Αναμφίβολα, η ζάχαρη είναι μία γλυκιά, αλλά συνάμα ανθυγιεινή συνήθεια. Η γλυκιά της μοναδική γεύση την κάνει τόσο σαγηνευτική, όμως καλό θα ήταν να την αποφεύγουμε.
Βέβαια, πολλές φορές ακόμα και όταν προσπαθείς να την αποφύγεις, κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο εύκολο πράγμα. Και πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη δυσκολία; Μα φυσικά στον καφέ.
Εάν είσαι λάτρης του καφέ, το να τον συνοδεύεις με ζάχαρη αποτελεί μια συνήθεια που πρέπει να σταματήσεις. Ειδικά, αν πίνεις πολλά φλιτζάνια από το αγαπημένο σου ρόφημα μέσα στη ημέρα.
Πώς μπορείς, όμως, να περιορίσεις τα σάκχαρα και τα γλυκαντικά χωρίς να κάνεις τον καφέ ή το τσάι λιγότερο νόστιμο; Με μια απλή διαδικασία τριών βημάτων.
Δείτε ακόμα: Μέχρι πόσους καφέδες πρέπει να πίνουμε καθημερινά;
Τα 3 βήματα για να μειώσεις τη ζάχαρη στον καφέ
Βήμα 1: Αξιολόγηση
Πριν αρχίσεις τις προσπάθειες να μειώσεις τη ζάχαρη, δες ακριβώς πού βρίσκεσαι. Το να γνωρίζεις πόση ακριβώς ζάχαρη προσθέτεις στον καφέ σου ή στο τσάι που θα πιείς, είναι πολύ σημαντικό.
Το ζητούμενο δεν είναι να νιώσεις τύψεις ή ντροπή για την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνεις, αλλά να αντιληφθείς πού βρίσκεσαι, ώστε στη συνέχεια να μπορέσεις να προχωρήσεις στα κατάλληλα διορθωτικά βήματα.
Δείτε ακόμα: Τρικ και τεχνικές για το πώς να «κόψετε» την καφεΐνη
Βήμα 2: Σταδιακή μείωση
Αν σου αρέσει το ρόφημά σου πολύ γλυκό, η προσπάθεια να μειώσεις με τη μία όλες τις γλυκαντικές ουσίες -και κυρίως τη ζάχαρη- μπορεί να σε πανικοβάλει και ενδεχομένως να σε αποθαρρύνει. Δοκίμασε, λοιπόν, μια προσέγγιση χωρίς πίεση.
Ίσως την πρώτη εβδομάδα να καταναλώνετε τον καφέ σας προς τον γλυκό. Στη συνέχεια, μετά από μερικές εβδομάδες, δοκίμασε να τον κάνεις μέτριο.
Ίσως στο τέλος να καταφέρεις να την αφαιρέσεις εντελώς. Ίσως και όχι. Σε κάθε περίπτωση, μια μείωση είναι εφικτή, δίνοντας πάντα στον εαυτό σου τη δυνατότητα να προσαρμοστεί και να συνηθίσει. Παράλληλα, ίσως θα πρέπει να δοκιμάσεις την καστανή ζάχαρη.
Βήμα 3: Συνέχισε
Δεν είναι απαραίτητο να φτάσεις το ρόφημά σου σε μηδενική γλυκύτητα, αν αυτό πρόκειται να σου στερήσει την ίδια την απόλαυση του καφέ. Απλώς μείωσε όσο μπορείς τη ζάχαρη που χρησιμοποιείς. Κάθε μείωση της ζάχαρης είναι μια μικρή νίκη για την υγεία σου.
Τέλος, μια άλλη καλή πρακτική είναι να μη βιαστείς να καταναλώσεις το ρόφημά σου, αλλά να πάρεις όσο γίνεται περισσότερο χρόνο. Αυτό όχι μόνο μπορεί να αυξήσει την ευχαρίστηση που σου προσφέρει ο καφές ή το τσάι αυτό καθ’ αυτό, αλλά να συμβάλλει στην προσπάθειά σου να μειώσεις τη ζάχαρη.
Δείτε ακόμα: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόψουμε τη ζάχαρη