...

Τα 10 πιο δημοφιλή τεχνητά γλυκαντικά: Ασφάλεια, θερμίδες και πιθανοί κίνδυνοι

Τα καλύτερα και τα χειρότερα τεχνητά γλυκαντικά για την υγεία σας

γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να είναι ένας υγιεινός τρόπος να προσθέσετε γλυκύτητα χωρίς ζάχαρη, αλλά δεν είναι όλα τα υποκατάστατα της ζάχαρης το ίδιο.

Ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά προσφέρουν γλυκύτητα χωρίς να εισάγουν ανεπιθύμητες ή δυνητικά ανθυγιεινές χημικές ουσίες ή πρόσθετα στη διατροφή σας.

Ωστόσο, μελέτες συνδέουν ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Παρόλα αυτά, τα ερευνητικά ευρήματα είναι ανάμεικτα, και κάποιες ενδείξεις δείχνουν πιθανά οφέλη, ακόμη και για άτομα με κίνδυνο.

Για παράδειγμα, άτομα με διαβήτη μπορεί να χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά για να διαχειριστούν το σάκχαρό τους. Άλλοι τα χρησιμοποιούν για την υγεία των δοντιών ή για απώλεια βάρους. Ωστόσο, ορισμένα μη θρεπτικά υποκατάστατα είναι καλύτερα από άλλα.

Δες εδώ ποιος υδατάνθρακας είναι ακόμη πιο επικίνδυνος από την ζάχαρη

γλυκαντικά

1. Στέβια

Η στέβια, στη μορφή του στεβιοσίδη, είναι ένα από τα λίγα φυτικής προέλευσης γλυκαντικά χωρίς θερμίδες που έχει εγκριθεί από τον FDA. Παλιότερες ανησυχίες για την επίδρασή της στο μικροβίωμα του εντέρου έχουν διαψευσθεί, με νέες μελέτες να δείχνουν θετική σχέση.

Η στέβια είναι περίπου 250 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, χωρίς θερμίδες ή υδατάνθρακες, οπότε δεν προκαλεί αύξηση βάρους ή σάκχαρο.

Διατροφική αξία (1 κουταλάκι του γλυκού):
Θερμίδες: 0 | Λιπαρά: 0 γρ | Πρωτεΐνες: 0 γρ | Υδατάνθρακες: 1 γρ | Ζάχαρη: 0 γρ

2. Σουκραλόζη

Η σουκραλόζη (εμπορική ονομασία Splenda) είναι περίπου 600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και είναι ανθεκτική στη θερμότητα, καθιστώντας την κατάλληλη για μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Παρότι υπάρχουν ανησυχίες για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της στην έκφραση του DNA, ο FDA έχει αναλύσει πάνω από 110 μελέτες που υποστηρίζουν την ασφάλειά της.

Διατροφική αξία (1 φακελάκι):
Θερμίδες: 3.4 | Λιπαρά: 0 γρ | Πρωτεΐνες: 0 γρ | Υδατάνθρακες: 0.9 γρ | Ζάχαρη: 0.8 γρ

3. Σορβιτόλη

Η σορβιτόλη είναι μία αλκοόλη σακχάρου που απαντάται φυσικά σε φρούτα και λαχανικά. Είναι περίπου 60% πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και έχει λιγότερες θερμίδες, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και διάρροια.

Διατροφική αξία (1 κουταλάκι):
Θερμίδες: 15 | Λιπαρά: 0 γρ | Πρωτεΐνες: 0 γρ | Υδατάνθρακες: 4 γρ | Ζάχαρη: 4 γρ

γλυκαντικά

4. Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη βρίσκεται φυσικά σε πολλά φυτά και φρούτα και δεν προκαλεί τερηδόνα. Χρησιμοποιείται συχνά σε τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη.

Διατροφική αξία (1 κουταλάκι):
Θερμίδες: 0 | Λιπαρά: 0 γρ | Πρωτεΐνες: 0 γρ | Υδατάνθρακες: 4 γρ | Ζάχαρη: 0 γρ

5. Ερυθριτόλη

Η ερυθριτόλη είναι ένα νεότερο τεχνητό γλυκαντικό με μηδενικές θερμίδες. Παρότι περιέχει 4 γρ υδατανθράκων, δεν απορροφούνται από το σώμα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ροφήματα, γλυκά και μαγειρική, αλλά σε υπερβολή μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Νεότερες έρευνες εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία.

Διατροφική αξία (1 κουταλάκι):
Θερμίδες: 0 | Λιπαρά: 0 γρ | Πρωτεΐνες: 0 γρ | Υδατάνθρακες: 4 γρ | Ζάχαρη: 0 γρ

6. Advantame

Το advantame είναι 20.000 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και εγκρίθηκε από τον FDA το 2014. Παράγεται από ασπαρτάμη και βανιλίνη, αλλά μεταβολίζεται διαφορετικά.

Λόγω της μεγάλης έντασης γλυκύτητας, απαιτείται ελάχιστη ποσότητα.

Διατροφική αξία (1 φακελάκι):
Θερμίδες: 0 | Λιπαρά: 0 γρ | Πρωτεΐνες: 0 γρ | Υδατάνθρακες: 0 γρ | Ζάχαρη: 0 γρ

Δες εδώ τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις εντελώς τη ζάχαρη

γλυκαντικά

7. Ακεσουλφάμη Καλίου (Ace-K)

Είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται σε τρόφιμα που ψήνονται. Αν και διατηρείται η έγκριση από τον FDA, μελέτες δείχνουν πιθανή διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου και αύξηση βάρους.

Διατροφική αξία (1 φακελάκι):
Θερμίδες: 0 | Λιπαρά: 0 γρ | Πρωτεΐνες: 0 γρ | Υδατάνθρακες: <0.5 γρ | Ζάχαρη: <0.5 γρ

8. Σακχαρίνη

Από τα πιο παλιά τεχνητά γλυκαντικά. Παλιές μελέτες συνέδεσαν τη σακχαρίνη με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, αλλά μεταγενέστερες έρευνες δεν το επιβεβαίωσαν.

Διατροφική αξία (1 φακελάκι):
Θερμίδες: 3.6 | Λιπαρά: 0 γρ | Πρωτεΐνες: 0 γρ | Υδατάνθρακες: 0.9 γρ | Ζάχαρη: 0.9 γρ

9. Νεοτάμη (Neotame)

Πολύ πιο ισχυρή μορφή της ασπαρτάμης, 7.000-13.000 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Έχει θερμική σταθερότητα και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων.

Διατροφική αξία (1 φακελάκι):
Θερμίδες: 0 | Λιπαρά: 0 γρ | Πρωτεΐνες: 0 γρ | Υδατάνθρακες: 0 γρ | Ζάχαρη: 0 γρ

10. Ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο γνωστά και μελετημένα γλυκαντικά, 180-200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Παρότι εγκρίνεται από τον FDA, ο ΠΟΥ την κατέταξε ως πιθανώς καρκινογόνα (ομάδα 2Β).

Διατροφική αξία (1 κουταλάκι):
Θερμίδες: 12.8 | Λιπαρά: 0 γρ | Πρωτεΐνες: 0 γρ | Υδατάνθρακες: 3.1 γρ | Ζάχαρη: 2.8 γρ

Τα τεχνητά γλυκαντικά λοιπόν είναι ένας τρόπος να ικανοποιήσετε τη γλυκιά γεύση χωρίς τις θερμίδες της ζάχαρης. Αν και η ζάχαρη με μέτρο μπορεί να ενσωματωθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, για κάποιους τα υποκατάστατα μπορεί να είναι πιο ωφέλιμα.

Πάντα να συμβουλεύεστε έναν ειδικό διαιτολόγο ή επαγγελματία υγείας για να διαπιστώσετε ποιο γλυκαντικό είναι κατάλληλο για εσάς.

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.