Η μόρα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμπειρία της υπνικής παράλυσης, μια κατάσταση όπου ένα άτομο ξυπνάει κατά τη διάρκεια του ύπνου και δεν μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει.
Συχνά συνοδεύεται από την αίσθηση ότι υπάρχει μια «παρουσία» στο δωμάτιο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει έντονο φόβο. Στη λαϊκή παράδοση, η μόρα θεωρείται ένα μυθικό ον ή δαιμονική φιγούρα που κάθεται στο στήθος του κοιμώμενου, προκαλώντας αίσθημα πνιγμού ή πίεσης.
Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου υπνικής παράλυσης, όλες οι αισθήσεις σας είναι ενεργές και έχετε πλήρη επίγνωση, αλλά το σώμα σας εξακολουθεί να κοιμάται. Αν και η υπνική παράλυση δεν είναι σωματικά επιβλαβής, μπορεί να αποτελέσει μια άκρως αγχωτική στα όρια της τρομακτικής εμπειρίας.
Η υπνική παράλυση μπορεί να είναι τρομακτική, αλλά δεν είναι επικίνδυνη. Συνήθως περνά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά.
Δείτε εδώ πώς να ερμηνεύετε τα όνειρά σας
Πώς συμβαίνει
Η υπνική παράλυση συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος ξυπνάει από τον ύπνο REM (φάση του ύπνου όπου συμβαίνουν τα περισσότερα όνειρα), αλλά το σώμα δεν έχει προλάβει να «ξεμπλοκάρει» από την ακινησία που φυσιολογικά το προστατεύει από το να εκτελεί τις κινήσεις των ονείρων.
Συμπτώματα
Αίσθηση πνιγμού ή πίεσης στο στήθος.
Εντύπωση ότι κάποιος είναι στο δωμάτιο.
Αδυναμία κίνησης ή ομιλίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ζωντανές παραισθήσεις (οπτικές ή ακουστικές).
Πώς να ξυπνήσεις από τη μόρα
Μείνε ψύχραιμος: Η μόρα είναι προσωρινή και ακίνδυνη. Ηρεμήστε, καθώς το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την εμπειρία.
Εστίασε στην αναπνοή: Προσπάθησε να πάρεις βαθιές και αργές αναπνοές. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις.
Δοκίμασε να κουνήσεις μικρά μέρη του σώματος: Ξεκίνα από τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών. Αυτή η μικρή κίνηση μπορεί να «ξυπνήσει» το σώμα.
Κλείσε και άνοιξε τα μάτια: Η κίνηση των ματιών μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ξεπεράσει την παράλυση.
Εστίασε σε μια θετική σκέψη: Θυμήσου ότι η μόρα δεν είναι επικίνδυνη, ακόμη κι αν είναι τρομακτική.
Δείτε εδώ την τεχνική με την οποία θα σας πάρει ο ύπνος σε 2 μόλις λεπτά
Πώς να την αποφύγεις
Ρύθμισε τον ύπνο σου: Εξασφάλισε σταθερό πρόγραμμα ύπνου και ξεκούρασης.
Απέφυγε το στρες: Το άγχος και η έλλειψη ύπνου είναι κύριοι παράγοντες που πυροδοτούν την υπνική παράλυση.
Κοιμήσου σε πλάγια θέση: Η μόρα είναι πιο συχνή όταν κοιμάσαι ανάσκελα.
Περιόρισε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο: Μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου.
Χαλάρωσε πριν τον ύπνο: Δοκίμασε τεχνικές όπως διαλογισμό, βαθιές αναπνοές ή ήρεμη μουσική.
Αν η εμπειρία είναι συχνή ή ιδιαίτερα έντονη, καλό είναι να απευθυνθείς σε ειδικό, καθώς μπορεί να σχετίζεται με διαταραχές ύπνου όπως η ναρκοληψία.
Θεραπεύεται η υπνική παράλυση;
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιλογές θεραπείας για την υπνική παράλυση. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι καλές πρακτικές ύπνου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη αυτών των επεισοδίων.
Εάν έχετε μια πάθηση που επηρεάζει τον ύπνο σας -όπως αϋπνίες- και αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπνικής παράλυσης, ένας γιατρός μπορεί να σας προτείνει την λήψη φαρμάκων για τον ύπνο. Συνηθισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν την εζοπικλόνη και τη ζαλεπλόνη.
Εάν κάποια υποκείμενη πάθηση προκαλεί την υπνική παράλυση, η αντιμετώπισή εκείνης της κατάστασης συνήθως θα αποτρέψει την επανέναρξη των επεισοδίων.
@drchristosmavropoulos Υπνική παράλυση (μόρα) #learnontiktok #υπνος #μορα #ονειρα #rem #ιατρική #αναισθησια #greekdoctor #viralgreece #φυ #φυπ #mpesfypgamw @drchristosmavropoulos
Δες εδώ τι σημαίνει αυτό το ξαφνικό τίναγμα που σου συμβαίνει όταν κοιμάσαι