώς όσο βράζει ή αν το βράσετε υπερβολικά πολύ. Ανακατέψτε μόνο στην αρχή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά αφήστε το ήσυχο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγες σταγόνες λεμόνι ή λίγη γλυκόζη για να αποφύγετε την κρυστάλλωση.
Γιατί τα μελομακάρονα έγιναν πολύ μαλακά και διαλύονται; Πιθανόν τα αφήσατε πολλή ώρα μέσα στο σιρόπι ή το σιρόπι δεν ήταν αρκετά δεμένο (ήταν πολύ νερουλό). Επίσης, αν η ζύμη δεν ψήθηκε καλά μέχρι μέσα, θα ρουφήξει υγρασία και θα λασπώσει.
Μπορώ να ξαναχρησιμοποιήσω το σιρόπι που περίσσεψε; Φυσικά! Μπορείτε να το φυλάξετε στο ψυγείο σε βαζάκι. Είναι τέλειο για να περιχύσετε τηγανίτες, γιαούρτι ή να το χρησιμοποιήσετε σε μπακλαβά (αρκεί να το ζεστάνετε λίγο ή να το αραιώσετε αν έχει πήξει πολύ).








