...

Το άγνωστο ηφαίστειο μόλις 60 χλμ από την Αθήνα πάνω στην εθνική οδό

Κι όμως λίγο έξω από την Αθήνα και πάνω στην εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου μπορείς να περπατήσεις κι εσύ πάνω σε ένα ηφαίστειο

ηφαίστειο

Αν όνειρό σου είναι να ζήσεις την εμπειρία να περπατήσεις μέσα σε ένα ηφαίστειο, μην πάρεις το αεροπλάνο. Στους Αγίους Θεοδώρους βρίσκεται το ηφαίστειο Σουσάκι, που λίγοι γνωρίζουν. Απέχει μόλις 65 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Το ηφαίστειο Σουσάκι βρίσκεται κοντά στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Πρόκειται για ένα ανενεργό αλλά ακόμα “ζωντανό” ηφαίστειο, καθώς συνεχίζει να εκπέμπει αέρια, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα και θείο, από τις σχισμές του εδάφους.

Δες εδώ που έχει καταφύγιο κοντά στο σπίτι σου

ηφαίστειο

Γεωλογικά Χαρακτηριστικά

Το Σουσάκι ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Νότιου Αιγαίου, στο οποίο περιλαμβάνονται τα ηφαίστεια της Σαντορίνης, της Νισύρου, των Μεθάνων και του Κοστούλα. Παρόλο που δεν έχει καταγραφεί κάποια πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα, θεωρείται γεωθερμικά ενεργό, με έντονη εκπομπή θερμών αερίων.

Παρά το συνεχόμενο ύπνο του μέσα στους αιώνες, το ηφαίστειο συνεχίζει να αναδύει θερμά αέρια και να έχει μεταηφαιστειακή δράση.Ήταν ενεργό μεταξύ 4.0-2.3 εκατ. ετών πριν, όμως σήμερα παραμένει αδρανές.

Πρόσβαση και Εξερεύνηση

Το ηφαίστειο είναι εύκολα προσβάσιμο και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπόρους και λάτρεις της γεωλογίας. Η είσοδος στη βασική ηφαιστειακή σπηλιά είναι σχετικά εύκολη, αλλά απαιτεί προσοχή λόγω των εκλυόμενων αερίων. Σε ορισμένα σημεία, η παρουσία θείου δημιουργεί μια χαρακτηριστική οσμή, παρόμοια με σάπιο αυγό.

Μπορείτε να φτάσετε στην περιοχή, διασχίζοντας ένα μικρό, τραχύ μονοπάτι ανάμεσα σε λιόδεντρα.

Το τοπίο μοιάζει σεληνιακό, ο αέρας μυρίζει θειάφι, ενώ το κεκλιμένο ηφαίστειο είναι γεμάτο εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα.

Στην αρχαιότητα, σύμφωνα με τον Ξενοφώντα, στο ίδιο σημείο, είχε εγκατασταθεί η παράκτια βάση της Σιδούς, η οποία ήταν ευρέως γνωστή για τις μηλιές της.

Το ηφαίστειο Σουσάκι είναι ένα απόκοσμο, σεληνιακό τοπίο. Εκεί μπορείς να παρατηρήσεις μεταηφαιστειακή δραστηριότητα, 2,5 εκατ. χρόνια μετά την τελευταία του έκρηξη.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Σήμερα, περίπου 2,5 εκατ. χρόνια μετά την τελευταία έκρηξη, διατηρεί αξιοσημείωτη δραστηριότητα. Εκλύει στην ατμόσφαιρα πολλές δεκάδες χιλιάδες κυβικά διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου. Η θερμοκρασία στην πλαγιά του φτάνει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Το Σουσάκι βρίσκεται σε μια περιοχή με περίπου 2-4 πρώην εκρηκτικά ηφαιστειακά κέντρα. Είναι πιθανόν να είχαμε υδροθερμικές και φρεατικές εκρήξεις, περίπου 1-3 εκ. χρόνια πριν από σήμερα. Οι σεισμοί του 1997 (3-4R) μετακίνησαν μάγμα πιο ψηλά στον φλοιό της γης. Έτσι, οι μελλοντικές δραστηριότητες είναι δυνατές, ακόμη και αν δεν έχουν αναφερθεί ιστορικές εκρήξεις.

Η τελευταία δράση του λέγεται ότι ήταν μια πλάγια έκρηξη. Δημιούργησε νέα ξηρά στον κόλπο των Μεγάρων, όπου υπάρχουν οι λιμενικές εγκαταστάσεις της MOTO OIL.

Στα στόμια των πολλών στοών (φυσικών, αλλά και τεχνητών -εξόρυξη θείου) που υπάρχουν στο ηφαίστειο Σουσάκι συναντάμε συχνά ψόφια έντομα και πουλιά. Θανατώνονται από τα δηλητηριώδη αέρια.

Στην περιοχή του ηφαιστείου υπάρχουν δύο φαράγγια. Περιβάλλονται από πλαγιές με πολύ εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα. Σε αυτά τρέχουν νερά που τροφοδοτούνται από πηγές διάσπαρτες κατά μήκος τους.

Περπατώντας στο φαράγγι συναντάμε πολλές οπές, μικρές και μεγάλες, από τις οποίες εκλύονται θερμά αέρια. Στα σημεία αυτά τα πετρώματα εμφανίζουν εντυπωσιακούς σχηματισμούς και χρώματα. Η δυσοσμία βέβαια είναι κατά τόπους πολύ έντονη…

Δες εδώ πώς να προστατευθείς σε έναν μεγάλο σεισμό

ηφαίστειο

Υδροθερμική δραστηριότητα στο ηφαίστειο Σουσάκι

Σήμερα η τοποθεσία με την υψηλότερη υδροθερμική δραστηριότητα, συναντάται κατά μήκος μιας στενής κοιλάδας. Έχει αρκετές μικρές σπηλιές. Σε αυτές τον περασμένο αιώνα γινόταν εξόρυξη ορυκτών (αλουνίτης, μαγνησίτης, θείο).

Ορισμένα από αυτά τα σπήλαια εμφανίζουν υδροθερμική εκπομπή αερίων, που διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα. Τα αέρια αποτελούνται από περισσότερο από 90% από CO2. Έχουν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις H2S (1000-6000 ppm). Οι συγκεντρώσεις CO2 και H2S μέσα στις σπηλιές έχουν θανατώσει ζώα. Το H2S που διασκορπίζεται στην ατμόσφαιρα εμφανίζει συγκεντρώσεις μερικών ppm. Παράγουν ενοχλητική μυρωδιά και έχουν αντίκτυπο στην υγεία των πλασμάτων που ζουν κοντά.

Επιστημονικό και Περιβαλλοντικό Ενδιαφέρον

Λόγω της ηφαιστειακής του δραστηριότητας, το Σουσάκι αποτελεί αντικείμενο μελέτης για επιστήμονες που ερευνούν τη γεωθερμία και τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Επίσης, η παρουσία σπάνιων ορυκτών και ηφαιστειακών σχηματισμών προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον από τη γεωλογική κοινότητα.

Το ηφαιστειακό πεδίο του Σουσακίου αποτελείται κυρίως από λάβες και ηφαιστειακά πετρώματα που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια της Πλειόκαινης και Πλειστοκαινικής περιόδου. Οι θερμές πηγές και οι ατμίδες στην περιοχή είναι ενδείξεις της συνεχιζόμενης γεωθερμικής δραστηριότητας.

Παρόλο που το Σουσάκι δεν θεωρείται επικίνδυνο, η παρουσία του υπενθυμίζει τη δυναμική της ελληνικής ηφαιστειακής δραστηριότητας και τη σημασία της παρακολούθησης τέτοιων φαινομένων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μία σιδηροδρομική σήραγγα που διανοίχτηκε κοντά στους Αγίους Θεοδώρους, μεταξύ 2001-2003, προκάλεσε άνοδο θερμοκρασίας. Επίσης αύξηση των αερίων στη σήραγγα, που προκάλεσαν προβλήματα στο τεχνικό έργο. Το γεγονός από μόνο του μαρτυρά ότι με την ηφαιστειότητα δεν τελειώνεις εύκολα.

Δες εδλω τι είναι αυτό το βουητό που ακούν οι κάτοικοι των Κυκλάδων αυτές τις ημέρες

 

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.