...

Ξυπνάτε κάθε βράδυ στις 3:00 π.μ.; Δείτε τι σημαίνει και πώς να το σταματήσετε

Ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε; Δείτε τις βασικές αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε για πιο βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

Ξυπνάτε κάθε βράδυ στις 3:00 π.μ.; Δείτε τι σημαίνει και πώς να το σταματήσετε

Ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα και δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε; Δεν είστε μόνοι. Η πλειοψηφία των ανθρώπων βιώνουν νυχτερινές αφυπνίσεις και, μάλιστα, οι γυναίκες το αντιμετωπίζουν πολύ πιο συχνά.

Αν ωστόσο αυτό έχει γίνει καθημερινότητα, ίσως ήρθε η ώρα να κατανοήσετε τους λόγους πίσω από αυτό και να υιοθετήσετε στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα.

Από το άγχος και την ηλικία μέχρι την επίδραση των οθονών πριν τον ύπνο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να σας «ξυπνούν» μέσα στη νύχτα — και ακόμα περισσότεροι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε φυσικά, χωρίς φάρμακα.

Δείτε ποια είναι τα πιο συχνά αίτια και πώς μπορείτε να μειώσετε αυτές τις ενοχλητικές διακοπές στον ύπνο σας.

Δείτε ακόμα: Τα σημάδια που «μαρτυρούν» πως σας λείπει ύπνος

Ξυπνάτε κάθε βράδυ στις 3:00 π.μ.; Δείτε τι σημαίνει και πώς να το σταματήσετε

Ξυπνάτε κάθε βράδυ στις 3:00 π.μ.; Δείτε τι σημαίνει και πώς να το σταματήσετε

Υπάρχουν πάρα πολλές αιτίες νυχτερινής αφύπνισης. Αυτές περιλαμβάνουν κοινωνικούς, πολιτιστικούς, ακόμη και γεωπολιτικούς παράγοντες που είναι σε θέση να προκαλέσουν άγχος και να διαταράξουν τον ύπνο εν αγνοία μας.

Η ηλικία είναι επίσης σημαντική. Καθώς μεγαλώνουμε, η ανάγκη μας για ύπνο δεν μειώνεται, αλλά η κατανομή του αλλάζει. Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνεται πιο συχνός και ο νυχτερινός ύπνος είναι πιο ρηχός και διαλείπων.

Δείτε ακόμα: Πόσες ώρες πριν τον ύπνο πρέπει να τρώμε

Το άγχος και το στρες είναι οι πιο κοινές αιτίες

Οι πιο κοινές αιτίες των νυχτερινών αφυπνίσεων είναι μεμονωμένοι παράγοντες: άγχος, ψυχολογικό στρες ή μια διαδικασία σκέψης. Το άγχος που σχετίζεται με την εργασία, τις εξετάσεις ή τα δύσκολα γεγονότα της ζωής μπορεί να κάνει το σώμα μας να χάσει τον ύπνο του στη μέση της νύχτας.

Στην περίπτωση που δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ξανά, σηκωθείτε από το κρεβάτι μετά από περίπου 15 λεπτά και κάντε κάτι χαλαρωτικό, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, μέχρι να νιώσετε ότι θέλετε να ξανακοιμηθείτε.

Δείτε ακόμα: Ύπνος: Πως να ξανακοιμηθούμε στη μέση της νύχτας

Ξυπνάτε κάθε βράδυ στις 3:00 π.μ.; Δείτε τι σημαίνει και πώς να το σταματήσετε

Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου

Τακτικές ώρες ύπνου και αφύπνισης – προσπαθήστε να πάτε για ύπνο και να ξυπνήσετε συγκεκριμένες ώρες, ακόμη και τα σαββατοκύριακα.

Σωματική δραστηριότητα – τακτική άσκηση, ειδικά σε ηλικιωμένους, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Ελαφρύ δείπνο νωρίς – αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και το φαγητό ακριβώς πριν από τον ύπνο.

Περιορίστε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τον καπνό – αυτές οι ουσίες επηρεάζουν αρνητικά το βάθος του ύπνου.

Αποφύγετε τις οθόνες πριν από τον ύπνο – το μπλε φως από τηλέφωνα και υπολογιστές παρεμβαίνει στην παραγωγή μελατονίνης. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τη συσκευή μακριά τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Το σωστό περιβάλλον στο υπνοδωμάτιο – αερίστε το δωμάτιο και εξασφαλίστε μια άνετη θερμοκρασία.

Εάν έχετε χρόνια προβλήματα ύπνου ή σοβαρό άγχος, αξίζει να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο. Τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

mm
Η Δήμητρα Ιωαννίδη είναι ανήσυχο πνεύμα που ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως φιλόλογος, αλλά η συγγραφή ήρθε να ταράξει τα νερά, καθοδηγούμενη από τις κοινωνικές - οικολογικές ανησυχίες. Τα οικολογικά ζητήματα και η συγγραφή αποτελούν τα βασικά της ενδιαφέροντα και θα τα μοιράζεται με τους αναγνώστες του e-howto. 🐝