Ποια φάρμακα επηρεάζουν το σεξ;

Διερευνήστε τυχόν εναλλακτικές θεραπείες

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ

Είναι γνωστό και απολύτως κατανοητό ότι η διάθεση για σεξ επηρεάζεται από βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Βιολογικά, οι ορμόνες φύλου και οι σχετιζόμενοι νευροδιαβιβαστές ρυθμίζουν τη λίμπιντο στους ανθρώπους.

Οι κοινωνικοί παράγοντες, όπως η εργασία και η οικογένεια, καθώς και οι εσωτερικοί ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η προσωπικότητα και το στρες, μπορούν να επηρεάσουν, επίσης.

Ορισμένα φάρμακα επίσης μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία, επηρεάζοντας την επιθυμία, την απόδοση ή την ικανοποίηση. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (λίμπιντο), δυσκολία στη στύση ή στην επίτευξη οργασμού, και άλλες δυσκολίες στη σεξουαλική ζωή.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ

Ακολουθούν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων που συχνά συνδέονται με τέτοιες παρενέργειες:

1. Αντικαταθλιπτικά

SSRIs και SNRIs: Τα εκλεκτικά αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (όπως η σερτραλίνη, η φλουοξετίνη και η σιταλοπράμη) και οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νοραδρεναλίνης (όπως η βενλαφαξίνη) είναι γνωστό ότι μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο και να προκαλέσουν δυσκολία στην επίτευξη οργασμού ή στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες.

Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά: Φάρμακα όπως η αμιτριπτυλίνη μπορεί να μειώσουν την επιθυμία και να επηρεάσουν την ικανότητα οργασμού.

2. Αντιυπερτασικά (Φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση)

Β-αναστολείς: Φάρμακα όπως η μετοπρολόλη και η ατενολόλη μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Διουρητικά: Φάρμακα όπως η υδροχλωροθειαζίδη μπορεί να μειώσουν την αιματική ροή στα γεννητικά όργανα, οδηγώντας σε προβλήματα στύσης.

3. Αντιψυχωσικά

Φάρμακα όπως η ολανζαπίνη και η ρισπεριδόνη μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε μειωμένη λίμπιντο και σεξουαλική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένων δυσκολιών στύσης ή οργασμού.

4. Αντισυλληπτικά χάπια (για γυναίκες)

Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία λόγω των ορμονικών αλλαγών που προκαλούν.

5. Αντιεπιληπτικά

Φάρμακα όπως η φαίνυτοίνη ή η καρβαμαζεπίνη μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία ή την ικανότητα οργασμού λόγω της δράσης τους στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

6. Φάρμακα για τον προστάτη

Τα φάρμακα για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH), όπως οι αναστολείς της 5-άλφα-ρεδουκτάσης (π.χ., φιναστερίδη), μπορεί να προκαλέσουν μείωση της λίμπιντο ή στυτική δυσλειτουργία.

7. Οπιοειδή και παυσίπονα

Τα οπιοειδή αναλγητικά (όπως η μορφίνη και η οξυκωδόνη) μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο, κυρίως λόγω της επίδρασής τους στα επίπεδα των ορμονών, ιδιαίτερα της τεστοστερόνης στους άνδρες.

8. Στατίνες και φάρμακα για τη χοληστερόλη

Αν και σπάνια, ορισμένα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, όπως οι στατίνες, μπορεί να συνδέονται με στυτική δυσλειτουργία σε ορισμένους ανθρώπους.

9. Χημειοθεραπευτικά φάρμακα

Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Τι να κάνετε αν επηρεάζεται η σεξουαλική σας λειτουργία

Συζητήστε με το γιατρό σας: Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιο φάρμακο επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας. Μπορεί να υπάρξει εναλλακτική θεραπεία που δεν έχει τις ίδιες παρενέργειες.

Μην διακόπτετε το φάρμακο χωρίς ιατρική συμβουλή: Ποτέ μην σταματάτε τη λήψη ενός φαρμάκου χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι απαραίτητο για την υγεία σας.

Η σωστή διαχείριση των φαρμάκων και η ανοιχτή επικοινωνία με τον γιατρό σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή την αντιμετώπιση των σεξουαλικών παρενεργειών.

Φάρμακα που Επηρεάζουν το Σεξ - Θεμιστοκλής Τσίτσος | Φαρμακοποιός

Δες εδώ γιατί οι νέοι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά