Ο ελληνικός καφές πέρα από την μεγάλη ιστορία του, την νοσταλγική του παράδοση αλλά και τις υγιεινές προεκτάσεις του, προσφέρει και μια μοναδική εμπειρία απόλαυσης, σ’ αυτόν που θα τον επιλέξει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπορεί να τον διαχειριστεί κανείς για να πάρει όλα τα αρώματα του και τις γεύσεις του.
Παρόλη την επέλαση του καφέ φίλτρου και του στιγμιαίου νωρίτερα, αλλά και την ακαταμάχητη γοητεία και γεύση του Ιταλικού εσπρέσσο πιο πρόσφατα, ο ελληνικός καφές καλά κρατεί και η γοητεία του δύσκολα θα παρέλθει. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής καθημερινότητας, η δε προετοιμασία του έχει κάτι το τελετουργικό που θυμίζει ιεροτελεστία. Για να φτιαχτεί ο τέλειος ελληνικός καφές, όμως, ένα είναι το μυστικό… το μεράκι!
Δες εδώ μέχρι πόσους καφέδες μπορείς να πίνεις καθημερινά
Η ιστορία του ελληνικού καφέ
Ο ελληνικός καφές έχει πολλές ονομασίες και κάθε λαός τον ονομάζει και διαφορετικά. Κάποιοι τον λένε τούρκικο, κάποιοι αραβικό ενώ κάποιοι άλλοι αρμένικο. Η ιστορία του καφέ ξεκινάει από την Μέση Ανατολή όπου ως και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί μέρος που η ιεροτελεστία του καφέ είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στην Μέση Ανατολή αναφέρεται ότι ο καφές ψηνόταν σε καυτή άμμο.
Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έφτασε στην Τουρκία και έπειτα στην Ελλάδα, που ήταν γνωστός ως «τούρκικος» μέχρι την δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε ως ένδειξη διαμαρτυρίας οι άνθρωποί άρχισαν να αποκαλούν τον καφέ «ελληνικό». Μικρές ωστόσο είναι οι διαφορές που παρουσιάζονται κατά την παρασκευή του ελληνικού και του τουρκικού καφέ και αφορούν κατά βάση το φούσκωμα αυτού.
Τι χρειάζεται για να φτιαχτεί και να πετύχει ένας καλός ελληνικός καφές;
Η τεχνική είναι το παν, ειδικά όταν μιλάμε για την παρασκευή ενός καλού ελληνικού καφέ. Γενιές ολόκληρες περνούν την τεχνική παρασκευής του ελληνικού καφέ στην επόμενη καθώς κάθε σπίτι έχει τα δικά του μυστικά. Σημαντικά είναι όλα τα στάδια, από τις δοσολογίες, το ανακάτεμα και φυσικά το πότε θα βγει από την φωτιά. Όλα παίζουν τον ρόλο τους και συμβάλουν στο να φτιάξεις τον τέλειο ελληνικό καφέ.
Η συσκευή που χρειάζεσαι και που παραδοσιακά φτιάχνετε ο ελληνικός καφές είναι το μπρίκι. Συνιστά το εργαλείο όπως θα λέγαμε για την δημιουργία του καφέ αυτού. Ένα καλό μπρίκι θα αποτελέσει το μέσο για να ψηθεί σωστά ο καφές και να έχει μια πλούσια γεύση. Φυσικά, καλός ελληνικός καφές σημαίνει καφές με πλούσιο καϊμάκι που αν διατηρηθεί και κατά το σερβίρισμα, τότε σημαίνει πως ο καφές έχει ψηθεί σωστά.
Τα απαραίτητα βήματα είναι απλά:
Το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου μόλις μπει στο μπρίκι και η ποσότητα του γύρω στα 60ml. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ζεστό ή χλιαρό νερό από το βραστήρα. Αφού ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε τον καφέ. Την ζάχαρη καλό θα ήταν να την αποφύγουμε, αλλά αν τη θεωρούμε απαραίτητη την προσθέτουμε σε αυτό το σημείο.
Αρχίζουμε ελαφρώς να ανακατεύουμε όταν αρχίσει να σχηματίζεται καϊμάκι με το αναδευτήρι και τον αφήνουμε να ψηθεί σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να «φουσκώσει». Τον βγάζουμε την ώρα που εμφανίζεται η πρώτη φουσκάλα. Δεν τον αφήνουμε παραπάνω γιατί θα βράσει και θα χάσει το καϊμάκι του.
Προσέχουμε και δεν ρίχνουμε τον καφέ στο φλιτζάνι ούτε από πολύ ψηλά ούτε ακουμπώντας το μπρίκι στο φλιτζάνι. Συνήθως δεν βάζουμε ποτέ γάλα στον ελληνικό καφέ.
Σερβίρουμε στο φλιτζάνι, τον αφήνουμε λίγο να «αναπνεύσει» και τον απολαμβάνουμε. Σερβίρουμε τον ελληνικό καφέ, πάντα με ένα ποτήρι κρύο νερό. Ένας άλλος κλασσικός τρόπος σερβιρίσματος είναι με λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού.
Tip: Με το κρύο νερό πετυχαίνεις τέλειο άρωμα καφέ, τέλεια σύσταση και σκούρο καϊμάκι.
Δες ακόμα: Πως φτιάχνω τον τέλειο ελληνικό καφέ
Κρατάς μυστικό;
Για να καταφέρoυμε το καλύτερο καϊμάκι, μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει τον απομακρύνουμε από την φωτιά και χτυπάμε το μπρίκι 2-3 φορές ελαφριά, στον πάγκο της κουζίνας μας. Τότε ο φουσκωμένος καφές κάθεται για λίγο. Επαναφέρουμε αμέσως το μπρίκι στην φωτιά και μόλις αρχίζει να φουσκώνει, τον βγάζουμε.
Το καϊμάκι είναι το λάδι του καφέ, όσο καλύτερης ποιότητας είναι ο καφές τόσο περισσότερα έλαια, εμπεριέχει. Επίσης, η ζάχαρη βοηθά, στην απελευθέρωση του λαδιού από τους κόκκους και αυτός είναι και ο λόγος που ο σκέτος καφές βγάζει δυσκολότερα το καϊμάκι του.
Δες εδώ πώς θα φτιάξεις τον τέλειο καφέ από Ελληνικό έως Espresso