Διακοπή ρεύματος; Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης

Διακοπή ρεύματος; Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη

Οι διακοπές ρεύματος είναι τις περισσότερες φορές απροσδόκητες και μπορεί να οφείλονται είτε σε τεχνικές βλάβες είτε σε μία κακοκαιρία.

Οι διακοπές ρεύματος μπορεί να επηρεάσουν την διάρκεια ζωής ορισμένων τροφίμων σε περίπτωση που το ρεύμα δεν επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ένας γενικός κανόνας λέει πως τα τρόφιμα στα ψυγεία μπορεί να παραμείνουν ασφαλή σε θερμοκρασία 4 βαθμών για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Παράλληλα, τα τρόφιμα στην κατάψυξη μπορεί να παραμείνουν κρύα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα τρόφιμα στην κατάψυξη μπορούν διατηρηθούν έως και 24 ώρες, αν ο καταψύκτης είναι γεμάτος κατά το ήμισυ, καθώς και για 48 ώρες, αν είναι πλήρως γεμάτος.

Στην περίπτωση που η κατάψυξή σας είναι γεμάτη με τρόφιμα, τότε η θερμοκρασία διατηρείται περισσότερο σε σύγκριση με την ύπαρξη λιγότερων τροφίμων.

Ωστόσο, θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε να ανοίξετε τη πόρτα του ψυγείου -τόσο για την συντήρηση όσο και για τον καταψύκτη-, αφού έτσι θα αυξηθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

Αν μετά από τέσσερις ώρες δεν επανέλθει το ρεύμα, κάτι που σημαίνει ότι τα τρόφιμα έχουν μείνει για πάνω από δύο ώρες σε θερμοκρασία πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου, ενδέχεται να αναπτυχθούν μικρόβια.

Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια τρόφιμα μπορεί να χαλάσουν και πρέπει να πετάξετε στα σκουπίδια, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Δείτε ακόμα: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ στο ψυγείο

Διακοπή ρεύματος; Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη

Διακοπή ρεύματος; Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι πρέπει να πεταχτούν αν παραμείνουν σε θερμοκρασία πάνω από 4°C για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, καθώς αναπτύσσουν γρήγορα βακτήρια.

Αυγά

Τα αυγά πρέπει να πεταχθούν εάν η θερμοκρασία στο ψυγείο είναι πάνω από 4°C, λόγω του κινδύνου μόλυνσης από σαλμονέλα.

Κρέατα και πουλερικά

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα πρέπει να πεταχτούν αν η θερμοκρασία τους ανέβει πάνω από 4°C για πάνω από τέσσερις ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τα μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν από προηγούμενες ημέρες, ιδίως αν περιέχουν πατάτα, ρύζι ή τυριά.

Θαλασσινά

Τα ψάρια και εν γένει τα θαλασσινά είναι πολύ ευαίσθητα στην αύξηση της θερμοκρασίας και πρέπει να τα πετάξουμε αν γίνει διακοπή ρεύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τρόφιμα με μαγιά

Προϊόντα που περιέχουν μαγιά, όπως ψωμί ή έτοιμες πίτσες, μπορεί να αλλοιωθούν γρήγορα, επομένως, πρέπει να τα πετάξετε άμεσα.

Σαλάτες και λαχανικά

Σαλάτες και άλλα ευπαθή λαχανικά που δεν έχουν μαγειρευτεί μπορεί να αναπτύξουν βακτήρια, αν παραμείνουν σε υψηλή θερμοκρασία για αρκετό χρόνο.

Δείτε ακόμα: Πώς θα σώσετε τα τρόφιμα του ψυγείου αν γίνει διακοπή ρεύματος