...

Γιατί δεν μένω έγκυος; 6 πιθανοί λόγοι που πρέπει να εξετάσετε

Αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, σκέψου και συζήτησε με τον γιατρό σου τα παρακάτω

τεστ εγκυμοσύνης

Η προσπάθεια να μείνει μια γυναίκα έγκυος είναι μια συναρπαστική αλλά και αγχωτική περίοδος στη ζωή ενός ζευγαριού.  Όταν όμως ο καιρός περνά χωρίς θετικό αποτέλεσμα, αναπόφευκτα γεννιούνται ερωτήματα και ανησυχίες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια εγκυμοσύνη μπορεί να καθυστερεί, και αρκετοί από αυτούς σχετίζονται με καθημερινές συνήθειες και τρόπους ζωής που συχνά δεν θεωρούμε σημαντικούς.

Κατανοώντας αυτούς τους παράγοντες, μπορείτε να κάνετε ουσιαστικές αλλαγές που ίσως αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Δείτε παρακάτω μερικές συνθήκες ή ανασταλτικούς παράγοντες που μπορείτε να σκεφτείτε και να συζητήσετε με τον γιατρό σας:

τεστ εγκυμοσύνης

1. Ίσως δεν έχετε αρκετές επαφές

Για να συλλάβετε, πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή—ειδικά γύρω από την ωορρηξία, όταν δηλαδή απελευθερώνεται ένα ωάριο. Είναι σημαντικό να έχετε επαφή τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου σας, όχι μόνο τις ημέρες που θεωρούνται πιο γόνιμες.

Το σεξ «ενεργοποιεί» το σώμα ώστε να προετοιμαστεί για σύλληψη. Έρευνες δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μεταβαίνει από τη λειτουργία προστασίας από λοιμώξεις στη λειτουργία αναπαραγωγής.

2. Άγχος και μηχανισμοί αντιμετώπισης

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε άγχος όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

«Το άγχος είναι δεδομένο. Το ζήτημα είναι πώς το διαχειρίζεστε», λέει η γυναικολόγος Dr. Diana Bitner. Αυτό ισχύει για κάθε είδος άγχους, είτε μπορείτε να το ελέγξετε είτε όχι.

Τρόποι διαχείρισης του άγχους περιλαμβάνουν:

Ανάλυση προβλημάτων σε μικρότερα βήματα

Θετική αυτοομιλία

Περίπατοι

Ανάγνωση

Άσκηση

Εξερευνήστε ποιοι τρόποι ταιριάζουν καλύτερα σε εσάς.

Δες εδώ τι πρέπει να προσέχεις στην θάλασσα αν είσαι έγκυος

τεστ εγκυμοσύνης

3. Πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό βάρος

Το σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Τα άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία ενδέχεται να δυσκολεύονται περισσότερο να συλλάβουν.

Μια μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξάνεται κατά 27% σε γυναίκες με υπέρβαρο και κατά 78% σε γυναίκες με παχυσαρκία.

Το πολύ χαμηλό βάρος μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα, καθώς μπορεί να σταματήσει την παραγωγή οιστρογόνων, να προκαλέσει διαταραχές κύκλου ή και αμηνόρροια—με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται ωορρηξία.

Και στους άνδρες, τόσο πολύ υψηλό όσο και πολύ χαμηλό BMI σχετίζεται με μειωμένο αριθμό και όγκο σπερματοζωαρίων.

4. Πολύ έντονη άσκηση

Η άσκηση είναι ωφέλιμη για τη γενική υγεία και τη γονιμότητα. Ωστόσο, η υπερβολική άσκηση, ειδικά όταν συνδυάζεται με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, μπορεί να διαταράξει την ωορρηξία ή την εμφύτευση του εμβρύου.

Η μέτρια έως έντονη άσκηση είναι γενικά ασφαλής. Ο στόχος είναι 75–150 λεπτά την εβδομάδα.

5. Κακή διατροφή

Η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα. Τα κορεσμένα λίπη και τα πρόσθετα σάκχαρα συνδέονται με μειωμένη γονιμότητα.

Τρόφιμα που φαίνεται να υποστηρίζουν τη γονιμότητα:

Ψάρια

Φρούτα και λαχανικά

Ακόρεστα λιπαρά

Δημητριακά ολικής άλεσης

6. Κάπνισμα

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα. Μπορεί:

Να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα και το DNA του σπέρματος

Να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας

Να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ορμονών

Η αποφυγή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει αν προσπαθείτε να συλλάβετε.

τεστ εγκυμοσύνης

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε

Η εργασία σε βάρδιες ή σε απαιτητικές φυσικά δουλειές μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, πιθανόν λόγω διαταραχής του κιρκαδικού ρυθμού.

Η Dr. Bitner επισημαίνει τη σημασία της προτεραιοποίησης του ύπνου, της διατροφής και της άσκησης, ειδικά για άτομα που εργάζονται βράδυ ή πολλές ώρες.

Η υπογονιμότητα συχνά δεν είναι ελεγχόμενη. Ωστόσο, παράγοντες όπως το κάπνισμα, το άγχος και το βάρος είναι παράμετροι που μπορείτε να επηρεάσετε.

Αν ανησυχείτε για την υπογονιμότητα, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, ώστε να αξιολογήσει τη γονιμότητά σας και να σας καθοδηγήσει σε πιθανά βήματα προς μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

Δες εδώ ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.