...

Τι μπορείς να πάθεις αν τρίζεις τα δόντια σου στον ύπνο

Όταν τρίζεις τα δόντια σου τη νύχτα, τα βλάπτεις χωρίς να το καταλαβαίνεις

δόντια

Πολλοί άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους στον ύπνο χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται, μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα: πόνος στη γνάθο, σπάσιμο δοντιών, πονοκέφαλοι ή ακόμα και διαταραχές στον ύπνο.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται βρουξισμός και, όσο αθώα κι αν φαίνεται αρχικά, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη στοματική υγεία αλλά και τη γενικότερη ευεξία σου.

Ο βρουξισμός δεν επηρεάζει μόνο τα δόντια – επηρεάζει την καθημερινότητά σου, τη διάθεση, την ποιότητα του ύπνου σου και τη λειτουργία του σαγονιού σου. Είναι μια συχνή αλλά συχνά παραγνωρισμένη διαταραχή που συνδέεται με το άγχος, την πίεση της καθημερινότητας και άλλους παράγοντες που ίσως να μην είχες καν φανταστεί.

Αν παρατηρείς σημάδια όπως ευαισθησία στα δόντια, “σφιγμένη” γνάθο όταν ξυπνάς, ή σου έχουν πει ότι ακούγεσαι να τρίξεις τα δόντια στον ύπνο, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα.

Διάβασε παρακάτω τι ακριβώς είναι ο βρουξισμός, τι προκαλεί και – κυρίως – τι μπορείς να κάνεις για να τον αντιμετωπίσεις πριν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές.

Δες εδώ γιατί δεν πρέπει να ξεπλένεις τα δοντια σου μετά το βούρτσισμα

δόντια

Φθορά του σμάλτου και των δοντιών

Το συνεχές τρίξιμο ασκεί υπερβολική πίεση στα δόντια, με αποτέλεσμα να φθείρεται το σμάλτο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σπασίματα ή ρωγμές στα δόντια.

Πόνος στη γνάθο και στους μυς του προσώπου

Η συνεχής πίεση και ένταση μπορεί να προκαλέσει πόνο ή σφίξιμο στη γνάθο, ακόμα και πονοκεφάλους ή πόνο στα αυτιά.

Διαταραχές στην άρθρωση της γνάθου (ΚΓΔ – Κροταφογναθική Διάρθρωση)

Ο βρουξισμός μπορεί να επηρεάσει την ευθυγράμμιση της γνάθου και να προκαλέσει προβλήματα στην κίνηση του στόματος, με «κλικ» ή ήχους κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο.

Διαταραχή ύπνου

Μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου σου, να σου προκαλεί κόπωση και εκνευρισμό την ημέρα και να ενοχλεί ακόμα και τον/την σύντροφό σου.

Υποχώρηση των ούλων & ευαισθησία

Η πίεση από το τρίξιμο μπορεί να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων, κάνοντας τα δόντια πιο ευαίσθητα σε κρύα ή ζεστά ερεθίσματα.

δόντια

Τι μπορείς να κάνεις:

Επίσκεψη στον οδοντίατρο για διάγνωση.

Νάρθηκας νυκτός (night guard): προσαρμοσμένος για να προστατεύει τα δόντια σου.

Διαχείριση άγχους, καθώς το στρες είναι βασικός παράγοντας.

Αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ πριν τον ύπνο.

Δες εδώ αν είναι καλυτερο να πλένεις τα δόντια σου πριν ή μετά το πρωϊνο

 

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.