Η 25η Μαρτίου είναι μία διπλή ελληνική εορτή, αφού γιορτάζεται τόσο ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου όσο και η επέτειος για την Επανάσταση του 1821.
Όλοι οι Έλληνες ξέρουν πως αυτή η συγκεκριμένη μέρα είναι συνυφασμένη με ένα πολύ αγαπημένο πιάτο που δεν τρώμε και τόσο συχνά. Ποιος είναι, όμως, ο λόγος αυτής της διατροφικής επιλογής;
Δείτε ακόμα: Σχολεία: Τι θα γίνει στις 24 και 25 Μαρτίου
25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο
Ο λόγος που αυτή την ημέρα τρώμε μπακαλιάρο σχετίζεται με τη χριστιανική γιορτή που αποτελεί εξαίρεση στη νηστεία της Σαρακοστής.
Καθώς η 25η Μαρτίου θεωρείται για τους Χριστιανούς μία χαρμόσυνη θεομητορική εορτή επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, λαδιού και κρασιού.
Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή νηστεία για την ορθόδοξη εκκλησία. Ωστόσο, τις ημέρες της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, άλλες δύο φορές.
Η δεύτερη ημέρα είναι η Κυριακή των Βαΐων, η οποία είναι αφιερωμένη στον επίγειο βίο του Ιησού και η τρίτη, η Μεγάλη Πέμπτη, εις ανάμνηση της παραδόσεως του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας από τον Ιησού Χριστό.
Αυτή τη μέρα επιτρέπεται η παύση της νηστείας της Σαρακοστής και η κατανάλωση ψαριού και λαδιού.
Η εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι.
Παρότι, ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα ψάρι που συναντάται στις ελληνικές θάλασσες, αφού κολυμπάει κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστούσε ένα τρόφιμο φθηνό και εύκολο στη συντήρηση.
Δείτε ακόμα: Μαθητική Παρέλαση 25η Μαρτίου 2025: Τί ώρα γίνεται στην Αθήνα
Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.
Όσο για τη σκορδαλιά, πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που καταφέρνει να ελληνοποιήσει τον μπακαλιάρο. Πρόκειται με απλά λόγια για ένα πιάτο που βασίζεται στο σκόρδο και συνήθως συνοδεύει πιάτα κρέατος ή ψαρικών. Η σκορδαλιά συνήθως σερβίρεται ως γαρνιτούρα κι έχει έντονη γεύση και άρωμα.
Δείτε ακόμα: 25η Μαρτίου 2025: Είναι αργία; Πώς αμείβεται