Ένα πιθανό τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα είναι συχνός φόβος του καλοκαιριού και των διακοπών στην ύπαιθρο.
Μάλιστα, ο φόβος εντείνεται όταν οι γονείς ανησυχούν για ένα μωρό ή τα παιδιά τους και συχνά αναρωτιούνται: τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα; Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις το τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα παραμένει ένα τοπικό ζήτημα, το οποίο συνοδεύεται από πόνο.
Αν σε τσιμπήσει λοιπόν μέλισσα, ακολούθησε τα εξής βήματα για να αντιμετωπίσεις το τσίμπημα:
Αφαίρεσε το κεντρί: Η μέλισσα αφήνει πίσω της το κεντρί, το οποίο μπορεί να συνεχίσει να εκκρίνει δηλητήριο. Προσπάθησε να το αφαιρέσεις όσο πιο γρήγορα μπορείς, ξύνοντάς το απαλά με μια κάρτα (π.χ. πιστωτική κάρτα) ή με το νύχι σου. Απέφυγε να το πιέσεις, γιατί έτσι μπορεί να εισέλθει περισσότερο δηλητήριο.
Καθάρισε την περιοχή: Πλύνε την περιοχή με σαπούνι και νερό για να αποτρέψεις τυχόν μόλυνση.
Εφάρμοσε πάγο: Βάλε πάγο ή μια κρύα κομπρέσα στο σημείο για να μειώσεις το πρήξιμο και τον πόνο. Κράτα τον πάγο για 10-15 λεπτά και επανάλαβε αν χρειάζεται.
Βάλτε αμμωνία: Στο τσίμπημα της μέλισσας χρησιμοπποιούμε αμμωνίά, δηλαδή ένα διάλυμα βάσης ώστε να εξουδετερώσει το οξύ που περιέχει το δηλητήριο της μέλισσας
Πάρε αντισταμινικό: Εάν εμφανίσεις έντονη φαγούρα ή πρήξιμο, μπορείς να πάρεις ένα αντισταμινικό (όπως η σετιριζίνη ή η λοραταδίνη). Συμβουλεύσου το φαρμακοποιό ή το γιατρό σου πριν πάρεις κάποιο φάρμακο.
Χρησιμοποίησε αναλγητικό: Εάν αισθάνεσαι πόνο, μπορείς να πάρεις ένα απλό αναλγητικό όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη.
Παρατήρησε για σημάδια αλλεργικής αντίδρασης: Αν αρχίσεις να εμφανίζεις συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, έντονη κνίδωση (εξάνθημα), πρήξιμο στο πρόσωπο ή στο λαιμό, ζαλάδα ή ταχυκαρδία, ζήτησε άμεσα ιατρική βοήθεια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ένδειξη αναφυλαξίας, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που χρειάζεται επείγουσα θεραπεία.
Ξεκούραση και παρακολούθηση: Ξεκουράσου και παρακολούθησε την περιοχή του τσιμπήματος για τις επόμενες ώρες. Το πρήξιμο και ο πόνος συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες.
Δες τι πρέπει να κάνεις αν σε τσιμπήσει σαρανταποδαρούσα
Αν δεν παρουσιάσεις αλλεργική αντίδραση, το τσίμπημα της μέλισσας συνήθως δεν είναι σοβαρό και θεραπεύεται γρήγορα.
Εxtra tips:
- Αν το τσίμπημα πραγματοποιηθεί στο στόμα ή στη μύτη, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη, ακόμη κι αν δεν έχετε ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων στο τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας. Αυτό γιατί το τσίμπημα μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και λόγω της ιδιαιτερότητας των παραπάνω περιοχών, να προκαλέσουν προβλήματα στην αναπνοή.
- Αφαιρέστε κοσμήματα, κυρίως δαχτυλίδια, καθώς αν προκύψει οίδημα, θα δυσκολευτείτε να τα αφαιρέσετε.