Στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το έμφραγμα και γενικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι οι πρώτες αιτίες θανάτου. Είναι, επίσης, παθήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν, απλώς και μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής και κυρίως στα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Ακόμη, όμως, και αν η διατροφή μας απέχει πολύ από το να χαρακτηρίζεται «τέλεια», αξίζει να γνωρίζουμε ποιες τροφές θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε για να διατηρήσουμε την καρδιά μας σε πλήρη ισχύ.
Δες εδώ τα 5 must τρόφιμα για την υγεία του εντέρου
Τα χειρότερα τρόφιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα
Μπέικον
Μπορεί ένα «βουνό» μπέικον ανάμεσα σε δύο φέτες λευκό ψωμί να είναι πολύ γευστικό, όμως οι 4 φέτες του εν λόγω αλλαντικού περιέχουν περίπου 6,6 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή υγεία της καρδιάς.
Για το λόγο αυτό, οι άνδρες καλό θα είναι να μην καταναλώνουν περισσότερα από 30 γραμμάρια ημερησίως, ενώ οι γυναίκες πρέπει να μένουν στα 20 γραμμάρια.
Η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών μειώνει την ικανότητα του ήπατος να απομακρύνει την LDL (κακή) χοληστερόλη από το αίμα. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση λιπώδους υλικού στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, το οποίο τα στενεύει και μειώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Εκτός από το μπέικον, άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (άρα αξίζει επίσης να τις περιορίσουμε), είναι τα λουκάνικα (περίπου 9,8 γραμμάρια ανά δύο), τα μπιφτέκια (9,8 γραμμάρια), το βούτυρο (7,8 γραμμάρια ανά κουταλιά της σούπας) και το λάδι καρύδας (13 γραμμάρια ανά κουταλιά της σούπας).
Πατατάκια
Οι περισσότεροι από εμάς τρώμε πατατάκια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αλλά, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (περίπου 2 γραμμάρια ανά συσκευασία των 100 γραμμαρίων), μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση καρδιακών παθήσεων.
Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλάτι αναγκάζει το σώμα να κατακρατεί νερό, αυξάνοντας τον όγκο του αίματος που αντλείται στο σώμα και την πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αρτηριών, διευκολύνοντας τη δημιουργία λιπαρών εναποθέσεων. Τελικά, αυτή η στένωση των αρτηριών που προκαλείται με τη διαδικασία, μειώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μια χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί ή απλό ποπ κορν θα αποτελούσαν ένα πιο υγιεινό αλμυρό σνακ.
Δες εδώ το λαχανικό που είναι θησαυρός για την υγεία μας
Μπισκότα και κέικ
Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα με ζάχαρη, εύκολα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει την υγεία της καρδιάς, ακόμη και σε όσους έχουν υγιές βάρος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το συκώτι υπερφορτώνεται με ζάχαρη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει λιπώδη νόσο του ήπατος και διαβήτη τύπου 2, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο, καλό θα ήταν να μην καταναλώνετε περισσότερα από 30 γραμμάρια (επτά κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα ελεύθερα σάκχαρα, δηλαδή αυτά που προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά ή βρίσκονται στο μέλι, το σιρόπι και τους χυμούς φρούτων, σε αντίθεση με αυτά που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα.
Λουκάνικα
Τα λουκάνικα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν αρκετό αλάτι και κανένα από τα δύο δεν είναι καλό για την υγεία της καρδιάς. Αλλά είναι επίσης και ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο, το οποίο μπορεί να ενέχει τον δικό του κίνδυνο.
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και αφού ληφθεί υπόψη η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διαδικασίες ή τα συστατικά που συνδέονται με την υπερ-επεξεργασία είναι επιβλαβή.
Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην αγοράζετε λουκάνικα φυτικής προέλευσης μόνο και μόνο επειδή φαίνονται πιο υγιεινά, καθώς εξακολουθούν να είναι επεξεργασμένα και μπορεί να περιέχουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και αλατιού, σε σύγκριση με τα κανονικά λουκάνικα.
Λευκά δημητριακά
Υποτίθεται ότι όλοι μας πρέπει να τρώμε περίπου πέντε έως επτά μερίδες υδατανθράκων την ημέρα, που αντιστοιχούν περίπου στις μισές θερμίδες που προσλαμβάνουμε, καθώς οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Ωστόσο, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (οι λευκές επιλογές του ψωμιού, του ρυζιού, των ζυμαρικών και των δημητριακών πρωινού) μπορεί να βλάψουν την υγεία της καρδιάς μας.
Για καλύτερη υγεία της καρδιάς, επιλέξτε ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, αντί για λευκές επιλογές και καταναλώστε τα μόνο λίγες φορές την εβδομάδα. Μερικά καλά τρόφιμα αυτής της κατηγορίας είναι τα κουάκερ ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και νιφάδες πίτουρου.
Παγωτό
Το παγωτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και κάποιες φορές αλάτι, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία της καρδιάς. Η υπερκατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, τα οποία είναι όλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Είναι σημαντικό να βρείτε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν τις γλυκές ή αλμυρές επιθυμίες σας, όπως φρούτα για γλυκύτητα ή ανάλατους ξηρούς καρπούς για ένα τραγανό σνακ.
Γενικά η πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό. Ωστόσο, τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα κρέατα ήταν τα δύο προϊόντα που συνδέθηκαν με τον υψηλότερο κίνδυνο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαντικά, μπέικον ή λουκάνικα, καθώς και αναψυκτικά.
Η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και στη βελτίωση της συνολικής υγείας της καρδιάς.
Τι μπορείς να κάνεις;
Ισορροπημένη διατροφή
Πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ψάρια, και χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα.
Μείωση κορεσμένων λιπαρών και αλατιού
Προτιμήστε ελαιόλαδο και περιορίστε το κόκκινο κρέας.
Επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών
Από τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Δες εδώ πώς η διατροφή μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια της ζωής μας