Η ζάχαρη φαίνεται να είναι το ίδιο επιβλαβής με τη νικοτίνη, καθώς συνδέεται με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, η άνοια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής και γενετιστή-ενδοκρινολόγο Κωνσταντίνο Στρατάκη.
Η βιολογική ηλικία δεν ταυτίζεται με τη χρονολογική ηλικία, αλλά δείχνει την πραγματική κατάσταση του οργανισμού μας. Έρευνες δείχνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τη βιολογική ηλικία κατά 2-5% μέσα σε τρεις μήνες και έως 10% σε έναν χρόνο, ενώ η τακτική άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο υγιούς ζωής έως 30%. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει αρνητική επίδραση παρόμοια με αυτή της νικοτίνης, μειώνοντας την υγεία και το προσδόκιμο επιβίωσης.
Δείτε Κατσαρίδα: Πρέπει να τη σκοτώσεις με την παντόφλα;
Η ζάχαρη είναι εθιστική, ενώ οι περιττές θερμίδες της αποθηκεύονται ως λίπος, οδηγώντας σε μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου, με τις πιθανότητες εμφάνισής του να αυξάνονται κατά 20-30%.
Παράλληλα, επηρεάζει το νευρικό σύστημα και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Όταν κάποιος μειώνει ή σταματά την κατανάλωση ζάχαρης, ο μεταβολισμός του αλλάζει ριζικά, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη γενικότερη ευεξία.
Δείτε Πώς αποθηκεύεις τον κιμά σου στην κατάψυξη
Η μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό και οι θετικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του σώματος συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της βιολογικής ηλικίας και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Η επιστημονική κοινότητα πλέον υπογραμμίζει ότι η δραστική μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης είναι καθοριστική για τη διατήρηση της υγείας και της μακροζωίας.