Ο καρκίνος εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεις. Για τον λόγο αυτό, ο γιατρός Dr. Will Kang, ορθοπεδικός χειρουργός στη Βαλτιμόρη, αποκάλυψε τα πέντε προϊόντα που η σύζυγός του, ογκολόγος, δεν του επιτρέπει να αγοράζει, καθώς συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.
Σε πρόσφατο βίντεο στο Instagram, ο Dr. Kang εξήγησε ότι το ζευγάρι αποφεύγει συγκεκριμένα μαγειρικά σκεύη, όπως αντικολλητικά τηγάνια και πλαστικά σκεύη – ειδικά τα μαύρα.
Δείτε Γιατί δεν πρέπει να γεμίζουμε ξανά τα πλαστικά μπουκάλια νερού
Αυτά περιέχουν PFAS, γνωστά ως «παντοτινά χημικά», τα οποία μπορεί να διαταράξουν τις ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Το μαύρο πλαστικό, μάλιστα, έχει ακόμα υψηλότερα επίπεδα τοξικών ουσιών, όπως επιβραδυντικά φλόγας, που μπορούν να περάσουν στο φαγητό κατά το μαγείρεμα.
«Όχι» στα επεξεργασμένα κρέατα και τις καραμέλες
Ο γιατρός αποκάλυψε επίσης ότι αποφεύγει τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ και αλλαντικά, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά στους νέους. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν νιτρικά, χημικές ουσίες που παρατείνουν τη φρεσκάδα τους, αλλά όταν θερμαίνονται, μπορεί να μετατραπούν σε Ν-νιτροζαμίνες (NOC), οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου και αυξάνουν την πιθανότητα καρκινικών μεταλλάξεων.
Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει ταξινομήσει τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα κατηγορίας 1, που σημαίνει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους.
Δείτε Πόσες φορές είναι φυσιολογικό να πηγαίνουμε το βράδυ τουαλέτα;
Όσον αφορά τις καραμέλες, ο Dr. Kang επισημαίνει ότι πολλές περιέχουν συνθετικές χρωστικές, όπως το Red 40, το οποίο έχει απαγορευτεί σε ορισμένες πολιτείες λόγω πιθανών κινδύνων για ορμονικές διαταραχές και καρκίνο σε ζώα.
View this post on Instagram