...

Τσάι με… πλαστικό; Τι συμβαίνει με τα φακελάκια

Τα φακελάκια τσαγιού ενδέχεται να απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Τσάι με... πλαστικό; Τι συμβαίνει με τα φακελάκια

Μπορεί ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι να κρύβει κινδύνους που δεν βλέπουμε; Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες φέρνουν στο φως ανησυχητικά δεδομένα για την παρουσία μικροπλαστικών στα φακελάκια τσαγιού, με ερωτήματα να προκύπτουν για την ασφάλεια ενός από τα πιο διαδεδομένα καθημερινά ροφήματα.

Παρότι η σύνδεση με προβλήματα υγείας δεν είναι ακόμη πλήρως τεκμηριωμένη, τα ευρήματα είναι αρκετά ώστε να προκαλέσουν προβληματισμό.

Τι «βλέπει» η επιστήμη, ποιες επιλογές θεωρούνται ασφαλέστερες και πώς μπορούμε να μειώσουμε την έκθεσή μας;

Δείτε ακόμα: Τσάι: Βοηθάει πράγματι την υγεία ή μήπως όχι;

Τσάι με... πλαστικό; Τι συμβαίνει με τα φακελάκια

Τσάι με… πλαστικό; Τι συμβαίνει με τα φακελάκια

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού με διάμετρο μικρότερη από 5 χιλιοστά, τα οποία ανιχνεύονται πλέον ευρέως στην καθημερινότητά μας, από υφάσματα και συσκευασίες τροφίμων μέχρι και πόσιμα υγρά.

Μία πρόσφατη του Πανεπιστημίου Duke αποκάλυψε ότι φακελάκια τσαγιού κατασκευασμένα από πολυπροπυλένιο απελευθερώνουν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια μικροσωματίδια πλαστικού ανά χιλιοστόλιτρο κατά τη διαδικασία παρασκευής τσαγιού.

Ωστόσο, παρά τη διαπιστωμένη παρουσία μικροπλαστικών, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη επαρκή δεδομένα για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου.

Παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκινογενέσεις, οι υφιστάμενες μελέτες παραμένουν περιορισμένες.

Σε κάθε περίπτωση, τα μικροπλαστικά φαίνεται πως ενεργοποιούν φλεγμονώδεις αποκρίσεις, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα τα αναγνωρίζει ως ξένα σώματα, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα τελικές επιστημονικές αποφάσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι δεν είναι όλα τα φακελάκια τσαγιού ίδια. Υπάρχουν φακελάκια από χαρτί (φυτικές ίνες, κυτταρίνη, ξύλο, κάνναβη), πλαστικά (νάιλον, πολυπροπυλένιο) και βιοδιασπώμενα υλικά (πολυγαλακτικό οξύ).

Τα χάρτινα φακελάκια θεωρούνται πιο ασφαλή ως προς την απελευθέρωση μικροπλαστικών, αλλά δεν είναι απαλλαγμένα από αυτά, καθώς συχνά χρησιμοποιείται πλαστικό υλικό για σφράγιση ή ως επικάλυψη.

Δείτε ακόμα: Πονόδοντος: Πώς θα ανακουφιστείς άμεσα με ένα φακελάκι τσάι

Τσάι με… πλαστικό; Πώς να το αποφύγετε

-Επιλογή τσαγιού σε φύλλα αντί για φακελάκια, καθώς ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης.

-Χρήση χάρτινων φακέλων, με επίγνωση ότι δεν αποκλείουν απόλυτα την παρουσία μικροπλαστικών.

-Πρόπλυση των φακέλων σε νερό θερμοκρασίας δωματίου, το οποίο στη συνέχεια απορρίπτεται, ώστε να μειωθεί η ποσότητα των μικροπλαστικών.

-Αποφυγή επαναθέρμανσης του τσαγιού με το φακελάκι μέσα, διότι μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω η απελευθέρωση μικροπλαστικών.

Δείτε ακόμα: Είναι θαυματουργό! Το τσάι που σε χαλαρώνει και κρατάει τους ιούς μακριά

Τσάι με... πλαστικό; Τι συμβαίνει με τα φακελάκια

Καθώς τα μικροπλαστικά γίνονται όλο και πιο παρόντα στην καθημερινότητά μας, η ενημέρωση και η πρόληψη αποτελούν τα καλύτερα εργαλεία προστασίας.

Το γεγονός ότι κάτι τόσο απλό όσο ένα φακελάκι τσαγιού μπορεί να κρύβει μικροσωματίδια πλαστικού είναι ενδεικτικό των προκλήσεων της σύγχρονης ζωής.

Μέχρι η επιστήμη να δώσει πιο σαφείς απαντήσεις, μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες –όπως η επιλογή χύμα τσαγιού ή η αποφυγή επαναθέρμανσης– μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την υγεία μας.

mm
Η Δήμητρα Ιωαννίδη είναι ανήσυχο πνεύμα που ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως φιλόλογος, αλλά η συγγραφή ήρθε να ταράξει τα νερά, καθοδηγούμενη από τις κοινωνικές - οικολογικές ανησυχίες. Τα οικολογικά ζητήματα και η συγγραφή αποτελούν τα βασικά της ενδιαφέροντα και θα τα μοιράζεται με τους αναγνώστες του e-howto. 🐝