Η ιδανική θερμοκρασία εσωτερικού χώρου είναι κάπου μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου. Εάν, όμως, ζείτε σε μια ιδιαιτέρως ψυχρή περιοχή, μάλλον θα πρέπει να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας λίγο υψηλότερα.
Εάν πάλι ζείτε σε μια σχετικά ζεστή περιοχή, μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας λίγο χαμηλότερα.
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν η θερμοκρασία δωματίου να ξεπερνά τους 21 βαθμούς Κελσίου, όμως όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο ανεβαίνει και το κόστος ενέργειας.
Θα πρέπει να επισημανθεί πως δύο δωμάτια με την ίδια θερμοκρασία μπορεί να έχουν διαφορετική αίσθηση ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Αν για παράδειγμα υπάρχει υγρασία ή ρεύματα, το σώμα μας είναι πολύ ευαίσθητο σε αυτό και μπορεί να μας κάνει να θέλουμε να αυξήσουμε τη θέρμανση. Η υγρασία έχει επίσης αντίκτυπο στην αίσθηση της θερμοκρασίας του χώρου. Όσο περισσότερη υγρασία υπάρχει στον αέρα, τόσο πιο δροσερό μπορεί να μας φαίνεται το δωμάτιο. Ως εκ τούτου, η χρήση αφυγραντήρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
Δείτε ακόμα: Τι πρέπει να κάνεις πριν ανάψεις τα καλοριφέρ για 1η φορά φέτος
Η απόλυτη ρύθμιση του θερμοστάτη για οικονομία στο σπίτι και την τσέπη
Ο προγραμματισμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα στη θέρμανση. Με τον προγραμματισμό, μπορείτε να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας να λειτουργεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία όταν είστε έξω ή κοιμάστε.
Για να ξεκινήσετε, ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας να λειτουργεί σε περίπου 16 βαθμούς Κελσίου όταν είστε έξω. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα χωρίς να θυσιάσετε την άνεση όταν επιστρέψετε σπίτι.
Μπορείτε, επίσης, να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας να λειτουργεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία τη νύχτα. Η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται φυσικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, επομένως δεν χρειάζεται να διατηρείτε το σπίτι σας τόσο ζεστό τη νύχτα.
Οι έξυπνοι θερμοστάτες διαθέτουν συνδεσιμότητα Wi-Fi και τείνουν να προσφέρουν μια σειρά αυτοματοποιημένων ελέγχων θέρμανσης. Μπορείτε να ρυθμίσετε το πρόγραμμα θέρμανσης ανάλογα με τον ρυθμό της ζωής σας και να εξοικονομήσετε χρήματα.
Πρέπει να προσέχετε να μην αυξομειώνετε απότομα τις θερμοκρασίες. Όταν βιάζεστε να ζεσταθείτε, καταλήγετε να υπερθερμαίνετε το σπίτι σας, κάτι που δεν είναι καθόλου οικονομικό.
Δείτε ακόμα: Καλοριφέρ: Πώς να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη για να μην «ματώσει» η τσέπη σου
Πώς να ρυθμίσετε τη ροή της θερμότητας
Πρέπει να σβήνετε τελείως τη θέρμανση όταν λείπετε από το σπίτι; Σε πολλές περιπτώσεις, είναι καλύτερο να είναι διαρκώς σε λειτουργία η θέρμανση, αλλά σε χαμηλά επίπεδα, όταν δεν απαιτείται υψηλό επίπεδο ζέστης. Η ρύθμιση της θέρμανσης στο σπίτι εξαρτάται από το πόσο καλά μονωμένο είναι και το είδος του συστήματος θέρμανσης που έχετε.
Εάν χρησιμοποιείτε μόνο ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ίσως δεν είναι απαραίτητο να θερμάνετε ολόκληρο το σπίτι. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η διατήρηση ορισμένων χώρων πολύ δροσερών θα μπορούσε να μειώσει τη συνολική απόδοση της θέρμανσής σας, καθώς αυτά τα δωμάτια θα απορροφήσουν τη ζέστη και θα κάνουν τον λέβητα ή την αντλία θερμότητας να μην λειτουργεί αποτελεσματικά. Η επιλογή των κατάλληλων θερμοκρασιών για δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποτρέψει περιττές απώλειες.
Το πόσο χαμηλά μπορείτε να ρυθμίσετε τη ροή της θερμότητας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το σχεδιασμό του συστήματος θέρμανσης. Οι χαμηλές ροές θερμότητας λειτουργούν αποτελεσματικά με ενδοδαπέδια θέρμανση ή συστήματα με βάση το νερό με μεγάλα καλοριφέρ, επειδή η εκτεταμένη επιφάνεια βοηθά στη μεταφορά θερμότητας σε ένα δωμάτιο. Η ποιότητα της μόνωσης στο σπίτι σας θα επηρεάσει, επίσης, τη θέρμανση στο σπίτι σας.
Δείτε ακόμα: Το απίστευτο κόλπο που θα κάνει το καλοριφέρ σου «πύραυλο»