Ναι! Υπάρχει συνταγή για γιορτινό κέικ με γεύση μελομακάρονο, που συνδυάζει τις παραδοσιακές γεύσεις των Χριστουγέννων με την υφή ενός αφράτου κέικ.
Ένα εύκολο νηστίσιμο κέικ με αγνά υλικά για να μπούμε στο γιορτινό κλίμα.
Δες εδώ πώς θα φτιάξεις pancakes με γεύση μελομακάρονο
Υλικά:
Για το κέικ:
200 ml ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
200 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100 ml κονιάκ (προαιρετικά)
180 g ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
400 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
100 g τριμμένα καρύδια
Για το σιρόπι:
200 ml νερό
200 g ζάχαρη
200 g μέλι
Φλούδα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
1 ξύλο κανέλας
Για το γαρνίρισμα:
Τριμμένα καρύδια
Λίγη κανέλα σε σκόνη
Δες εδώ πόσες θερμίδες έχει ένα μελομακάρονο
Εκτέλεση:
Προετοιμασία του κέικ:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ (αν χρησιμοποιείτε) και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας μέχρι να έχετε έναν ομοιογενή χυλό.
Ρίξτε τα τριμμένα καρύδια και ανακατέψτε απαλά.
Αδειάστε το μείγμα σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ.
Ψήσιμο:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
Ψήστε το κέικ για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο.
Προετοιμασία του σιροπιού:
Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την πορτοκαλόφλουδα και το ξύλο κανέλας.
Βράστε για 5 λεπτά και αφαιρέστε από τη φωτιά.
Σιρόπιασμα:
Μόλις βγάλετε το κέικ από τον φούρνο, αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.
Ρίξτε το ζεστό σιρόπι στο κέικ σιγά-σιγά με μια κουτάλα, αφήνοντάς το να απορροφηθεί.
Γαρνίρισμα:
Πασπαλίστε την επιφάνεια με τριμμένα καρύδια και λίγη κανέλα.
Το κέικ με γεύση μελομακάρονο είναι έτοιμο! Απολαύστε το με ζεστό καφέ ή τσάι.
Tip: Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την συνταγή για την βασιλόπιτά σας!
Δες εδώ τα μυστικά για το τέλειο σιρόπι στα μελομακάρονα