Η προεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση είναι δύο στενά συνδεδεμένες φάσεις στη ζωή ενός ατόμου, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Η προεμμηνόπαυση είναι η μεταβατική περίοδος που οδηγεί στην εμμηνόπαυση, η οποία ορίζεται ως το σημείο όπου έχεις σταματήσει να έχεις περίοδο για 12 συνεχόμενους μήνες.
Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες εισέρχονται στην εμμηνόπαυση γύρω στην ηλικία των 51 ετών. Η προεμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα, συνήθως στη δεκαετία των 40. Και οι δύο φάσεις έχουν παρόμοια συμπτώματα, όπως εξάψεις και διαταραχές ύπνου, αλλά είναι διαφορετικές καταστάσεις.
Συμπτώματα προεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης
Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το άτομο. Για κάποιους είναι ήπια, ενώ για άλλους μπορεί να επηρεάζουν σοβαρά την καθημερινότητα.
Τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης ξεκινούν συνήθως στα 40 και διαρκούν 2–8 χρόνια. Προκαλούνται κυρίως από πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, που μπορεί να κυμαίνονται έντονα και να προκαλέσουν αλλαγές διάθεσης και ακανόνιστους κύκλους.
Το κύριο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι η οριστική διακοπή της περιόδου. Ωστόσο, μερικά συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης συνεχίζονται και στην εμμηνόπαυση.
Ομοιότητες
Και οι δύο φάσεις μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα:
Εξάψεις
Κολπική ξηρότητα
Προβλήματα ύπνου
Αλλαγές διάθεσης
Επιπλέον:
Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες
Η ορμονική θεραπεία, αντικαταθλιπτικά, λιπαντικά και ενυδατικά για τον κόλπο μπορούν να βοηθήσουν. Ο γιατρός σου μπορεί να προτείνει το κατάλληλο πλάνο.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν
Διατήρηση κατάλληλου βάρους
Διακοπή καπνίσματος
Μείωση αλκοόλ
Διαλογισμός & τεχνικές χαλάρωσης
Φορά ρούχα σε στρώσεις
Ύπνος σε δροσερό περιβάλλον
Αυξημένος κίνδυνος για κάποιες ασθένειες
Η μείωση των οιστρογόνων αυξάνει τον κίνδυνο:
Καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού
Οστεοπόρωσης
Η άσκηση, η σωστή διατροφή και τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους.
Δες εδώ όλα όσα θέλεις να μάθεις για την κρυοσυντήρηση και την κατάψυξη ωαρίων
Μπορούν να συμβούν ταυτόχρονα;
Όχι. Η προεμμηνόπαυση προηγείται της εμμηνόπαυσης. Πολλοί χρησιμοποιούν τη λέξη “εμμηνόπαυση” για να αναφερθούν και στις δύο φάσεις, αλλά τεχνικά, πρόκειται για διαφορετικές περιόδους της ζωής.
Πότε να ζητήσεις βοήθεια
Αν τα συμπτώματα (όπως εξάψεις, προβλήματα ύπνου ή σεξουαλικά προβλήματα) επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σου, απευθύνσου σε έναν γυναικολόγο.
Αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, ενημέρωσε άμεσα τον γιατρό σου — ακόμη και μικρή κηλίδωση μπορεί να χρειάζεται διερεύνηση.
Η προεμμηνόπαυση είναι η μεταβατική περίοδος πριν την εμμηνόπαυση, που χαρακτηρίζεται από ορμονικές αλλαγές και ακανόνιστη περίοδο.
Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου και είναι μια φυσική φάση της ζωής.
Και οι δύο φάσεις συνοδεύονται από συμπτώματα, αλλά υπάρχουν τρόποι διαχείρισης. Αν έχεις απορίες ή δυσκολίες, συμβουλεύσου έναν ειδικό.
Δες εδώ πώς μπορείς να καθυστερήσεις την περίοδό σου