Τσίμπημα από σαρανταποδαρούσα

Το τσίμπημα της σαρανταποδαρούσας είναι επώδυνο

Τσίμπημα από σαρανταποδαρούσα

Το τσίμπημα από σαρανταποδαρούσα στους ανθρώπους είναι πολύ επώδυνο, αλλά σπάνια μπορεί να προκαλέσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Συνήθως προκαλεί έντονο πρήξιμο και ερυθρότητα, ενώ γίνεται άμεσα αντιληπτό.

Η σαρανταποδαρούσα, όμως, είναι επικίνδυνη εάν τσιμπήσει βρέφη και μικρά παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το θύμα θα πρέπει άμεσα να διακομιστεί σε νοσοκομείο για να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.

Πληροφορίες για τη σαρανταποδαρούσα

Η σαρανταποδαρούσα είναι επικίνδυνο παράσιτο και δαγκώνει στον ύπνο. Είναι πιθανό να τη συναντήσουμε τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού.

Το δηλητήριο της σαρανταποδαρούσας ενώ είναι επικίνδυνο, δεν προκαλεί θάνατο. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει δυνατό πόνο και ερεθισμό της περιοχής του τσιμπήματος.

Το τσίμπημα – δάγκωμα στους ανθρώπους είναι πολύ επώδυνο, όμως σπάνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως μόλυνση ή αλλεργία.

σαρανταποδαρούσα

Περιγραφή της σαρανταποδαρούσας

Το σαρανταποδαρούσα είναι η κοινή ονομασία της σκολόπεντρας, που αποτελεί γένος σαρκοφάγων μυριόποδων που ανήκουν στην οικογένεια σκολοπενδρίδες και στην ομοταξία χηλόποδα.

Το μήκος του σώματός της είναι από 5 ως 30 εκατοστά. Η σαρανταποδαρούσα «συλλαμβάνει» τη λεία της με το δηλητήριο που εκκρίνει. Το δάγκωμα της προκαλεί πόνο στον άνθρωπο και μπορεί να επιφέρει το θάνατο στα ζώα.

Το σώμα της σαρανταποδαρούσας είναι μεγάλο σε μήκος και ευκίνητο. Έχει 21 ίδιες ζώνες, εκ των οποίων ξεκινούν ισάριθμα ζεύγη αρθρωτών ποδιών. Το πρώτο ζεύγος έχει άγκιστρα, τα οποία έχουν μορφή σαγονιού. Από αυτά εκχέεται δηλητήριο.

Επίσης, η σαρανταποδαρούσα στα πλάγια του κεφαλιού έχει τέσσερα μάτια και στο πάνω μέρος ένα ζευγάρι κεραίες, οι οποίες είναι μικρές. Οι σαρανταποδαρούσες μπορεί να περπατάνε στο κορμί του ανθρώπου τη νύχτα. Έχουν πεπλατυσμένο σχήμα και ένα ζεύγος ποδιών σε κάθε κοιλιακό τμήμα και εμφανείς κεραίες.

Αλοιφή για τσίμπημα από σαρανταποδαρούσα

Συνήθως τέτοιου είδους τσιμπήματα είναι εξαιρετικά σπάνια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο πόνος είναι έντονος και το πρήξιμο αρκετό. Ισχύουν τα ίδια και με τα υπόλοιπα τσιμπήματα από έντομα, δηλαδή:

-καθαρισμός της πληγής
-επάλειψη με αλοιφή – επάλειψη με αντιισταμινικό ή κορτιζονούχα αλοιφή
-μεταφορά σε ιατρείο ή φαρμακείο, αν ο πόνος δεν υποχωρεί.

Αντιμετώπιση σαρανταποδαρούσας

Η καταπολέμηση της σαρανταποδαρούσας λαμβάνει χώρα με απεντόμωση με υπολειμματικούς ψεκασμούς και άλλες μεθόδους ανάλογα την περίπτωση, με εντομοκτόνα.

Σε περίπτωση που καταλάβουμε πως το έντομο βρίσκεται στο σπίτι καλό είναι να κάνουμε μια απεντόμωση. Η καταπολέμηση της σαρανταποδαρούσας γενικά δεν είναι μία δύσκολη διαδικασία αρκεί να γίνει σωστά και με τα κατάλληλα σκευάσματα. Αρχικά, ψεκάζουμε περιφερικά όλο το σπίτι, δίνοντας έμφαση σε υγρά μέρη κάτω από τα ντουλάπια, τα κρεβάτια, τα βαριά έπιπλα και προπαντός στο μπάνιο.

Παράλληλα, στον εξωτερικό χώρο ψεκάζουμε περιφερικά όλο το κτίριο, δίνοντας έμφαση κάτω από τις πέτρες, κάτω από τις γλάστρες και στα παράθυρα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής τους είναι αναμφίβολα τα διάφορα εντομοκτόνα σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα και έχουν έγκριση για χρήση σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του σπιτιού.

Υπάρχουν τόσο χημικά όσο και βιολογικά σκευάσματα τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της σαρανταποδαρούσας.

Δείτε ακόμα: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε κοριούς στο σπίτι σας και πως θα τους αντιμετωπίσετε.

Avatar of Έλενα Κ.
Η Έλενα εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού από το 2013, έχοντας εμπειρία από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά brands σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ελλάδα, ενώ παράλληλα διδάσκει και μαθήματα τουρισμού. Της αρέσει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, να γνωρίζει νέους ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και να ανταλλάσσει ιδέες και εμπειρίες! Όλα τα παραπάνω την καθιστούν την απόλυτη tourism expert!