Από τη νόσο Αλτσχάιμερ έως τον καρκίνο, το κερί του αυτιού μπορεί να περιέχει πολύτιμους δείκτες για την υγεία ενός ατόμου. Τώρα οι επιστήμονες αναλύουν τη χημεία του με την ελπίδα να βρουν νέους τρόπους διάγνωσης ασθενειών.
Είναι πορτοκαλί, είναι κολλώδες και είναι μάλλον το τελευταίο πράγμα για το οποίο θέλετε να μιλήσετε σε μια ευγενική συζήτηση. Ωστόσο, το κερί του αυτιού προσελκύει όλο και περισσότερο την προσοχή των επιστημόνων, οι οποίοι θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να μάθουν περισσότερα για ασθένειες και καταστάσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Δείτε Ποια χτενίσματα μπορείτε να επιλέγετε αν έχετε μεγάλα αυτιά
Σύμφωνα με το BBC, η σωστή ονομασία για το κολλώδες υλικό είναι cerumen, και είναι ένα μείγμα εκκρίσεων από δύο τύπους αδένων που επενδύουν τον εξωτερικό ακουστικό πόρο: τους κερατοειδείς και τους σμηγματογόνους αδένες. Η κολλώδες αυτό υλικό αναμιγνύεται με τρίχες, νεκρές νιφάδες δέρματος και άλλα σωματικά υπολείμματα μέχρι να φτάσει στην κηρώδη σύσταση που όλοι γνωρίζουμε και προσπαθούμε όσο μπορούμε να μην τη σκεφτόμαστε.
Μόλις σχηματιστεί στον ακουστικό πόρο, η ουσία μεταφέρεται με ένα είδος μηχανισμού μεταφορικής ταινίας, προσκολλώντας στα κύτταρα του δέρματος καθώς ταξιδεύουν από το εσωτερικό του αυτιού προς το εξωτερικό – κάτι που κάνουν με ταχύτητα περίπου ενός 20ου χιλιοστού κάθε μέρα.
Ο πρωταρχικός σκοπός του κεριού του αυτιού είναι αμφιλεγόμενος, αλλά η πιο πιθανή λειτουργία του είναι να διατηρεί τον ακουστικό πόρο καθαρό και λιπαρό. Ωστόσο, χρησιμεύει επίσης ως αποτελεσματική παγίδα, εμποδίζοντας βακτήρια, μύκητες και άλλους ανεπιθύμητους επισκέπτες, όπως έντομα, να βρουν το δρόμο τους προς το κεφάλι μας. Μέχρι εδώ, τόσο αηδιαστικό. Και όμως, ενδεχομένως λόγω της δυσάρεστης εμφάνισής του, το κερί του αυτιού έχει παραβλεφθεί κάπως από τους ερευνητές όταν πρόκειται για σωματικές εκκρίσεις.
Δείτε Σταμάτα επιτέλους να χρησιμοποιείς μπατονέτες
Αυτό όμως αρχίζει τώρα να αλλάζει, χάρη σε μια σειρά εκπληκτικών επιστημονικών ανακαλύψεων. Η πρώτη είναι ότι το κερί του αυτιού ενός ατόμου μπορεί στην πραγματικότητα να μεταφέρει ένα εκπληκτικό ποσό πληροφοριών για το άτομο – τόσο ασήμαντων όσο και σημαντικών.
Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων ευρωπαϊκής ή αφρικανικής καταγωγής έχουν υγρό κερί στο αυτί, το οποίο έχει κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα και είναι κολλώδες. Ωστόσο, το 95% των ανθρώπων της Ανατολικής Ασίας έχουν ξηρό κερί στο αυτί, το οποίο είναι γκρίζο και δεν κολλάει. Το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή υγρού ή ξηρού κεριού στο αυτί ονομάζεται ABCC11, το οποίο τυχαίνει να είναι επίσης υπεύθυνο για το αν ένα άτομο έχει δύσοσμες μασχάλες. Περίπου το 2% των ανθρώπων -κυρίως όσοι ανήκουν στην κατηγορία του ξηρού κεριού των αυτιών- έχουν μια εκδοχή αυτού του γονιδίου που σημαίνει ότι οι μασχάλες τους δεν έχουν οσμή.
Ωστόσο, ίσως οι πιο χρήσιμες ανακαλύψεις που σχετίζονται με το κερί των αυτιών σχετίζονται με το τι μπορεί να αποκαλύψει το κολλώδες υλικό στα αυτιά μας για την υγεία μας.