Βιταμίνη C: Εσύ ξέρεις πόσα πορτοκάλια έχει μια αναβράζουσα ταμπλέτα;

Πόσα ξέρεις για την διάσημη βιταμίνη C και πόση ποσότητα αυτής χρειάζεσαι καθημερινά;

αναβράζοντα

Η βιταμίνη C αποτελεί μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία δε συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά είδη. Έτσι, είναι απαραίτητο να λαμβάνεται από τρόφιμα, πλούσια σε βιταμίνη C.

Η βιταμίνη αυτή είναι διάσημη για τις πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και οι περισσότεροι την έχουν συνδέσει με την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτή δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Αντίθετα, αυτή προσφέρει πολλά περισσότερα.

Η δράση της δεν περιορίζεται μόνο στην καταπολέμηση ενός κρυολογήματος. Η βιταμίνη C, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου, στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού, στην ενδυνάμωση των οστών και στην προαγωγή της ενέργειας και της ψυχικής ευεξίας.

Δες εδώ τα θετικά και τα αρνητικά για τα αναβράζοντα δισκία έναντι των χαπιών

πορτοκάλια

O σύγχρονος τρόπος ζωής είναι ένας σημαντικός παράγοντας που παρεμποδίζει τη σωστή διατροφή και άρα τη λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Έτσι, τα συμπληρώματα διατροφής έχουν μπει πολύ δυναμικά στη ζωή των περισσότερων από εμάς, για να καλύψουν αυτό το κενό. Τα συμπληρώματα διατροφής δημιουργούνται για να καλύψουν ανεπάρκεια σε βιταμίνες, μέταλλα & ιχνοστοιχεία, προβιοτικά και άλλα στοιχεία.

Εσύ ξέρεις πόσα πορτοκάλια αναλογούν σε μία αναβράζουσα ταμπλέτα των 1000 mg;

Βιταμίνη C από 13 ολόκληρα πορτοκάλια χρειάζονται για μια και μόνο ταμπλέτα συμπληρώματος βιταμίνης C που βρίσκουμε στο εμπόριο και τα φαρμακεία.

Ας δούμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη βιταμίνη C και τα σημαντικά οφέλη της για τον οργανισμό:

Δράση Βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, εκ των οποίων ορισμένες δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές.

Ακολουθούν κάποιες από τις διαδικασίες στις οποίες συμμετέχει η εν λόγω βιταμίνη:

• Σύνθεση κολλαγόνου – το ενδοκυτταρικό «τσιμέντο» του σώματος.
• Ανάπτυξη και αποκατάσταση των ιστών και επούλωση των πληγών.
• Δημιουργία αντισωμάτων και διέγερση των λευκών αιμοσφαιρίων.
• Δημιουργία κορτικοστεροειδών ορμονών στα επινεφρίδια.
• Απορρόφηση του σιδήρου και η απαραίτητη συσσώρευσή του στο μυελό των οστών, τη σπλήνα και το ήπαρ.
• Ως αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό, προστατεύει τις υδατοδιαλυτές ουσίες από οξείδωση επιτρέποντας τη δική του οξείδωση.
• Ως αντιισταμινικό, μειώνει την επίδραση της ισταμίνης που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ισταμίνη ευθύνεται για πολλά αλλεργικά συμπτώματα όπως τον αλλεργικό κατάρρου.
• Δημιουργία της καρνιτίνης στους χορτοφάγους, καθώς επίσης και της λυσίνης.

Δες εδώ γιατί τα χάπια έχουν διαφορετικά χρώματα

βιταμίνη c

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C;

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή έχουν την περισσότερη βιταμίνη C από κάθε άλλο τρόφιμο, υπάρχουν τροφές, οι οποίες είναι εξαιρετικά πλούσιες στη βιταμίνη αυτή και ίσως δεν τα γνωρίζεις.

Οι σημαντικότερες πηγές βιταμίνης C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Τα κεράσια Acerola
Την τομάτα
Το μπρόκολο
Τις φράουλες
Το λεμόνι
Τις πιπεριές
Την παπάγια
Τα μύρτιλα
Το σπανάκι
Τον ανανά
Το ακτινίδιο
Το πεπόνι
Το γκουάβα
Τη λαχανίδα
Τα λαχανάκια Βρυξελλών
Την πατάτα
Τον αρακά
Το ακτινίδιο
Το μάνγκο
Το κουνουπίδι
Τις φύτρες φασολιών

Έλλειψη βιταμίνης C

Η συνήθης ασθένεια που οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης C είναι το σκορβούτο, του οποίου πρόωρα συμπτώματα αποτελούν συνήθως το μάτωμα των ούλων, η απώλεια δοντιών, καθώς επίσης και η εξάντληση, η αδυναμία, η ευερεθιστικότητα και το μυϊκό άλγος. Μια παρατεταμένη οριακή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μην οδηγήσει σε κλινικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να προδιαθέτει υπέρ μιας ενδεχόμενης καρδιοπάθειας και εξασθένισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωφέλεια Λήψης Συμπληρώμος Βιταμίνης C

Λοιμώξεις
Μελέτες ελέγχου έδειξαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης C μειώνονται κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι μεγάλες δόσεις (τουλάχιστον 1g/ημέρα) μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

Χειρουργική και Κατάγματα
Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των πληγών μετά από χειρουργική επέμβαση και είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή επούλωση των καταγμάτων.

Κατάσταση Δοντιών και Στοματικής Κοιλότητας
Η βιταμίνη C χορηγούμενη πριν και μετά την αφαίρεση δοντιών μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση των ούλων.

Αναιμία και Αιμορραγικές Διαταραχές
Η χρήση της βιταμίνης C ως βοηθήματος για τη θεραπεία της αναιμίας είναι ευρέως αποδεκτή λόγω της στενής σύνδεσης της βιταμίνης αυτής με το μεταβολισμό του σιδήρου. Στις αιμορραγικές διαταραχές, η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ευπαθών τριχοειδών αγγείων, κυρίως σε συνδυασμό με βιοφλαβονοειδή (ουσίες που συχνά εμφανίζονται στη φύση μαζί με τη βιταμίνη C).

Οστεοαρθρίτιδα
Η βιταμίνη C (κατά προτίμηση σε μη όξινη μορφή – buffered form) μπορεί να ωφελήσει τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα, πιθανώς μέσω του ρόλου της στην παραγωγή του κολλαγόνου. Φαίνεται να ανακουφίζει το άλγος και τη δυσκαμψία σε μερικά άτομα.

Αλλεργίες
Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με συμπλήρωμα βιταμίνης C, πιθανώς μέσω της αντιισταμινικής της δράσης.

Έλκη Στομάχου και Δωδεκαδάκτυλου
Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την επούλωση των ελκών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται η μη όξινη μορφή της (buffered form).

Καπνιστές
Τα επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα του αίματος είναι χαμηλότερα στους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, γεγονός που οφείλεται στο αυξημένο οξειδωτικό στρες στην περίπτωση των καπνιστών. Ως εκ τούτου, απαιτείται αυξημένη λήψη αυτού του θρεπτικού συστατικού από τους καπνιστές .

Υπέρταση
Η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος σε άτομα με υπέρταση.

Άσθμα
Οι ασθματικοί εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους . Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη συμπληρώματος με βιταμίνη C μειώνει τις κρίσεις άσθματος και προστατεύει από τις κρίσεις που εμφανίζονται κατά την άσκηση.

Δες εδώ ποια φάρμακα επηρεάζουν το σεξ

βιταμίνη c

Δοσολογία Βιταμίνης C

H βιταμίνη C είναι διαθέσιμη εκτός από τα τρόφιμα που προαναφέρθηκαν και στα συμπληρώματα διατροφής, σε μορφές κάψουλας ταμπλέτας, αναβράζοντων δισκίων κ.α.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ) διαφέρει ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Για τις ενήλικες γυναίκες η ημερήσια δοσολογία είναι πείπου 75mg βιταμίνης C, ενώ για ενήλικες άνδρες περίπου 90mg. H ανάγκη για βιταμίνη C αυξάνεται για τους καπνιστές, ενώ σε εγκυμονούσες μπορεί να καταναλώνεται μόνο με τη συμβουλή του γιατρού τους. Για τα παιδιά συστήνεται η δοσολογία της βιταμίνης να μην ξεπερνά τη συνιστώμενη ημερήσια που κυμαίνεται από 30-80 mg ημερησίως ανάλογα με την ηλικία.

Ποτε την παίρνω

«Βιταμίνη C πριν ή μετά το φαγητό;» Αναρωτιούνται αρκετοί από όσους λαμβάνουν το εν λόγω συμπλήρωμα. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία ότι αυτή πρέπει να καταναλώνεται συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας ή πριν ή μετά από το φαγητό. Γενικά πάντως, τα περισσότερα συμπληρώματα είναι σημαντικό να καταναλώνονται μετά το φαγητό, για να αποφεύγονται στομαχικές ενοχλήσεις ή διαταραχές.

Ασφάλεια λήψης Βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι απολύτως ασφαλής, χωρίς τοξική δράση ακόμη και σε ημερήσιες δοσολογίες γραμμαρίων. Η παροδική διάρροια αποτελεί τη συνήθη παρενέργεια που εμφανίζεται μετά από λήψη υψηλών ποσοτήτων. Η μόνη άλλη πιθανότητα κινδύνου από λήψη υψηλής δόσης βιταμίνης C εμφανίζεται σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφρολιθίασης, καθώς η οξαλική μορφή της μπορεί να συνδεθεί με το ασβέστιο και να σχηματίσει λίθους. Παρόλα αυτά, τα άτομα που δεν εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο νεφρολιθίασης δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τη βιταμίνη C.

Η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης C – 5000mg ημερησίως και άνω – και εν συνεχεία η απότομη διακοπή της λήψης, μπορεί να προκαλέσει «επανεμφανιζόμενο σκορβούτο». Αν και σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα δεν υπάρχουν αποδείξεις για τον παραπάνω ισχυρισμό, συνιστάται η διακοπή της λήψης υψηλής δοσολογίας βιταμίνης C να γίνεται σταδιακά.

Ιδιότητες Βιταμίνη C για παιδιά

H βιταμίνη C δεν είναι λιγότερο σημαντική για τα παιδιά. Ωστόσο, όπως και σε άλλες περιπτώσεις τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους κυρίως από τη διατροφή τους, πλούσια σε φρούτα & λαχανικά.

Αν το παιδί κατόπιν εξετάσεων βρεθεί ότι στερείται βιταμίνης C και με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού, τότε μπορεί να λάβει βιταμίνη C σε κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για όσο χρονικό διάστημα ορίσει ο ιατρός.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη vita4you (@vita4you)

 

Δες εδώ τις συμβουλές που πρέπει να ακολουθείς πιστά όταν λαμβάνεις αντιβίωση

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.