...

Έχει ο καφές …. κατσαρίδες;

Μύθος ή πραγματικότητα ότι ο καφές σας μπορεί να έχει κάποιο έντομο μέσα;

καφές

Όχι, ο καφές δεν περιέχει κατσαρίδες από τη φύση του.

Ωστόσο, υπάρχει ένας αστικός μύθος που λέει ότι σε κάποιες περιπτώσεις, μικρά κομμάτια από έντομα μπορεί να βρεθούν σε αλεσμένο καφέ λόγω της επεξεργασίας των κόκκων.

Όπως συμβαίνει με πολλά γεωργικά προϊόντα, ο καφές μπορεί να έρθει σε επαφή με έντομα, συμπεριλαμβανομένων κατσαρίδων, σε ορισμένα στάδια της παραγωγής του.

Δες εδώ τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το παρακάνεις με την ποσότητα καφέ που καταναλώνεις

καφές

Πώς προέκυψε αυτός ο μύθος;

Κατά τη συγκομιδή και επεξεργασία του καφέ, υπάρχει μια πιθανότητα μικρά έντομα (όπως κατσαρίδες ή σκαθάρια) να βρεθούν ανάμεσα στους κόκκους.

Οι βιομηχανίες καφέ χρησιμοποιούν μηχανήματα καθαρισμού και φιλτραρίσματος για να απομακρύνουν ξένα σώματα.

Σε μεγάλες παραγωγές, ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) επιτρέπει ελάχιστα ποσοστά ακαθαρσιών σε τρόφιμα, επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθούν 100%.

Η αλήθεια για τον καφέ και τις κατσαρίδες

Ο καφές, όπως και πολλά γεωργικά προϊόντα (π.χ. δημητριακά, αλεύρι, σοκολάτα), μπορεί να εκτεθεί σε έντομα κατά τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την επεξεργασία. Σε μεγάλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων, είναι δύσκολο να εξαλειφθεί 100% η πιθανότητα ύπαρξης μικρών ποσοτήτων εντόμων ή υπολειμμάτων τους.

Πώς σχετίζεται ο καφές με τις κατσαρίδες;

Οι κατσαρίδες έλκονται από τους αποθηκευμένους κόκκους καφέ λόγω της οργανικής τους φύσης.
Σε αποθήκες με κακούς ελέγχους υγιεινής, μπορεί να υπάρχουν έντομα στα σακιά καφέ.
Κατά την άλεση των κόκκων, αν υπάρχουν υπολείμματα εντόμων, μπορεί να καταλήξουν στον αλεσμένο καφέ.

Δες εδώ πώς θα κόψεις την ζάχαρη στον καφέ

καφές

Πότε μπορεί να συμβεί αυτό;

Κατά τη συγκομιδή

Οι κόκκοι καφέ συλλέγονται από τα δέντρα σε ανοιχτές φάρμες, όπου έντομα, όπως σκαθάρια και μικρές κατσαρίδες, υπάρχουν φυσικά στο περιβάλλον.

Κατά την αποθήκευση

Οι κόκκοι αποθηκεύονται σε μεγάλες αποθήκες ή σακιά, όπου μπορεί να προσελκύσουν έντομα αν δεν τηρούνται αυστηρά μέτρα καθαριότητας και ελέγχου παρασίτων.

Κατά την επεξεργασία

Οι κόκκοι καφέ περνούν από διάφορες μηχανικές διεργασίες, όπως καθαρισμό, ξήρανση και άλεση. Αν και οι περισσότερες ακαθαρσίες απομακρύνονται, σε μεγάλες παραγωγές υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν ίχνη εντόμων.

Δες εδώ όλα τα μυστικά για να φτιάχνεις τον τέλειο ελληνικό καφέ

καφές

Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό;

Αυστηροί έλεγχοι: Οι εταιρείες καφέ ακολουθούν πρωτόκολλα υγιεινής και ελέγχονται από οργανισμούς όπως ο FDA και η ΕΕ.

Ψήσιμο και επεξεργασία: Ο καφές καβουρδίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες, σκοτώνοντας οποιοδήποτε μικροοργανισμό ή έντομο.

Ελάχιστα ποσοστά επιμόλυνσης: Ο FDA επιτρέπει μικρές ποσότητες “φυσικών ακαθαρσιών” σε τρόφιμα, επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να εξαλειφθούν 100%.

Πώς να μειώσεις τις πιθανότητες;

Προτίμησε ολόκληρους κόκκους καφέ και άλεσέ τους ο ίδιος.

Αγόραζε ποιοτικό καφέ από αξιόπιστες εταιρείες με αυστηρούς ελέγχους.

Απέφυγε φθηνούς, μαζικής παραγωγής αλεσμένους καφέδες, όπου η επιμόλυνση είναι πιο πιθανή.

Δεν είναι μύθος ότι ο καφές μπορεί να έχει εκτεθεί σε κατσαρίδες, αλλά οι πιθανότητες να καταλήξει κάτι τέτοιο στο φλιτζάνι σου είναι εξαιρετικά χαμηλές. Αν ακολουθούνται σωστά οι διαδικασίες επεξεργασίας και ελέγχου, ο καφές σου είναι ασφαλής!

 

Δες εδώ πώς επηρεάζει ο καφές το έντερο

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.