Ύπνος: Πως να ξανακοιμηθούμε στη μέση της νύχτας

Το μεγάλο λάθος που κάνουμε

Περιεχόμενα

Ύπνος: Όλοι μας έχουμε ξυπνήσει κάποια στιγμή στη μέση της νύχτας και δυσκολευτήκαμε πολύ να ξανακοιμηθούμε, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να μην μπορούμε να αποδώσουμε στη δουλειά και να νιώθουμε κουρασμένοι και εξαντλημένοι.

Σχεδόν το 20% των ενηλίκων αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα ύπνου, καθώς δεν απολαμβάνουν πλήρη ύπνο τις περισσότερες ημέρες ή και κάθε μέρα.

Ύπνος: Γιατί μένουμε ξύπνιοι τη νύχτα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οι άνθρωποι ξυπνούν τη νύχτα. Μερικές από τις κοινές πηγές διαταραχής ύπνου περιλαμβάνουν το στρες και το άγχος, την ενόχληση ή τον πόνο και οι περιβαλλοντικές διαταραχές, όπως ο θόρυβος, η κίνηση ή οι πολύ υψηλές ή πολύ κρύες θερμοκρασίες.

Η διακοπή του φυσικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατακερματισμένο ύπνο.

Ύπνος: Πως να μην μένετε ξύπνιοι τη νύχτα

Όταν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας, είναι καλύτερο να μείνετε στο κρεβάτι στην αρχή, να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε και να δείτε αν μπορείτε να κοιμηθείτε ξανά.

Πρότεινε να δοκιμάσετε τεχνικές όπως προοδευτική χαλάρωση, ασκήσεις αναπνοής και άλλες μεθόδους που μπορεί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Αν δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε μετά από 10 ή 15 λεπτά, είναι ώρα να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Προσπαθήστε να πάτε σε ένα ήσυχο και άνετο μέρος στο σπίτι, όπως ο καναπές, και να επιδοθείτε σε μια ήσυχη δραστηριότητα χαμηλής διέγερσης, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο, μέχρι να αισθανθείτε ξανά υπνηλία. Μετά επιστρέψτε στο κρεβάτι.

Αντισταθείτε στην παρόρμηση να πιάσετε το τηλέφωνό σας ή να κοιτάξετε το ρολόι εάν ο ύπνος σας διακόπτεται. Ο έλεγχος της ώρας μπορεί να αυξήσει το άγχος και να κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο.

Επιπλέον, εάν ελέγξετε την ώρα στο κινητό σας, τα περιεχόμενα του τηλεφώνου μπορεί να είναι πολύ διεγερτικά, κάτι που σας εμποδίζει να χαλαρώσετε και να σας πάρει ο ύπνος.

Δείτε ακόμα: Ύπνος με ανεμιστήρα ή κλιματιστικό

Exit mobile version