Η σανίδα κοπής αποτελεί ένα αγαπημένο εργαλείο κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία μάγειρα. Είναι εκεί σε κάθε περίσταση και σε βοηθά να κόψεις ή να φιλετάρεις τα πάντα, προστατεύοντας ταυτόχρονα το μαχαίρι σου!
Το μειονέκτημα της ξύλινης επιφάνειας κοπής, ίσως για κάποιους να είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να μπει στο πλυντήριο πιάτων και κατά συνέπεια ο καθαρισμός του αποτελεί πρόβλημα, ενώ παράλληλα τείνει να «παγιδεύει» υπολείμματα τροφών και μικρόβια, σε περίπτωση που δεν την καθαρίζουμε καλά.
Δείτε ακόμα: Ξύλινες σανίδες κοπής: Πώς να διώξετε τα βακτήρια σε 2 λεπτά
Οι μικρές σχισμές στην επιφάνειά της σανίδας κοπής αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για να «κρυφτούν» επιβλαβή μικρόβια, τα οποία αναπτύσσονται σε ωμά κρεάτα ή πουλερικά.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που αμελούμε τον σωστό καθαρισμό της σανίδας, αυτά τα επιβλαβή βακτήρια μπορεί να μεταφερθούν σε άλλες τροφές, αυξάνοντας την πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης.
Ως εκ τούτου, η σανίδα κοπής πρέπει να καθαριστεί αμέσως μετά τη χρήση της, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων.
Παράλληλα, πρέπει να την απολυμαίνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα είτε με την χρήση χλωρίνης ή λευκού ξιδιού, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αφήνουμε τη σανίδα να στεγνώσει καλά, καθώς η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών και τον σχηματισμό μούχλας.
Δείτε ακόμα: Πώς το ξύλο κοπής θα γυαλίζει πάντα σαν καινούργιο
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τη σανίδα κοπής
Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου, η φθορά στην επιφάνεια της είναι αναπόφευκτη καθώς σχηματίζονται «χαρακιές» που δεν είναι απλό πράγμα να τις καθαρίσουμε. Αυτό αφορά κυρίως στις ξύλινες σανίδες κοπής, καθώς το ξύλο έχει την τάση να απορροφά υγρασία και υπολείμματα τροφών.
Για όλα τα παραπάνω, προτείνεται η αντικατάσταση της σανίδας κοπής κάθε έξι μήνες, ανάλογα φυσικά και με τη συχνότητα χρήσης και τη γενική κατάσταση της. Εάν, βέβαια, παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια φθοράς, είναι καλύτερο να την αντικαταστήσετε ακόμη νωρίτερα, ώστε να αποφύγετε κινδύνους για την υγεία σας.
Επιπλέον, οι σανίδες κοπής από πλαστικό να μην απορροφούν υγρασία και να θεωρείται πιο εύκολο να τις καθαρίσουμε, ωστόσο, κι αυτές χρειάζονται αντικατάσταση, μόλις φθαρούν.
Προσοχή: είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε την ίδια σανίδα κοπής για όλες τις τροφές. Έτσι, είναι καλό είναι να έχουμε ξεχωριστές σανίδες για το κρέας, τα πουλερικά και τα λαχανικά, αποφεύγοντας τη μετάδοση μικροβίων από τη μία τροφή στην άλλη.
Κλείνοντας, η τακτική φροντίδα και αντικατάστασή της σανίδας κοπής είναι αναγκαία, αφενός για να διασφαλίσουμε την υγιεινή των τροφών μας και αφετέρου για να προστατεύσουμε την υγεία μας από επικίνδυνα μικρόβια.
Δείτε ακόμα: Ξύλινες κουτάλες: Πώς να τις καθαρίσετε σωστά