25η Μαρτίου: Άπαντες γνωρίζουν πως ο τηγανιτός μπακαλιάρος με την πατροπαράδοτη σκορδαλιά έχουν την τιμητική του στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, ωστόσο τι άλλο τρώμε σύμφωνα με την παράδοση;
Ως γνωστόν, η 25η Μαρτίου συμπίπτει πάντα με τη νηστεία της Σαρακοστής, πράγμα που σημαίνει πως παραδοσιακά το κρέας και τα γαλακτοκομικά λείπουν από το τραπέζι τη συγκεκριμένη ημέρα, ακόμα και αν δε νηστεύουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Εξαίρεση της νηστείας αποτελεί την κατάλυση του λαδιού, του κρασιού και του ψαριού.
Ο μπακαλιάρος είναι εδώ και αιώνες το πατροπαράδοτο έδεσμα της ημέρας, καθώς ήταν φθηνός και εύκολος στη συντήρηση.
Δείτε ακόμα: 25η Μαρτίου 2025: Ποια σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά
Τι (άλλο) τρώμε την 25η Μαρτίου
Παρότι ο τηγανιτός μπακαλιάρος είναι αναμφισβήτητα το πιο εμβληματικό πιάτο της 25ης Μαρτίου, αρκετά είναι τα σπίτια που τον προτιμούν ξαλμυρισμένο, στο φούρνο και με ντομάτα.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος συνηθίζεται και ο μπακαλιάρος στην κατσαρόλα, γνωστός και ως μπιάνκο, συνήθως λεμονάτος, με πατάτες και κρεμμύδια.
Εκτός του μπακαλιάρου προτιμώνται και πολλά άλλα νηστίσιμα θαλασσινά, όπως τα καλαμαράκια, οι σουπιές ή το χταπόδι.
Δείτε ακόμα: 25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο
Αναφορικά με τα συνοδευτικά, περίοπτη θέση έχουν τα βραστά χόρτα, μπρόκολο, κουνουπίδι ή παντζάρια.
Επιπλέον, οι τηγανιτές πατάτες ποτέ δε λείπουν από το τραπέζι, ενώ υπάρχει και η επιλογή μιας νόστιμης πατατοσαλάτας.
Η σκορδαλιά είναι επίσης είναι πολύ διαδεδομένο συνοδευτικό του μπακαλιάρου, ωστόσο δεν την προτιμούν όλοι. Συχνά αντικαθίσταται από ταραμοσαλάτα ή μελιτζανοσαλάτα.
Τέλος, για γλυκό συνήθως επιλέγονται παραδοσιακά ελληνικά και νηστίσιμα γλυκά, όπως είναι ο μπακλαβάς ή ο χαλβάς.
Δείτε ακόμα: Μαθητική Παρέλαση: Τί ώρα γίνεται στην Αθήνα