...

Το πατροπαράδοτο έδεσμα των Χριστουγέννων που όλοι το έχουν ξεχάσει

Βήμα βήμα η διαδικασία για να τα φτιάξετε και να τα απολαύσετε

Το πατροπαράδοτο έδεσμα των Χριστουγέννων που όλοι το έχουν ξεχάσει

Τα Χριστούγεννα είναι πλέον εδώ και μαζί έρχονται τα οικογενειακά τραπέζια με τα γευστικά εδέσματα.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα διαθέτει τεράστια παράδοση στην κουζίνα, όμως δυστυχώς δεκάδες πιάτα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, την ξενόφερτη γαλοπούλα, ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη κουραμπιέδες και μελομακάρονα και ας θυμηθούμε ένα ξεχασμένο αλλά πεντανόστιμο έδεσμα.

Δείτε ακόμα: Φτιάξε οπωσδήποτε αυτό το χριστουγεννιάτικο κέικ με γεύση μελομακάρονο!

Το πατροπαράδοτο έδεσμα των Χριστουγέννων που όλοι το έχουν ξεχάσει

Μία τέτοια περίπτωση αποτελούν τα λαλάγγια, τα οποία ίσως οι περισσότεροι που κατάγονται από Μεσσηνία και Λακωνία θα τα έχουν ακουστά.

Ανέκαθεν, κάθε παραμονή Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές έδιναν βαρύτητα στην παρασκευή τους, πλάθοντας διάφορα σχέδια της περίστασης, όπως αστεράκια ή σταυρούς.

Θα χρειαστείτε 1 λίτρο χλιαρό νερό, 4 καρφάκια γαρίφαλο, 1 ξυλάκι κανέλα, 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 40 γρ. νωπή θρυμματισμένη μαγιά, 1 νεροπότηρο καυτό ελαιόλαδο, καυτό, 1 ποτηράκι του κρασιού χυμό πορτοκάλι, 40 γρ. αλάτι και άφθονο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Δείτε ακόμα: Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: Πώς προέκυψε η ονομασία τους

Το πατροπαράδοτο έδεσμα των Χριστουγέννων που όλοι το έχουν ξεχάσει

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Στον κάδο του μίξερ πάγκου βάζετε το αλεύρι, τη μαγιά και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύετε με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν.

Σκεπάζετε τον κάδο με βαμβακερή πετσέτα.

Αφήνετε το μείγμα για τέσσερις ώρες σε σημείο σχετικά ζεστό.

Κατόπιν, ρίχνετε 1 νεροπότηρο από το χλιαρό νερό σε ένα κατσαρολάκι.

Προσθέτετε τα κανελο-γαρίφαλα και αφήνετε να πάρουν μία βράση.

Σουρώνετε το αρωματισμένο νερό και αφήνετε να γίνει πάλι χλιαρό.

Ζυμώνετε ξανά το μείγμα με τον γάντζο, προσθέτοντας σταδιακά το αρωματισμένο νερό, τον χυμό, το αλάτι και όσο από το υπόλοιπο χλιαρό νερό χρειαστεί.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε ζύμη, την οποία σκεπάζετε για μισή ώρα.

Στρώνετε βαμβακερές πετσέτες και τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι.

Κόβετε από το ζυμάρι κομμάτια βάρους περίπου 80 γρ. και τα πλάθετε σε κορδόνια που θυμίζουν το μικρό δάχτυλο.

Ενώνετε τις άκρες τους για να φτιάξετε κουλουράκια ή τα τυλίγετε και τα τεντώνετε μέχρι να πάρουν ωοειδές σχήμα.

Τα αραδιάζετε στις αλευρωμένες πετσέτες, τα σκεπάζετε με άλλες πετσέτες και τα αφήνετε να φουσκώσουν για 20-30 λεπτά.

Σε βαθιά και μεγάλη κατσαρόλα βάζετε να ζεσταθεί άφθονο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Ρίχνετε στο λάδι ένα λαλάγγι, προκειμένου να διαπιστώσετε αν βρίσκεται στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Σε περίπτωση που ανέβει αμέσως και αφρίζοντας στην επιφάνεια, τότε είστε σε καλό δρόμο.

Τηγανίζετε τα λαλάγγια σε μικρές δόσεις για ένα λεπτό μάξιμουμ.

Στο μισό λεπτό, τα αναποδογυρίζετε για να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Στραγγίζετε τα λαλάγγια πάνω σε μια σχάρα, την οποία έχετε στρώσει με χαρτί κουζίνας.

Σερβίρετε τα λαλάγγια με μέλι, με τριμμένη φέτα ή σκέτα.

Avatar of Έλενα Κ.
Η Έλενα εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού από το 2013, έχοντας εμπειρία από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά brands σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ελλάδα, ενώ παράλληλα διδάσκει και μαθήματα τουρισμού. Της αρέσει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, να γνωρίζει νέους ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και να ανταλλάσσει ιδέες και εμπειρίες! Όλα τα παραπάνω την καθιστούν την απόλυτη tourism expert!